Waktu Tidur yang tidak kemas? Hati-hati Gangguan Metabolik Boleh Mengintai

Jakarta - Gaya hidup sihat boleh menjadi cara untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Tidak hanya memenuhi pengambilan nutrien dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh, memberi tubuh waktu rehat yang sesuai adalah salah satu cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan.

Baca juga: Hati-hati terhadap Depresi yang Dipicu oleh Gangguan Metabolik

Terdapat banyak masalah kesihatan yang boleh terjadi kerana gangguan waktu tidur yang tidak kemas, salah satunya adalah gangguan metabolisme badan. Metabolisme adalah salah satu proses memecah nutrien yang dihasilkan dari makanan yang dimakan menjadi tenaga untuk tubuh.

Adakah benar bahawa waktu tidur yang tidak kemas menyebabkan gangguan metabolik?

Gangguan metabolik adalah kelainan yang berlaku dalam proses metabolik dalam badan. Proses metabolik yang optimum diperlukan agar tubuh menghasilkan tenaga dan dapat menjalankan fungsinya dengan betul. Kehadiran gangguan dalam proses metabolik menyebabkan pengeluaran tenaga terganggu dan mengakibatkan gangguan fungsi tubuh.

Tidur adalah cara rehat badan. Keadaan ini penting untuk kesihatan tubuh. Waktu tidur yang tidak kemas dan kekurangan waktu rehat yang dapat diambil oleh tubuh dapat merosakkan metabolisme seseorang. Tidak hanya bersenam dan makan makanan yang sihat, kesihatan yang optimum dapat dirasakan ketika seseorang mempunyai waktu rehat yang sesuai dan pola tidur yang baik.

Di samping itu, seseorang yang mempunyai waktu tidur yang tidak kemas atau waktu tidur kurang terdedah kepada tabiat buruk, seperti merokok, makan lebih banyak makanan tidak sihat, dan terdedah kepada kemurungan. Bukan hanya itu, keadaan ini boleh memberi kesan yang lebih serius kepada kesihatan, seperti hipertensi, kenaikan gula darah, kegemukan hingga diabetes.

Baca juga: Adakah benar bahawa wanita cenderung mengalami gangguan metabolik?

Gangguan metabolik juga dapat ditafsirkan sebagai penyakit yang dapat menyebabkan gangguan metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Salah satu penyakit metabolik yang paling biasa adalah diabetes.

Diabetes adalah faktor yang dapat meningkatkan pengalaman seseorang mengalami gangguan metabolik. Bukan hanya diabetes, faktor usia yang meningkat meningkatkan risiko seseorang mengalami gangguan metabolik. Berat badan berlebihan boleh membuat anda lebih rentan terhadap gangguan metabolik. Tidak ada salahnya makan makanan sihat secara berkala dan melakukan senaman secara teratur sehingga anda dapat memiliki berat badan yang ideal.

Baca juga: Gangguan Metabolik Boleh Kerana Genetik?

Punca Gangguan Metabolik yang Perlu Diperhatikan

Selain gaya hidup yang disebabkan oleh waktu tidur yang agak tidak kemas, gangguan metabolik dapat disebabkan oleh faktor genetik yang diturunkan oleh keluarga. Gangguan genetik yang dialami biasanya mengganggu kerja kelenjar endokrin dalam menghasilkan enzim untuk proses metabolik.

Terdapat beberapa gejala umum yang perlu diketahui dan merupakan tanda-tanda gangguan metabolik dalam tubuh, seperti merasa lemah, mual, muntah, tidak ada selera makan, perkembangan fizikal yang terganggu, dan mengalami sawan. Anda harus berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga yang mengalami gangguan metabolik dan ingin merancang kehamilan. Dengan cara itu, anda dapat memantau kesihatan bayi dalam kandungan untuk mengelakkan kemungkinan gangguan metabolik ketika dilahirkan.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Gangguan Metabolik
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Gangguan Pemakanan dan Metabolik