Inilah Cara Menanamkan Peneguhan Positif untuk Wanita Hamil

"Semasa mengandung, ibu mungkin cemas dan bimbang tentang banyak perkara. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat diatasi dengan penegasan positif, iaitu pernyataan yang digunakan untuk menanamkan perasaan positif, terutama mengenai kehamilan. Dengan mengulanginya setiap hari, faedahnya akan dirasakan. "

, Jakarta - Peneguhan adalah pernyataan yang digunakan oleh seseorang dengan sengaja untuk menanamkan rasa positif dan tujuan dalam fikiran mengenai subjek tertentu. Anda juga boleh menggunakan frasa dan ayat pendek ini untuk membantu diri anda fokus dan menerima mesej positif yang ingin anda ingat.

Peneguhan positif akan sangat membantu semasa kehamilan. Ini akan membantu ibu hamil untuk menangani segala ketakutan dan keraguan yang mungkin mereka alami. Ini akan membolehkan wanita hamil menjalani kehamilan selama sembilan bulan dengan lebih tenang dan menyenangkan.

Baca juga: Inilah 4 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Imej Diri

Beberapa Jenis Peneguhan Positif Semasa Kehamilan

Cara menanamkan penegasan positif ini mesti diulang setiap hari. Akibatnya, penegasan positif dapat membantu wanita mengubah perasaan negatif tentang kehamilan mereka menjadi positif.

Melihat penegasan pada catatan di sekitar rumah, kereta, atau meja juga dapat membantu. Jadi, wanita hamil dapat mengelakkan kegelisahan. Di samping itu, berikut adalah beberapa contoh penegasan yang dibuat khas untuk wanita hamil:

"Saya menyambut dan menerima perubahan yang berlaku di dalam badan saya."

"Badan hamil saya masih kelihatan cantik."

"Tubuh saya tahu bagaimana memberi makan dan membantu bayi membesar."

"Bayi dalam kandungan merasakan cinta yang saya ada."

"Saya dan bayi akan sentiasa sihat dan kuat."

"Tubuh saya siap melahirkan."

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Ketakutan Umum Wanita Hamil

Peneguhan mestilah Peribadi

Mungkin penegasan itu bukan satu ukuran yang sesuai untuk semua. Untuk benar-benar berguna, mereka perlu bercakap secara peribadi dengan setiap individu, mengatasi ketakutan dan kebimbangan yang berbeza.

Sebagai tambahan kepada contoh yang diberikan sebelumnya, anda juga boleh meminta nasihat ahli psikologi mengenai jenis penegasan yang boleh diulang setiap hari. Ingat, penegasan akan mendorong pemikiran yang sihat.

Sekiranya anda ingin meminta bantuan ahli psikologi untuk menanamkan penegasan positif yang sangat berguna semasa kehamilan, maka anda boleh terus berjumpa dengan ahli psikologi di hospital. Anda boleh membuat temu janji kemudian jadi lebih mudah kerana dengan cara ini anda tidak perlu menunggu lama di hospital.

Baca juga: Bagaimana Mengatasi Kebimbangan Menjelang Masa Buruh

Mengapa Peneguhan Positif Sangat Baik Semasa Kehamilan?

Walaupun tidak ada jaminan bahawa penegasan benar-benar akan mengubah hasil kehamilan, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa mereka dapat mengurangkan tekanan dan kegelisahan. Ini kemudian membantu wanita hamil dan memudahkan mereka berehat, makan, dan mengelakkan masalah seperti sakit kepala dan keletihan. Selain itu, pemikiran positif cenderung memupuk perasaan positif, yang dapat membantu menjadikan pengalaman kehamilan lebih menyenangkan dan santai.

Kajian menunjukkan bahawa menggunakan penegasan positif mempengaruhi jalan otak, meningkatkan aktiviti di kawasan fikiran yang bertanggungjawab terhadap harga diri, peraturan diri, dan nilai utama. Para penyelidik percaya bahawa melakukan praktik biasa dengan mengatakan pernyataan yang bernas dapat secara efektif mengalihkan fokus dari emosi negatif atau stres ke kemampuan seseorang sendiri untuk mengatasi, memperkuat keyakinan diri, dan membawa idea, strategi, tenaga, dan harapan baru ke masa depan. Di samping itu, penegasan sangat mudah dilakukan, percuma dan boleh diakses oleh semua orang.

Rujukan:
Komunikasi disesuaikan. Diakses pada tahun 2021. Kepentingan Peneguhan Semasa Kehamilan.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK - Bolton. Diakses pada tahun 2021. Peneguhan.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Buat dan Gunakan Peneguhan Kehamilan Positif.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found