5 Makanan Yang Baik untuk Merawat Sakit Sendi

, Jakarta - Mengalami artritis atau juga dikenali sebagai artritis sangat tidak selesa. Sebabnya ialah semasa kambuh, bahagian badan yang terkena arthritis dapat terasa sakit, hangat, merah, dan bengkak.

Selain itu, artritis juga membuatkan anda tidak dapat bergerak dengan bebas kerana sendi yang meradang menjadi kaku dan sukar bergerak. Tetapi nampaknya, ada beberapa jenis makanan yang dapat menyokong kesihatan sendi anda, sehingga gejala artritis dapat bertambah baik. Mari cari di sini.

Baca juga: Sakit Sendi Perlu Bergerak Lebih Aktif

Bagi anda yang sering mengalami sakit sendi, makanan yang anda perlukan adalah makanan yang mengandungi antioksidan. Komponen ini diketahui mampu melawan radikal bebas yang menyebabkan masalah sendi. Anda mendapat antioksidan dengan memakan makanan yang mengandungi vitamin A, vitamin C, vitamin E dan selenium.

Makanan yang mengandungi nutrien ini adalah ubat kuat untuk melawan radikal bebas yang merengsakan sendi anda. Selain itu, makanan yang mengandungi omega-3 juga dapat mengurangkan risiko bengkak atau masalah lain pada sendi.

Vitamin D juga terkenal sebagai nutrien yang baik untuk membantu menjaga kesihatan sendi dan tulang anda. Vitamin D membantu badan anda menyerap kalsium dari makanan atau minuman yang anda makan.

Berikut adalah makanan yang baik untuk menjaga kesihatan sendi dan melegakan sakit sendi:

1. Ceri

Selain mempunyai rasa yang sangat manis, ceri juga sangat indah kerana berwarna merah terang. Itulah sebabnya buah-buahan kecil sering dijadikan hiasan pada kek hari jadi. Ternyata warna merah terang ceri diperoleh dari bahan kimia semula jadi yang disebut antosianin .

Berdasarkan beberapa kajian, ceri segar atau jus ceri terbukti berkesan dalam merawat arthritis. Ceri juga dikatakan dapat melegakan gout. Selain ceri, beberapa buah berwarna cerah lain yang boleh anda makan untuk menghilangkan sakit sendi, termasuk blueberry, blackberry , atau delima.

2. Cili Merah

Ada berita baik untuk anda penggemar makanan pedas. Pengambilan cili merah sebenarnya dapat membantu menjaga kesihatan sendi anda. Ini berkat kandungan vitamin C yang sangat tinggi yang dapat membantu tubuh anda membentuk kolagen.

Kolagen adalah protein yang terdapat pada tulang lembut, tendon, dan ligamen yang berfungsi sebagai bantalan pada sendi anda dan menyatukannya. Selain cabai merah, makanan lain yang juga kaya dengan vitamin C yang baik untuk sakit sendi adalah jeruk, tomato, dan nanas.

3. Salmon

Mungkin tidak ramai yang tahu bahawa salmon juga merupakan makanan yang sangat baik untuk menjaga kesihatan sendi. Sebenarnya, salmon mengandungi kalsium dan vitamin D yang dapat menjaga tulang anda kuat.

Selain itu, salmon juga mengandungi omega-3 yang dapat mengurangkan masalah pada sendi anda. Selain salmon, anda juga boleh makan yogurt atau susu rendah lemak yang juga kaya dengan kalsium dan vitamin D untuk menyihatkan sendi.

Baca juga: Sudah Tahu Ini? 10 Sumber Makanan Kalsium Selain Susu

4. Oatmeal

Tahukah anda, makanan yang terbuat dari biji-bijian seperti oatmeal dapat melegakan artritis, berbeza dengan makanan yang terbuat dari bijirin halus , seperti tepung putih, sebenarnya boleh menyebabkan keradangan. Makanan yang diperbuat daripada tepung memang dapat memberi anda tenaga sambil menguatkan otot dan tulang, jadi anda dapat melakukan aktiviti fizikal dengan baik.

Tetapi pada masa yang sama, makanan ini juga dapat membuat sendi anda tegang. Jadi, daripada mengisi tenaga anda dengan sepinggan nasi goreng dengan sosej, lebih baik makan oatmeal dengan buah, kacang, dan yogurt.

5. Kunyit

Kunyit adalah tanaman ubat yang cukup terkenal di Indonesia. Kunyit juga dikenali sebagai Curcuma longa , kerana tanaman ini mengandungi komponen yang disebut curcumin. Nah, kurkumin ini boleh berfungsi seperti ibuprofen yang dapat melegakan sakit sendi di lutut.

Baca juga: 3 Makanan Yang Harus Dimakan oleh Penghidap Osteophytes

Nah, itulah 5 makanan yang baik untuk mengatasi sakit sendi. Selain memakan makanan sihat ini, anda juga boleh merawat sakit sendi dengan ubat-ubatan. Beli ubat melalui aplikasi hanya. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.