Bolehkah Sakit Belakang Kiri Menjadi Gejala Penyakit Ginjal?

Jakarta - Kedudukan yang salah ketika tidur, badan letih dari mengangkat beban berat, sehingga faktor usia sering disebut sebagai penyebab sakit belakang. Namun, anda pasti tidak boleh memandang rendah keadaan ini, terutamanya jika rasa sakit hanya muncul di satu sisi, iaitu pinggang kiri.

Sakit punggung kiri memang boleh berlaku kerana kecederaan pada salah satu vertebra, sendi, dan otot. Namun, tahukah anda bahawa sakit belakang di sebelah kiri juga boleh menjadi tanda bahawa ada masalah dengan organ dalaman?

Tanda Sakit Belakang Kiri Masalah Ginjal

Penyakit ginjal juga dikenali sebagai penyakit buah pinggang senyappenyakit, agar tidak sedikit penderita yang tidak menyedari terjadinya masalah kesihatan ini ke keadaan yang lebih serius. Sayangnya, tidak sedikit orang yang memandang rendah dan mengabaikan tanda-tanda awal yang muncul dan menganggap keadaan ini hanyalah masalah kesihatan biasa.

membacajuga: 10 Pergerakan Ini Dapat Mengatasi Sakit Punggung

Buah pinggang adalah salah satu organ terpenting dalam badan. Organ ini berfungsi sebagai pengatur kadar garam, asid, dan kalium di dalam badan. Di samping itu, buah pinggang juga mempunyai peranan penting dalam proses membuang bahan buangan yang tidak lagi diperlukan oleh tubuh, di samping menjaga keseimbangan cairan di dalam badan. Jadi, pasti tidak dapat dibayangkan jika ada masalah dengan organ penting ini, tentu saja semua tugas ini tidak dapat berjalan sebagaimana mestinya.

Nampaknya, sakit belakang kiri boleh menjadi tanda bahawa ada masalah dengan buah pinggang anda. Kesakitan yang ditakrifkan sebagai masalah pada buah pinggang boleh dikategorikan sebagai sakit belakang. Tanda dan gejala lain yang perlu anda perhatikan termasuk sakit kepala, badan berasa letih, hingga gejala yang serupa dengan jangkitan saluran kencing.

Sementara itu, sakit di pinggang kiri juga boleh menjadi gejala awal barah buah pinggang. Anda juga mungkin mengalami hematuria atau darah di dalam air kencing, benjolan muncul di sisi atau punggung bawah, mengalami penurunan berat badan akibat penurunan selera makan, demam yang tidak disebabkan oleh jangkitan dan tidak hilang, menjadi anemia.

membacajuga: Sakit belakang ketika hamil muda, apa yang menyebabkannya?

Sekiranya sakit belakang yang anda alami tidak sembuh, walaupun mengurangkan aktiviti yang disertai dengan kesukaran berdiri dan berjalan, bengkak kaki atau pergelangan kaki, degupan jantung tidak teratur, demam badan, dan sesak nafas, anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan. Agar anda tidak perlu menunggu lama, lebih baik membuat temu janji terlebih dahulu di hospital terdekat melalui aplikasi . Cukup muat turun permohonan , anda boleh pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan dengan lebih mudah.

Penyakit Ginjal Tidak Sama dengan Sakit Belakang

Lokasinya di dekat punggung anda akan membuatkan kesakitan yang anda alami sukar dikenal pasti, sama ada anda benar-benar mengalami sakit buah pinggang atau sakit belakang yang kerap. Namun, anda sebenarnya dapat mengenalinya dengan lebih mudah, tentu saja dengan mengetahui perbezaan antara keduanya.

membacajuga : 9 Cara Melegakan Sakit Punggung semasa Menstruasi

Masalah yang berkaitan dengan buah pinggang sering disebabkan oleh jangkitan pada buah pinggang atau adanya batu ginjal. Sementara itu, sakit belakang berlaku kerana masalah pada otot atau sendi di bahagian belakang.

Sakit belakang yang biasa akan bertambah teruk jika anda duduk atau berdiri terlalu lama, mungkin juga ketika anda melakukan pergerakan tertentu seperti membongkok. Rasa sakit biasanya akan reda atau berkurang apabila anda memperbaiki kedudukan atau postur, bergerak, atau berehat. Walau bagaimanapun, penyakit ginjal tidak dapat diatasi dengan mudah sebelum penyebabnya diketahui.Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Sakit Ginjal vs. Sakit Belakang: Bagaimana Mengenal Perbezaannya.
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2021. 3 Tanda Amaran Awal Penyakit Ginjal.
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2021. Tanda dan Gejala Kanser Ginjal.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found