Kulit Sihat, Susu Payudara Juga Boleh Membuat Mandi Bayi?

, Jakarta - Bagi ibu yang menyusui bayinya secara eksklusif, tidak jarang susu ibu dihasilkan secara berlebihan sehingga ibu harus menyimpannya. Sekiranya susu ibu yang terlalu banyak dinyatakan disimpan, ia akan menjadi pembaziran, ya.

Mungkin ada ibu yang tidak mengetahui bahawa susu ibu mampu memberi makan bayi dari dalam dan luar. Kandungan lemak susu ibu merangkumi lemak yang merupakan bahan utama dalam kosmetik seperti pelembap kulit dan lemak ini sangat bermanfaat untuk kulit dan rambut. Oleh itu, mandi dengan susu ibu sangat bermanfaat untuk bayi. Inilah kelebihan memandikan bayi dengan susu ibu yang perlu diketahui oleh ibu!

Baca juga: Manfaat Penyusuan Susu Eksklusif untuk Bayi dan Ibu

1. Dapat Menyembuhkan Jerawat dan Jeragat pada Kulit Bayi

Susu ibu mengandungi asid laurik, asid lemak yang juga terdapat dalam minyak kelapa. Kerana ramuan ini, susu ibu mempunyai sifat antibakteria dan dapat melawan jerawat. Susu ibu juga dapat membantu mengurangkan jeragat dan perubahan warna kulit. Sebilangan bayi mengalami jerawat kerana adanya hormon ibu dalam darah bayi. Ini dapat disembuhkan dengan memandikan bayi sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

2. Melembapkan Kulit Kering dan Mengurangkan Gatal

Susu ibu mengandungi asid palmitik, asid lemak tepu, yang merupakan pelembap yang sangat baik. Ia juga mengandungi asid lemak omega yang disebut asid oleik yang terdapat dalam tisu manusia. Asid oleik melembapkan dan menyembuhkan kulit kering dan melawan penuaan. Komponen lain dari susu ibu adalah asid vaksin yang melembapkan, mencerahkan jeragat dan mengurangkan keradangan. Jadi, dengan mandi susu ibu juga dapat menyembuhkan puting yang kering, retak, dan sakit pada ibu.

Baca juga: Cara Mudah Menyelaraskan Susu Payudara

4. Mengatasi Ruam Lampin dan Kerengsaan Kulit

Antibodi dalam susu ibu dapat memusnahkan bakteria dan menenangkan ruam lampin. Mandi bayi anda dengan susu ibu sekali atau dua kali seminggu untuk menenangkan kulit yang meradang.

5. Menyembuhkan Luka

Anak kecil anda pasti digigit serangga atau nyamuk. Sekiranya anda menggaru terlalu kerap, ia akan menyebabkan kecederaan. Kandungan antibodi imunoglobulin-A dalam susu ibu dapat membantu melawan bakteria dan menyembuhkan jangkitan. Jadi, selain penyembuhan luka yang lebih cepat, rasa sakit akibat kerengsaan juga dapat dikurangkan.

Bagaimana cara memandikan bayi dengan susu ibu?

Agar susu ibu berkesan, anda harus mencampurkannya dengan air suam. Perhatikan seberapa dalam air di dalam tab mandi. Sebaik-baiknya susu ibu boleh digunakan untuk mandi sebanyak 180 hingga 300 mililiter.

Ibu juga boleh menggunakan susu ibu yang baru dipam atau disimpan sebelumnya. Masukkan air suam ke dalam tab mandi, tuangkan susu ibu dan kacau sehingga air mandi kelihatan seperti susu. Letakkan bayi di dalam tab mandi dan biarkan dia merendam leher, muka dan anggota badannya. Keringkan dengan lembut apabila anda selesai.

Baca juga: Ibu Harus Tahu Kepentingan Penyusuan Susu Eksklusif

Kadang kala ibu mengepam susu berlebihan dan membekukannya. Walau bagaimanapun, sebilangan botol susu ibu mungkin telah luput. Ibu perlu tahu, selagi susu ibu tidak berbau atau terasa masam, ibu masih boleh memandikan bayi dengan susu ibu. Elakkan menggunakan susu ibu yang berjamur atau berbau tengik.

Untuk kulit bayi yang gatal, ibu boleh mencampurkan susu ibu dengan oatmeal . Ibu yang mengalami masalah pembesaran payudara boleh mengeluarkan susu dan menggunakannya untuk mandi dengan susu ibu kemudian.

Sekiranya ibu mempunyai masalah mengenai susu ibu atau masalah kulit yang baik, anda harus segera berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut . Tanpa perlu keluar rumah, ibu dapat berkomunikasi melalui aplikasi bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Mandi Susu Payudara untuk Bayi.