Mohamed Salah Turun di Piala Dunia 2018 Ini Bahaya Cedera Bahu

, Jakarta - Pemain bola sepak Mesir, Mohamed Salah menjadi tumpuan. Sebabnya, Salah baru-baru ini diumumkan mengalami kecederaan bahu, iaitu dislokasi bahu. Dia mengalami kecederaan setelah bermain untuk Liverpool FC di Final Liga Juara-Juara, 27 Mei 2018.

Pada masa itu, tindakan yang salah di padang ditembusi oleh pemain dari Real Madrid, Sergio Ramos. Walaupun dia mengalami kecederaan, Salah masih dinyatakan mempertahankan pasukan kebangsaan Mesir pada piala dunia 2018 di Rusia. Di sebalik usaha mereka, pasukan kebangsaan Mesir masih harus menerima kekalahan.

Baca juga : Ini adalah 4 kecederaan yang dilanggan oleh pemain bola sepak

Mengenal Kehilangan Bahu Mohamed Salah

Mohamed Salah terus bermain dan memperkuatkan pertahanan pasukan kebangsaan Mesir walaupun baru sahaja mengalami kecederaan bahu. Sebagai akibat dari kesan yang dialaminya ketika bermain, Salah dinyatakan mempunyai bahu yang terkehel. Apa itu?

Dislokasi bahu adalah keadaan yang menyebabkan tulang lengan atas menonjol dari "mangkuk" yang bertindak sebagai pelindung. Sebenarnya, dalam beberapa kes, ini boleh menyebabkan tisu di sekitar bahagian itu ditarik keras, bahkan terkoyak.

Keadaan ini menyebabkan bahagian baru sukar dipindahkan. Walaupun dalam keadaan yang lebih teruk, bahu mungkin tidak dapat bergerak ke arah tertentu. Bukan hanya itu, pergeseran ini juga dapat menjadikan posisinya tidak stabil, menjadikannya mudah untuk dipindahkan.

Dislokasi bahu sering menyerang bahagian depan, alias anterior. Dalam kes Salah, dia melepaskan bahu setelah jatuh dalam keadaan tidak sempurna, dan pada saat yang sama bahunya dipegang oleh lawan.

Baca juga : Ketahui Kecederaan Sprain Yang Sering Dialami oleh Pemain Bola Sepak

Penyakit ini sering dijumpai pada orang tua alias orang tua. Namun, tidak jarang bahu dislokasi juga dialami oleh lelaki berusia 20 tahun yang mempunyai aktiviti fizikal yang cukup tinggi. Pemeriksaan untuk mengesan dislokasi bahu biasanya dimulakan dengan pemeriksaan fizikal dan sinar-X atau sinar-X. Tujuannya adalah untuk mencari kehelan yang berlaku dan kemungkinan lain seperti patah tulang, atau masalah sendi bahu yang lain.

Gejala Kehelan Bahu

Sama seperti penyakit lain, kecederaan bahu satu ini juga mempunyai simptom yang biasa. Sebilangan besar gejala yang berlaku biasanya dapat dilihat dengan jelas. Terdapat beberapa gejala yang sering terjadi sebagai tanda kehelan bahu. Antaranya:

  • Perubahan bentuk bahu. Biasanya, bahu cenderung lebih berbentuk persegi. Sebenarnya, biasanya bahu kelihatan bulat.
  • Benjolan atau tonjolan yang muncul juga dapat menjadi gejala dislokasi bahu. Biasanya tonjolan akan muncul pada tulang lengan atas atau di bawah kulit di hadapan bahu.
  • Kesakitan yang sangat menjengkelkan.
  • Kesukaran menggerakkan bahu.
  • Bengkak atau lebam yang semakin teruk.

Selain gejala di atas, keadaan ini juga dapat membuat otot bahu menjadi tegang, malah boleh mencetuskan gangguan di sekitar kawasan yang cedera. Contohnya, merasa lemah, kebas, atau kesemutan.

Baca juga : Inilah Pertolongan Cemas untuk Mengatasi Keseleo

Dislokasi sering berlaku kerana kecederaan semasa bersukan. Terutama sukan yang melibatkan banyak hubungan fizikal seperti bola sepak. Kemalangan dan kejatuhan lalu lintas juga sering menjadi penyebab seseorang mengalami kemerosotan bahu.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya! Hubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found