Ini adalah sukan yang selamat untuk dilakukan semasa wabak korona

, Jakarta - Sejak Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendesak kita untuk melakukannya jarak fizikal , banyak yang berubah dari cara kita hidup setiap hari. Bukan hanya melakukan proses pengajaran dan pembelajaran, bekerja, dan beribadah di rumah, atlet dan orang yang suka sukan luar juga sangat kecewa. Mereka terpaksa menghadkan latihan di pusat kecergasan, atau di arena sukan lain.

Baca juga: Banyak kuman ketika bersenam, berhati-hatilah dengan cara ini

Itu tidak bermakna anda harus berhenti bersenam semasa pandemi COVID-19 ini. Lakukan senaman dengan intensiti yang betul. Lancarkan The Jakarta Post , satu kajian besar sekali membuktikan bahawa senaman sederhana hingga sederhana yang dilakukan sekitar tiga kali seminggu mampu mengurangkan risiko kematian semasa wabak selesema Hong Kong pada tahun 1998.

Walaupun orang yang tidak berolahraga sama sekali atau terlalu banyak bersenam (lebih dari lima hari bersenam setiap minggu), berisiko paling besar mati dibandingkan dengan orang yang berolahraga secara sederhana. Oleh itu, pastikan anda terus bersenam dengan intensiti sederhana untuk kekal sihat semasa pandemi COVID-19 ini, OK?

Lakukan sukan ini semasa Wabak Corona

Jenis senaman berikut dianggap selamat untuk dilakukan di rumah semasa wabak COVID-19, iaitu:

  • Kardio . Latihan kardio jenis ini adalah senaman yang berkesan untuk membakar lemak dan membuat badan berpeluh. Nasib baik, latihan ini dapat dilakukan di rumah sehingga mengurangkan risiko anda dijangkiti COVID-19. Jika anda mempunyai treadmill , basikal pegun atau peralatan kardio lain di rumah, maka anda boleh menggunakannya. Namun, jangan risau, lompat tali atau ponteng juga boleh menjadi alternatif.

  • Senamrobik . Sekiranya anda tidak mempunyai alat senaman kardio, anda boleh melakukan senamrobik yang mempunyai faedah serupa. Sukan yang satu ini juga merupakan pilihan yang menarik untuk dilakukan semasa di rumah. Anda boleh melakukan latihan zumba, misalnya, dengan mengikuti tutorial video atau dengan rakan di rumah melalui persidangan video. Pengajar senaman aerobik tetap memberikan pergerakan yang membuat badan berpeluh sehingga badan menjadi lebih cergas. Senaman aerobik juga dapat melegakan simptom kemurungan dan gangguan kecemasan yang dihadapi semasa wabak ini.

  • Yoga. Sukan ini mungkin kelihatan mudah dan sederhana. Namun, jika dilakukan dengan serius, sukan ini juga cukup berkesan untuk membakar lemak dan menjadikan badan berpeluh. Bonus lain, beberapa gerakan yoga dapat membuat anda lebih tenang dan santai. Sehingga kegelisahan yang sering timbul semasa pandemik ini dapat dikurangkan. Beberapa faedah lain dari yoga adalah menjaga metabolisme tubuh, meningkatkan pernafasan, menguatkan tenaga dan daya hidup. Anda boleh melakukannya di rumah dengan mengikuti tutorial video yang banyak terdapat di internet.

Baca juga: 5 Pergerakan Yoga untuk Mengatasi Kegelisahan Semasa Corona

  • Tarian. Aktiviti menyeronokkan ini juga boleh dikira sebagai sukan, anda tahu! Anda boleh menghidupkan lagu kegemaran anda, atau sambil menonton video artis kegemaran anda. Menari juga digolongkan sebagai sukan kerana meningkatkan daya tahan dan kekuatan badan. Anda juga dapat berpeluh sambil menari, kerana menari menjadikan badan anda lebih aktif dan terus bergerak.

  • Push-up. Latihan ini juga boleh dilakukan di rumah dan bernasib baik anda tidak memerlukan alat. Push-up adalah senaman yang bagus jika anda ingin menguatkan bahagian atas badan, seperti dada. Sekiranya rutin dilakukan setiap hari, ia dapat meningkatkan kekuatan otot dada dan badan menjadi lebih cergas.

Baca juga: Mahukan Paru-paru yang Lebih Sihat? Cubalah 4 Sukan Ini

Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai aktiviti fizikal atau sukan yang boleh menyihatkan badan semasa berada di rumah. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk bertanya kepada doktor.

Ingat, jangan biarkan tempoh karantina ini membuat anda malas untuk bersenam, okey! Lakukan senaman secara teratur dan amalkan diet yang sihat dan cukup tidur sehingga sistem kekebalan tubuh anda cukup kuat untuk melawan virus dan penyakit lain.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Bersenam di Rumah Sekiranya Anda Menghindari Gimnasium Semasa Wabak COVID-19.
The Jakarta Post. Diakses pada tahun 2020. Perlukah Saya Bersenam Semasa Pandemik Coronavirus?
Washington Post. Diakses pada tahun 2020. Aktiviti Sukan dan Atletik Mana Yang Selamat Semasa Wabak?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found