Ini adalah petanda bahawa si kecil anda bersedia untuk mendapatkan makanan pejal

, Jakarta - Sebelum anda yakin bahawa si kecil anda bersedia untuk mendapatkan makanan pejal, ada baiknya anda membaca arahan atau isyarat sama ada anak itu sudah bersedia atau tidak. Salah satunya ialah ketika bayi berusia empat hingga enam bulan.

Ini kerana perut bayi anda telah mengembangkan enzim yang diperlukan untuk memecah makanan pejal. Di samping itu, tanda lain adalah ketika bayi mengalami kenaikan berat badan yang ketara. Lebih banyak maklumat mengenai tanda-tanda bahawa si kecil anda bersedia untuk mendapatkan makanan pejal boleh dibaca di sini!

Membaca Tanda Anak Kecil Anda Sedia untuk MPASI

Apabila bayi secara refleks berhenti menjulurkan lidahnya ini bermakna dia sudah bersedia untuk mendapatkan makanan pejal. Sekiranya bayi anda menelan makanannya dan tidak mengeluarkannya dari mulutnya, dia mungkin sudah bersedia untuk makan lebih banyak. Namun, jangan paksa masalah ini.

Refleks melekat lidah adalah dorongan naluri yang membantu bayi mengelakkan tersedak dengan mengeluarkan makanan dari mulut mereka. Ibu dapat memeriksa apakah refleksnya cukup baik dengan memasukkan sejumlah kecil makanan bayi ke dalam mulutnya.

Baca juga: Resipi MPASI untuk Bayi 6-8 Bulan

Sekiranya setelah beberapa kali mencuba dia masih muntah makanan, itu bermaksud refleks tujah lidahnya masih kuat. Cuba lagi dalam beberapa minggu ke depan untuk melihat apakah anak anda sudah bersedia.

Oleh itu, apakah tanda-tanda lain yang dapat diketahui oleh seorang ibu untuk memberi isyarat bahawa si kecilnya sudah bersedia untuk mendapatkan makanan pejal?

1. Bayi cukup kuat memegang kepalanya semasa duduk

Anak kecil anda bersedia menerima makanan pejal ketika dia cukup kuat untuk memegang kepalanya semasa duduk. Ini juga merupakan tanda bahawa makanan boleh memasuki saluran pencernaan tanpa gangguan atau halangan.

2. Bayi Mempunyai Minat dalam Makanan Lain

Sekiranya bayi tidak dapat mengalihkan pandangan dari ibu atau orang lain di sekitarnya yang mengunyah makanan, itu adalah tanda dia mula berminat dengan makanan lain. Petunjuk lain bahawa si kecil anda bersedia untuk mendapatkan makanan pejal adalah ketika dia menyapu garpu atau sudu. Keupayaan untuk memegang objek adalah satu lagi tanda bahawa bayi anda sudah bersedia untuk menangani objek pepejal.

Baca juga: Kepentingan Tekstur Makanan dalam Memberi MPASI

3. Mulut bayi terbuka lebar apabila melihat sudu menghampiri mulutnya

Sekiranya bayi anda dengan bersemangat membuka mulutnya untuk mengambil sudu dan kemudian mencubitnya dengan mulutnya, kemungkinan dia sudah menginginkan makanan padat. Sekiranya bayi anda tidak mahu memasukkan sudu kosong ke dalam mulutnya, itu bermakna dia tidak bersedia untuk merasai makanan pejal. Tunggu satu atau dua minggu dan cuba lagi.

4. Bayi dalam Keadaan Sihat

Sebaiknya bayi anda dalam keadaan sihat dan prima semasa menerima makanan pejal untuk pertama kalinya. Maklumat lebih lanjut mengenai kesediaan si kecil anda untuk mendapatkan MPASI boleh diminta terus di .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Sebilangan besar bayi mula menunjukkan tanda-tanda ini sekitar enam bulan, tetapi tanda-tanda tersebut berlaku pada masa yang berlainan bagi setiap bayi. Tidak digalakkan memperkenalkan makanan padat kepada bayi sebelum usia empat bulan.

Baca juga: Ingin memberikan makanan pelengkap, ikuti petua ini terlebih dahulu

Lebih baik memperkenalkan makanan pejal pada bayi anda ketika mereka gembira, sihat, dan santai. Bayi juga cenderung mencuba makanan pejal setelah diberi makan atau susu formula. Sebabnya, ketika bayi benar-benar lapar, mereka hanya mahukan susu ibu atau formula yang mereka tahu dapat memuaskan rasa lapar mereka. Mereka masih mempunyai ruang untuk mendapatkan makanan baru setelah diberi susu ibu atau formula.

Lama kelamaan, anda akan belajar apabila bayi anda lapar atau kenyang, tidak berminat atau letih.

Tanda-tanda kelaparan termasuk:

1. Teruja apabila mereka melihat ibu menyiapkan makanan mereka.

2. Bersandar pada ibu ketika mereka duduk di kerusi tinggi.

3. Membuka mulutnya ketika ibu akan memberinya makan.

Tanda-tanda bahawa bayi tidak lagi berminat termasuk memalingkan muka, kehilangan minat atau terganggu, menekan sudu, dan menutup mulutnya.

Rujukan:
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2020. 7 Tanda Bayi Anda Sedia untuk Makanan Pepejal.
Membesarkan Children.net.au. Diakses pada tahun 2020. Memperkenalkan pepejal: mengapa, kapan, apa dan bagaimana.