Cara Menggunakan Teknologi untuk Pendidikan Kanak-kanak

, Jakarta - Teknologi yang sangat maju pada masa ini dapat membuat sesuatu lebih mudah dilakukan. Inilah yang membuat anak-anak sekarang dapat merasakan kemudahan yang dihasilkan oleh teknologi sejak usia dini. Sisi positifnya ialah teknologi yang berkembang pesat ini dapat digunakan untuk menyokong pendidikan anak-anak.

Oleh itu, setiap ibu bapa yang mempunyai anak mesti tahu menggunakan teknologi untuk mendorong kebolehan akademik anak-anak. Perkara ini mungkin tidak mudah, terutamanya bagi ibu bapa yang kurang mahir menggunakan teknologi. Berikut adalah beberapa cara untuk menggunakan teknologi untuk meningkatkan pendidikan anak anda!

Baca juga: Berikut adalah 5 Tahap Pendidikan Kanak-kanak yang Perlu Diketahui oleh Ibu

Cara Memaksimumkan Teknologi untuk Pendidikan Kanak-kanak

Perkembangan teknologi dapat meningkatkan produktiviti dengan ketara jika anda tahu menggunakannya. Pada anak-anak, ibu bapa boleh menggunakannya untuk menyokong proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Sebabnya, teknologi menyediakan sumber pengetahuan yang tidak terhad, selagi anda tahu bagaimana menggunakannya dengan betul dan betul.

Semasa kanak-kanak masih membesar, teknologi dapat memudahkannya mempelajari sesuatu yang baru. Walaupun begitu, ibu bapa masih harus membimbing anak-anak mereka untuk menggunakan teknologi dengan tepat. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk memaksimumkan teknologi untuk pendidikan anak-anak:

1. Kanak-kanak kecil

Semasa anak masih kecil, ibu mesti mengehadkan penggunaan teknologi, terutama pada usia dua tahun ke bawah. Pada usia ini, kanak-kanak harus lebih banyak berinteraksi kerana mereka mempunyai nilai pendidikan yang lebih kuat. Sekiranya anda ingin menggunakan pelbagai alat teknologi, pastikan alat itu berkaitan dengan foto ahli keluarga atau haiwan. Ibu mesti memastikan selalu menemani anak-anak mereka semasa menggunakan alat elektronik ini.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai kaedah berkesan menggunakan teknologi untuk memaksimumkan pendidikan anak anda, psikologi dari dapat memberikan nasihat yang tepat mengenai perkara ini. Ia mudah, hanya muat turun permohonan , ibu akan mendapat jawapan yang dapat mengembangkan bakat dan minat anak-anak.

Baca juga: Apakah Zaman Ideal untuk Kanak-kanak Memulakan Persekolahan?

2. Prasekolah

Kanak-kanak prasekolah sememangnya berminat dengan teknologi. Mana-mana ibu bapa boleh mengajarnya beberapa perkara asas mengenai penggunaan alat elektronik. Pastikan anak anda memuat turun aplikasi yang dapat mendorong minat dan bakat anak anda. Gunakan pendekatan yang seimbang terhadap teknologi dan pendidikan kerana ia merangsang otaknya untuk berkembang. Walaupun begitu, pastikan aktiviti lain tidak terganggu oleh alat elektronik ini.

3. Kanak-kanak Zaman Sekolah

Semasa anda memulakan sekolah, anak anda mungkin cukup pintar untuk menggunakan pelbagai teknologi. Dalam lingkungan usia ini, kanak-kanak mungkin sudah dapat menggunakan internet untuk mencari semua perkara yang ingin mereka ketahui. Ini adalah masa yang tepat untuk membincangkan keselamatan internet. Pastikan anak anda tidak pernah berkongsi sesuatu yang peribadi dalam talian atau di media sosial.

Sekiranya anak anda mendapati kandungan yang tidak sesuai untuk dilihat, ajar dia untuk menutup skrin dan beritahu ibu bapanya. Ibu juga harus memastikan bahawa mereka menggunakan penapis web dan sistem keselamatan yang memaksimumkan pendidikan mereka tanpa halangan besar. Muat turun lebih banyak permainan pendidikan dan e-buku . Semasa anak bertanya, ibu juga dapat mencari rujukan jawapan di internet bersama-sama.

Baca juga: 5 Cara Mendidik Anak-anak untuk Berdikari dengan Cepat

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk memanfaatkan teknologi untuk pendidikan anak-anak. Dengan cara ini, kanak-kanak akan berkembang dengan lebih cepat menggunakan semua sumber yang ada. Walaupun begitu, teknologi seperti pedang bermata dua kerana boleh menyebabkan sisi negatif. Pengawasan ibu bapa sangat penting untuk mengelakkan kesan negatif daripada berlaku.

Rujukan:
Horizon Cerah. Diakses pada tahun 2020. Kanak-kanak dan Teknologi: Pendidikan dan Pembelajaran di Rumah.
A.S. Jabatan Pendidikan. Diakses pada tahun 2020. Penggunaan Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found