Gula-gula dan Coklat Membuat Rongga di Gigi Kanak-kanak?

Jakarta - Semasa kecil, anda mungkin lebih suka makanan manis daripada makanan masin atau gurih. Ya, ini bukan mitos bahawa kanak-kanak yang suka makan makanan manis, seperti gula-gula atau coklat, cenderung berlubang. Rongga berlaku apabila enamel gigi, permukaan gigi yang keras, rosak. Oleh itu, mengapa coklat dan gula-gula dapat membuat gigi berlubang si kecil anda? Ibu bapa harus mendengar ulasan berikut, ya.

Baca juga: Ketahui 7 Punca Kehilangan Gigi pada Kanak-kanak

Sebab Coklat dan Gula-gula Menyebabkan Rongga pada Gigi Kanak-kanak

Sebenarnya, gula-gula dan coklat tidak boleh merosakkan enamel gigi secara langsung. Rongga berlaku disebabkan oleh makanan yang mengandungi karbohidrat (gula dan kanji) yang tersisa di gigi yang kemudian bercampur dengan bakteria mulut. Selain gula-gula dan coklat, makanan atau minuman seperti susu, soda, kismis, kek, jus buah, bijirin, dan roti boleh bercampur dengan bakteria jika ditinggalkan di gigi.

Bakteria yang biasanya hidup di mulut mengubah makanan ini menjadi asid. Gabungan bakteria, makanan, asid, dan air liur membentuk bahan yang disebut plak yang melekat pada gigi. Lama kelamaan, asid yang dibuat oleh bakteria memakan enamel gigi, menyebabkan rongga

Tanda Anak Kecil Anda Mempunyai Rongga

Rongga pada kanak-kanak tidak berlaku secara tiba-tiba tetapi melalui proses kerosakan gigi yang kemudian menyebabkan berlakunya rongga. Walau bagaimanapun, proses kerosakan gigi boleh berbeza bagi setiap anak. Berikut adalah penjelasan umum, iaitu:

  • Tompok-tompok putih mula terbentuk pada gigi yang terkena. Tompok-tompok ini menunjukkan bahawa enamel mula pecah dan biasanya menyebabkan kepekaan awal pada gigi.

  • Rongga awal warna coklat muda muncul di gigi.

  • Lama kelamaan, rongga menjadi lebih dalam dan warna coklat gelap bertukar menjadi hitam.

Baca juga: Adakah kesan kesihatan gigi terhadap kecerdasan kanak-kanak?

Gejala kerosakan gigi dan rongga berbeza dari kanak-kanak ke anak. Rongga tidak selalu menyebabkan gejala. Kadang-kadang kanak-kanak tidak tahu bahawa mereka mempunyai rongga sehingga doktor gigi menemui mereka semasa pemeriksaan gigi. Terdapat juga sejumlah gejala yang dirasakan kanak-kanak, seperti sakit di kawasan sekitar gigi dan kepekaan terhadap makanan tertentu, seperti gula-gula dan minuman panas atau sejuk.

Sekiranya si kecil mengalami sakit gigi atau peka terhadap makanan, berjumpa dengan doktor gigi untuk mendapatkan rawatan segera. Ketidakselesaan berisiko mengurangkan selera makannya. Sebelum membuat pemeriksaan, ibu boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu di hospital pilihan melalui aplikasi .

Pencegahan Rongga pada Kanak-kanak

Lebih baik mencegah daripada menyembuhkan. Nah, ibu dapat membantu mencegah kerosakan gigi pada anak kecil anda dengan langkah mudah ini, iaitu:

  • Mulailah mengajar anak anda kebiasaan menggosok gigi sebaik sahaja gigi pertama mereka muncul. Gosok gigi, lidah dan gusi anda dua kali sehari dengan ubat gigi fluorida.

  • Untuk kanak-kanak di bawah 3 tahun, gunakan sebilangan kecil ubat gigi, seukuran sebiji beras. Dari usia 3 tahun, si kecil boleh menggunakan ubat gigi berukuran kacang.

  • Benang (benang) gigi anak setiap hari setelah berumur 2 tahun.

  • Pastikan anak anda makan makanan seimbang. Hadkan makanan ringan yang tinggi gula, seperti kerepek, gula-gula, biskut, dan coklat.

  • Cegah pemindahan bakteria dari mulut ibu kepada si kecil dengan tidak berkongsi peralatan makan.

  • Sekiranya anak anda masih makan dengan sebotol pada waktu tidur, masukkan sedikit air ke dalamnya. Jus atau cecair yang mengandungi gula boleh menyebabkan kerosakan gigi.

  • Jadualkan pembersihan dan pemeriksaan gigi secara berkala untuk anak kecil anda sekurang-kurangnya setiap 6 bulan.

Baca juga: Rongga Gigi Kanak-kanak, Ini adalah Pengendalian Yang Betul

Ikuti petua di atas jika anda tidak mahu si kecil mempunyai rongga. Selain rongga, pelbagai masalah gigi boleh menyebabkan masalah kesihatan lain yang dapat menghalang pertumbuhan dan perkembangannya. Atas sebab ini, penting bagi Ibu dan Anak Kecil untuk sentiasa menjaga kebersihan gigi.

Rujukan:
John Hopkins. Diperoleh pada 2019. Kerosakan Gigi (Caries atau Rongga) pada Kanak-kanak.
Persatuan Pergigian Wisconsin. Diakses 2019. Mencegah Rongga pada Kanak-kanak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found