Ketahui Varicocele, Kelainan pada Mr P

, Jakarta - Terdapat satu jenis penyakit yang cukup mengganggu lelaki kerana ia berlaku di sekitar kawasan kemaluan, iaitu varicocele. Penyakit ini mirip dengan vena varikos yang berlaku di kaki, tetapi dalam kes varicoceles ini pembengkakan muncul di skrotum atau skrotum.

Pembengkakan di skrotum ini berkembang secara beransur-ansur menjadi benjolan lembut dengan pelbagai ukuran. Ada yang dapat dilihat dengan mata kasar dan ada yang hanya diketahui setelah disentuh.

Varicoceles lebih kerap berlaku semasa akil baligh, yang berumur antara 15 hingga 25 tahun. Penyakit mesti diperhatikan kerana berpotensi menyebabkan kemandulan. Kerana varikokel mengurangkan kualiti dan kuantiti sperma pada lelaki yang memilikinya.

Baca juga: Kesakitan Testis Kerana Varicocele, Ini adalah Pertolongan Cemas yang Boleh Dilakukan

Apakah Gejala Varicocele?

Kebanyakan varikosel biasanya tidak menimbulkan gejala. Namun, ada kemungkinan beberapa penderita dapat merasakan keluhan, seperti:

  • Ketidakselesaan di skrotum.
  • Kesakitan boleh meningkat ketika berdiri atau melakukan aktiviti fizikal untuk waktu yang lama, dan berkurang ketika berbaring.
  • Benjolan di salah satu buah zakar.
  • Skrotum menjadi bengkak.
  • Lama kelamaan, urat yang membesar akan kelihatan seperti cacing di skrotum.

Apa yang menyebabkannya?

Varicoceles umumnya berlaku kerana injap urat tidak berfungsi dengan baik. Di sepanjang urat, terdapat injap sehala yang membuka aliran darah ke jantung dan segera ditutup ketika aliran darah menjadi perlahan. Varikokel dapat terjadi apabila injap tidak dapat ditutup dengan baik sehingga aliran darah terbalik dan berkumpul di kawasan tersebut sebelum injap itu rusak, membentuk varikokel. Walaupun begitu, tidak diketahui secara pasti penyebab injap urat tidak berfungsi dengan baik.

Selain itu, varikokel dapat terjadi ketika saluran darah yang lebih besar di perut tersumbat, menyebabkan darah terkumpul di urat kecil. Akibatnya, saluran darah melebar. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih kerap berlaku pada lelaki berusia lebih dari 40 tahun. Keadaan ini boleh timbul salah satunya disebabkan oleh pertumbuhan tumor di buah pinggang yang menekan urat.

Baca juga: Encik. P berasa sakit, mungkin ada 7 penyakit ini

Langkah Rawatan Varicocele

Sekiranya varikokel tidak menyebabkan gejala, maka rawatan tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, jika varikokel menyakitkan, doktor anda boleh mengatasinya dengan ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen atau paracetamol. Penghidapnya boleh menggunakan seluar sokongan testis untuk menghilangkan tekanan.

Sekiranya varikokel menyebabkan kesakitan yang teruk atau menyebabkan testis mengecut, bahkan kemandulan, maka rawatan adalah wajib. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan, termasuk:

  • Pelambangan. Kaedah ini dilakukan dengan memasukkan tiub untuk mencapai urat di mana varikokel terletak melalui pangkal paha. Doktor akan memasukkan bahan untuk meningkatkan aliran darah dan varikokel. Embolisasi juga dilakukan di bawah anestesia umum dan prosedurnya memerlukan masa yang lama.
  • Operasi. Kaedah ini akan menjepit atau mengikat saluran darah yang menjadi varicoceles untuk menyekat aliran darah ke saluran ini dan dapat mengalir ke saluran darah normal yang lain. Pembedahan boleh dilakukan dengan pembedahan terbuka atau teknik sayatan minimum dengan bantuan alat khas yang disebut laparoskop. Operasi boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan atau umum.

Penting untuk diingat bahawa proses penyembuhan pasca operasi boleh memakan masa hingga 1 atau 2 hari. Penghidapnya juga diminta untuk mengelakkan aktiviti berat selama 10 hingga 14 hari. Selain itu, pemeriksaan susulan oleh pakar urologi juga perlu dilakukan selama 3 hingga 4 bulan, terutama bagi pesakit dengan varikosel yang disertai oleh kemandulan.

Baca juga: Inilah sebab mengapa berenang disyorkan untuk orang yang mengalami varicocele

Sekiranya anda masih mempunyai aduan mengenai kesihatan organ intim anda, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menggunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor . Dengan menggunakan Panggilan Suara / Video atau Berbual anda boleh mendapatkan jawapan secara langsung dari doktor pakar di . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found