Jangan Hanya Simpan Perubatan, Ketahui 4 Cara Ini

Jakarta - Ada banyak cara untuk mengatasi masalah kesihatan kecil. Bermula dari berehat, makan makanan yang sihat dan berkhasiat, dan mengambil ubat-ubatan yang disyorkan oleh doktor.

Baca juga: Perhatikan ini sebelum menyimpan titisan mata

Ubat boleh disimpan dan digunakan semula selagi tidak melebihi tarikh luput. Mengambil ubat sebelum tarikh luput membuat anda merasakan faedah ubat secara optimum. Selain tarikh luput, perhatikan bagaimana ubat itu disimpan sehingga kandungan yang terkandung dalam ubat tetap optimum untuk kesihatan anda.

Ketahui Cara Menyimpan Ubat dengan Baik

Ia berguna untuk menyimpan beberapa ubat di rumah. Ketahui cara menyimpan ubat di rumah, agar manfaat ubat dapat dirasakan dan kandungan ubat tersebut tidak membahayakan tubuh.

Terdapat banyak perkara yang perlu anda perhatikan ketika menyimpan ubat di rumah. Tidak ada salahnya menggunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor mengenai proses menyimpan ubat yang baik untuk dimakan.

1. Perhatikan jenis ubat

Kami mengesyorkan agar sebelum memutuskan menyimpan ubat, perhatikan jenis ubat yang anda beli atau dapatkan dari hospital. Lebih baik jika ada ubat jenis serbuk, anda tidak menyimpannya dalam jangka masa yang lama walaupun ubat tersebut belum luput. Di samping itu, jangan simpan ubat yang diresepkan oleh doktor semasa mereka tidak habis.

2. Letakkannya di Bekas Mesyuarat

Semasa menyimpan ubat, simpan dalam bekas yang ketat. Dadah tidak mudah terkena kuman atau bahan tercemar dari luar.

3. Letakkannya di Tempat Asal

Lebih baik tidak mengganti bungkusan ubat dengan pembungkusan lain. Biarkan ubat yang anda simpan dimasukkan ke dalam bungkusan asal.

4. Perhatikan suhu bilik

Jangan lupa perhatikan suhu bilik tempat anda menyimpan ubat. Kami mengesyorkan agar kawasan simpanan ubat mempunyai suhu bilik. Elakkan tempat dengan suhu panas dan elakkan kawasan penyimpanan ubat dari cahaya matahari langsung. Elakkan juga menyimpan ubat pada suhu yang terlalu sejuk kecuali ubat itu mesti disimpan di dalam peti sejuk.

Baca juga: Ini adalah Cara Yang Betul Menyimpan Produk Penjagaan Kulit

Perhatikan ini sekiranya ubat tersebut telah dimakan

Manfaat ubat ini masih optimum sehingga tarikh luput. Keadaan ini berlaku untuk ubat-ubatan yang masih dalam bungkusan asalnya dan belum dibuka. Lalu, bagaimana jika ada ubat yang sudah dibuka?

Ketahui jangka hayat ubat-ubatan yang telah dibuka atau dimakan, untuk mendapatkan manfaat yang maksimum dari ubat tersebut. Selain itu, perhatikan juga beberapa perkara ini agar ubat-ubatan yang dimakan masih berguna dengan baik, yaitu:

1. Ketahui Jenis Ubat yang Tidak Harus Disimpan

Sebaiknya jangan menyimpan ubat serbuk terlalu lama. Pengambilan ubat puyer mengikut nasihat dan cadangan doktor.

2. Penyimpanan 1-2 Bulan

Waktu penyimpanan ini berlaku untuk ubat-ubatan jenis insulin yang telah dibuka dan disimpan di luar peti sejuk. Salah satu jenis ubat yang boleh digunakan selama ini adalah titisan mata. Jenis tablet dan kapsul juga dapat disimpan selama 2 bulan setelah pembungkusan dibuka, tetapi dengan penyimpanan yang baik.

3. Simpanan 3-6 Bulan

Jenis ubat seperti sirap, salap, semburan telinga, krim dengan bekas tertutup masih boleh digunakan selama 3 bulan setelah pertama kali bungkusan dibuka.

4. Mengikut Tarikh Luput

penyedut atau patch boleh disimpan sehingga tarikh luput. Membuka bungkusan dan menyimpan ubat jenis ini tidak mengubah kandungan atau bahan aktif dalam ubat.

Tidak ada salahnya memperhatikan keadaan ubat yang telah disimpan ketika ia akan digunakan lagi. Elakkan menggunakan ubat yang telah berubah warna, tekstur menjadi aroma walaupun belum melewati tarikh luput.

Baca juga: 5 Faedah Bercakap dengan Doktor

Rujukan:
Medline Plus. Diperoleh pada 2019. Kuatkan Ubat Anda.
Rumah Rasa Biasa. Diakses pada tahun 2019. Penyimpanan dan Kehidupan Rak Ubat Over The Counter