Bahaya Memberi Air kepada Bayi Baru Lahir

"Susu ibu (ASI) adalah nutrien tunggal paling tepat untuk diberikan kepada bayi baru lahir. Oleh itu, pemberian air kepada bayi boleh menjadi perkara salah yang sebenarnya boleh membahayakan kesihatan bayi. Terdapat beberapa kesan sampingan yang berlaku ketika memberi air kepada bayi, seperti menyebabkan cirit-birit sehingga perut bayi kenyang. "

, Jakarta - Adakah anda tahu bahawa bayi yang baru lahir tidak boleh diberi air sehingga mereka berusia enam bulan? Ini boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan pada bayi. Bukan itu sahaja, ibu juga harus mengelakkan memberi apa-apa selain susu ibu atau susu formula sebelum bayi berusia enam bulan.

Terdapat beberapa sebab pemberian air kepada bayi bukanlah idea yang baik. Pertama, bayi tidak memerlukan penghidratan tambahan yang disediakan oleh air kerana semua keperluan penghidratan dipenuhi melalui susu ibu. Selain itu, air boleh menjadikan perut bayi kenyang sehingga kemudian sukar bagi mereka untuk mendapatkan nutrien yang mereka perlukan.

Baca juga: Ibu mesti Tahu Kepentingan Penyusuan Susu Eksklusif untuk Bayi

Beberapa Risiko Memberi Air kepada Bayi Baru Lahir

Terdapat beberapa sebab lain mengapa ibu tidak boleh memberi air kepada bayi yang baru lahir, termasuk:

Risiko Cirit-birit dan kekurangan zat makanan

Memberi air kepada bayi menjadikan mereka berisiko mengalami cirit-birit dan kekurangan zat makanan. Air yang diberikan mungkin kurang steril, menyebabkan bayi mengalami jangkitan kerana bakteria yang ada di dalam air. Memberi air kepada bayi juga boleh menyebabkan bayi kurang minum susu atau berhenti menyusu sebelum waktunya, yang menyebabkan mereka kekurangan zat makanan. Di samping itu, jika ibu memberi lebih banyak air daripada susu ibu, ia akan menyebabkan susu ibu akan berkurang di kemudian hari.

Ibu perlu tahu bahawa susu ibu mengandungi lebih daripada 80 peratus air, terutamanya susu ibu pertama yang diberikan setiap kali anda menyusui. Oleh itu, setiap kali ibu merasakan bayinya haus, dia harus disusui. Ini akan menghilangkan dahaga dan melindungi bayi dari jangkitan dan membantu bayi untuk terus tumbuh dengan baik. Bayi tidak memerlukan air sebelum usia 6 bulan, walaupun di kawasan panas.

Menurut WHO, seorang anak dianggap diberi susu ibu secara eksklusif ketika dia hanya menerima susu ibu tanpa makanan atau cairan tambahan, bahkan air. Pengecualian adalah penyelesaian rehidrasi oral, titisan, sirap vitamin, mineral, atau ubat-ubatan jika si kecil anda sakit. Semasa menyusu, ibu menyediakan semua air yang diperlukan bayi sambil memberikan air yang selamat dan melindungi bayi dari cirit-birit.

Baca juga: Manfaat Penyusuan Susu Eksklusif untuk Bayi dan Ibu

Air Boleh Mengganggu Keperluan Pemakanan Bayi

Memasukkan terlalu banyak air dalam formula juga boleh menyebabkan masalah kesihatan. Penyerapan nutrien kerana air adalah salah satu sebab mengapa ibu tidak boleh memberi terlalu banyak air kepada susu formula. Sekiranya susu formula memerlukan air, ibu hanya boleh menggunakan air yang telah diuji untuk keselamatan.

Ibu perlu tahu bahawa susu formula yang mengandungi terlalu banyak air boleh menyebabkan keadaan yang disebut keracunan air yang boleh sangat berbahaya bagi bayi. Memberi air tambahan kepada bayi juga dapat mengganggu keseimbangan elektrolit bayi yang boleh menyebabkan kejang. Untuk itu, jaga kualiti susu formula atau susu ibu dengan betul untuk mengelakkan komplikasi ini.

Ginjal Bayi Sukar Mencerna Air

Sehingga usia enam bulan, ginjal bayi belum matang untuk menyaring air dengan betul, sehingga bayi mudah terkena keracunan air. Keracunan air adalah keadaan berbahaya yang boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan bayi dan menjadikannya sangat sakit.

Semasa bayi membesar, ginjalnya akan disiapkan dengan lebih baik di kemudian hari, bermula pada usia enam bulan. Di samping itu, tubuhnya boleh mengambil air tanpa perlu risau akan keracunan air. Anda juga boleh menawarkan sebilangan kecil air kemudian tanpa terlalu risau tentang keracunan air atau masalah lain.

Baca juga: Inilah 5 Khasiat Penyusuan untuk Bayi dan Ibu yang Boleh Anda Rasakan

Ingat, air adalah makanan tambahan dan tidak boleh menggantikan makanan berkhasiat seperti susu ibu dan formula yang diperlukan sepanjang tahun pertama kehidupan bayi. Walau bagaimanapun, ibu tetap harus memberi bayi sejumlah kecil air dalam satu masa. Dari enam hingga 12 bulan, air semestinya hanya beberapa teguk sehingga dia terbiasa minum air dan menggunakan sebotol atau cawan untuk diminum.

Walau bagaimanapun, jika bayi yang baru lahir mempunyai masalah kesihatan yang berkaitan dengan pemakanan dan pemakanan, anda harus segera berjumpa dengan pakar pediatrik di hospital untuk mendapatkan rawatan. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan untuk pengendalian yang lebih tepat. Dengan cara ini, anda tidak perlu lagi bersusah payah menunggu di barisan hospital. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Orang dalam. Diakses pada tahun 2021. Anda Tidak Boleh Memberi Air Bayi Anda - Inilah Sebabnya.
WHO. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kita Tidak Boleh Memberi Air kepada Bayi yang Menyusu Sebelum 6 Bulan, Walaupun Ia Panas?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found