Inilah Punca Burung Maleo Terancam

“Burung Maleo mempunyai ciri unik, mirip dengan ayam hitam. Haiwan asli Sulawesi ini diancam kepupusan kerana banyak sebab. Punca utama adalah kehilangan habitat semula jadi yang berterusan. Selain itu, burung ini juga mempunyai proses pembiakan yang sukar dan memakan waktu, dan ancaman pemangsa yang mematikan. "

Jakarta - Kepelbagaian fauna di Indonesia sangat kaya. Yang unik tetapi mula menjadi terancam adalah burung maleo. Walaupun terlihat seperti ayam, haiwan ini tergolong dalam kategori burung, dan merupakan satu-satunya spesies di dunia dari genus Macrocephalon, yang hanya dapat dijumpai di Sulawesi, Indonesia.

nama dia Macrocephalon maleo, atau biasa dikenali sebagai burung maleo atau Maleo Senkawor. Burung ini adalah "cendawan" asli atau juga disebut endemik ke pulau Sulawesi. Namun, burung ini juga dapat dijumpai di Maluku. Jadi, mengapa burung ini terancam? Ayuh, lihat perbincangannya!

Baca juga: Terancam, Inilah Ciri Burung Maleo

Sebab Burung Maleo Terancam

Burung endemik langka ini dari Sulawesi dan Pulau Buton termasuk dalam daftar "Terancam" oleh Senarai Merah IUCN dan disenaraikan dalam Lampiran 1 CITES dan dilindungi oleh Peraturan Menteri Lingkungan Hidup dan Kehutanan Republik Indonesia Nomor P.106 / MENLHK / SETJEN / KUM.1 / 12/2018. Ini menjadikan burung maleo memerlukan perhatian serius.

Populasi burung Maleo terancam kepupusan kerana kehilangan habitat yang berterusan. Ancaman kepupusan juga berlaku kerana pembalakan haram dan membersihkan tanah baru untuk penempatan semula tanpa mempertimbangkan fungsi kawasan sekitarnya.

Selain itu, penyebab lain adalah pencurian burung maleo oleh masyarakat sekitar, pemangsa telur dan burung oleh pemangsa seperti kadal dan ular, pemusnahan habitat akibat perambahan, pembalakan haram, banjir atau kebakaran hutan dan darat, dan pemburuan burung dewasa.

Baca juga: Fakta Mengenai Burung Maleo yang hampir pupus

Pembiakan yang panjang dan sukar, dan Ancaman Pemangsa

Maleo jangan menanam telur yang telah menetas. Setelah melalui masa pembiakan dan penetasan, maleo akan menguburkan telur mereka di pasir yang mempunyai panas bumi secara semula jadi. Maleo tidak melalui proses pengeraman kerana ukuran telurnya cukup besar, bahkan lebih besar daripada ukuran tubuhnya sendiri.

Telur Maleo boleh mencapai 5 hingga 8 kali ukuran telur ayam. Diameternya boleh mencapai 11 cm dengan berat hingga 270 gram per biji. Begitu besar, burung jantan betina akan berjuang keras ketika bertelur. Itulah sebabnya maleo betina sering pingsan setelah bertelur.

Untuk menguburkan telur mereka, maleo memerlukan suhu bumi dengan panas bumi yang tertentu. Oleh itu, burung ini hanya dapat tinggal di dekat pantai berpasir panas atau kawasan pergunungan (dataran tinggi) yang mempunyai mata air panas. Kejayaan penetasan akan bergantung pada suhu / suhu tanah.

Di samping itu, masa menetas boleh memakan masa sekitar 62-85 hari. Namun, ada juga telur yang menetas kurang atau bahkan lebih dari jangka masa tersebut. Apabila masa yang tepat tiba, telur anak ayam akan pecah dan anak ayam akan keluar. Selepas itu, anak ayam yang baru menetas mesti berusaha keluar dari timbunan sendiri tanpa bantuan ibu mereka.

Baca juga: Kenalan Lebih dekat dengan Burung Maleo

Bukan hanya proses pembiakan yang sukar dan panjang, ancaman kepupusan burung maleo juga disebabkan oleh kehadiran pemangsa. Kadal adalah pemangsa utama haiwan peliharaan seperti ayam, termasuk burung maleo.

Kadal juga musuh pembunuh maleo. Selain memangsa maleo kecil, mereka juga merupakan pemangsa utama telur maleo. Kerana deria baunya yang sangat tajam, kadal dapat dengan mudah menemukan telur maleo yang telah dikuburkan di dalam tanah.

Itulah penjelasan mengapa burung maleo diancam kepupusan. Sebagai orang Indonesia, anda harus membantu memelihara haiwan istimewa seperti burung ini. Jangan terus-menerus mencuri telur atau memburu mereka secara besar-besaran, kerana ini dapat membuat burung ini semakin terancam kepupusan.

Sayangi haiwan lain juga dan jika anda memutuskan untuk memeliharanya, pastikan anda menjaganya dengan baik, okey? Anda boleh menggunakan aplikasi untuk bercakap dengan doktor haiwan dan membeli makanan haiwan kesayangan anda, anda tahu.

Rujukan:
Fakta Indonesia. Diakses pada tahun 2021. 15 Fakta Luar Biasa Burung Maluku Maleo.
VOI. Diakses pada tahun 2021. Burung Maleo, Haiwan Endemik Sulawesi Dengan Status Kritikal.
Jawatankuasa Nasional IUCN Belanda. Diakses pada tahun 2021. Menyelamatkan burung maleo yang terancam di Sulawesi.
Tepi Kehadiran. Diakses pada tahun 2021. Maleo.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found