Punca dan Rawatan Sindrom Guillain Barre

Jakarta - Selain penyakit autoimun, seperti lupus, psoriasis, rematik, atau Graves, ada juga sindrom Guillain Barre yang tidak boleh dilupakan. Pakar mengatakan, penyakit ini disebabkan oleh sistem imun yang menyerang sistem saraf periferal.

Orang dengan sindrom Guillain Barre akan mengalami simptom secara beransur-ansur. Pada mulanya kesemutan dan kesakitan pada otot kaki dan tangan. Kemudian, mereka akan mengalami kelemahan pada kedua-dua belah otot badan, dari kaki dan memancar ke bahagian atas badan. Sebenarnya, turun ke otot mata. Perlu diingat, dalam beberapa kes penyakit yang membuat saraf meradang dapat menyebabkan kelumpuhan jika tidak segera dirawat.

Persoalannya, bagaimana anda merawat sindrom Guillain Barre?

Bakteria dan Virus sebagai Penyala

Sebelum mengetahui rawatan sindrom Guillain Barre, ada baiknya anda berkenalan terlebih dahulu dengan penyebabnya. Masalahnya ialah sehingga kini para pakar tidak mengetahui dengan tepat apa yang menyebabkan penyakit ini. Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang dapat dijadikan petunjuk.

Pakar mengatakan, dalam beberapa kes, orang dengan sindrom ini sebelumnya mengalami sakit tekak, selesema, atau selesema. Oleh itu, para pakar mengesyaki bahawa sindrom Guillain Barre dipicu oleh bakteria atau virus yang menyebabkan keadaan di atas.

Selain itu, terdapat juga bakteria yang disyaki menjadi penyebab penyakit ini. Namanya bakteria campylobacter, biasa berlaku dalam kes keracunan makanan. Terdapat juga virus Epstein-Barr, virus sitomegalovirus pada herpes, dan virus HIV yang boleh mencetuskannya.

Kenali Gejala

Hati-hati, gejala sindrom ini muncul dengan begitu cepat. Salah satunya, melemahkan badan dan gatal pada lengan atau bahagian atas badan. Nah, berikut adalah beberapa gejala sindrom Guillain Barre yang lain:

 • Susah bernafas.

 • Ia sukar untuk berjalan.

 • Sakit belakang yang teruk.

 • Kesukaran bercakap, mengunyah, bahkan menelan.

 • Lumpuh atau lumpuh.

 • Jantung berdegup kencang.

 • Kehilangan kawalan pundi kencing.

 • Kesukaran menggerakkan mata dan wajah.

Dua Kaedah dan Terapi

Terdapat sekurang-kurangnya dua rawatan untuk sindrom Guillain Barre yang boleh digunakan. Menurut pakar, intipati merawat sindrom ini adalah merawat antibodi yang menyerang sistem periferal. Tujuannya adalah untuk mengurangkan gejala dan mempercepat penyembuhan.

Kaedah pertama adalah pemberian imunoglobulin intravena (IVIg). Kaedah ini mengambil imunoglobulin yang sihat dari penderma, dan kemudian menyuntikkannya kepada orang yang menderita sindrom. Harapannya adalah untuk melawan imunoglobulin jahat yang menyerang saraf penghidapnya.

Kaedah kedua rawatan sindrom Guillain Barre adalah melalui penggantian plasma darah (plasmapheresis). Caranya adalah dengan menyaring plasma buruk dalam sel darah penghidap dengan bantuan perubatan khas. Kemudian, sel darah ini akan dibersihkan dan dikembalikan ke badan penghidap. Tujuan kaedah ini adalah untuk menghasilkan plasma sihat baru untuk menggantikan plasma buruk yang telah disaring.

Pakar mengatakan, masa yang diperlukan untuk menyembuhkan sindrom ini tidak pasti. Sebilangan penghidap pulih dalam beberapa minggu, tetapi ada yang lebih dari itu. Perlu diingat, sebilangan penderita kadang-kadang masih memerlukan terapi. Kerana, badan mereka masih sangat letih, lemah, dan kebas pada otot kaki dan lengan, dan kehilangan keseimbangan. Menurut perkiraan pakar, gejala kelemahan otot masih dirasakan oleh satu daripada lima orang dengan sindrom ini selama tiga tahun sejak awal pemulihan.

Ada aduan kesihatan? Anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

 • 6 Fakta mengenai Guillain Barre Syndrome
 • Waspadalah terhadap Sindrom Guillain-Barre yang Jarang dan Maut
 • Sakit Menikam, Waspada terhadap GBS (Guillain-Barre Syndrome) Apa yang Perlu Anda Ketahui

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found