Vertigo bukanlah penyakit tetapi gejala masalah kesihatan

, Jakarta - Vertigo adalah gejala, bukan penyakit. Keadaan ini menyebabkan seseorang mengalami pening yang tidak tertanggung, hingga perasaan berputar. Dalam serangan yang teruk, vertigo bahkan boleh menyebabkan penghidapnya jatuh. Terdapat beberapa jenis penyakit yang sering dicirikan oleh gejala pening, alias vertigo, seperti diabetes, migrain, strok, hingga tumor otak.

Sebenarnya, vertigo boleh menyerang dengan keparahan yang berbeza dari satu orang ke orang lain. Pening yang disebabkan oleh vertigo boleh berlangsung selama beberapa minit, kadang-kadang berjam-jam. Kerana boleh menyebabkan penderita jatuh dan berisiko membawa maut, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan. Penting untuk mengetahui pertolongan cemas untuk vertigo.

Baca juga: Cara Merawat & Mengenal Punca Vertigo

Pertolongan Cemas untuk Vertigo

Vertigo boleh menjadi gejala penyakit tertentu, seperti diabetes, migrain, strok, penyakit Parkinson, hingga tumor otak. Selain itu, sakit kepala berpusing juga cenderung menyerang orang yang aktif merokok dan sering mengambil minuman beralkohol secara berlebihan. Selain pening, serangan vertigo juga sering dicirikan oleh gejala seperti mual dan muntah, nystagmus atau pergerakan mata yang tidak normal, berpeluh, dan kehilangan pendengaran.

Rawatan yang betul perlu dilakukan segera apabila gejala vertigo muncul. Pada dasarnya, merawat vertigo bergantung pada jenis penyakit yang mendasari. Namun, untuk mengelakkan penderita jatuh, ada cara pertolongan cemas yang boleh dilakukan. Kaedah ini dapat digunakan agar orang yang mengalami vertigo tetap selamat.

Apabila sakit kepala berputar berlaku, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah berbaring di permukaan yang rata atau segera duduk jika vertigo berlaku semasa berdiri. Pastikan meletakkan badan anda dengan senyaman mungkin. Juga, elakkan melakukan pergerakan atau perubahan kedudukan badan secara tiba-tiba. Kerana, boleh meningkatkan risiko jatuh.

Baca juga: Terapi Vertigo Ini Yang Anda Boleh Lakukan di Rumah!

Melegakan serangan pening juga boleh dilakukan dengan memastikan kedudukan kepala lebih tinggi daripada badan ketika berbaring. Selepas serangan ini, cuba bergerak perlahan ketika anda bangun pada waktu pagi dan luangkan masa untuk duduk sebentar sebelum bangun dan berjalan dari tempat tidur. Berjalan dengan perlahan dan jangan mendorong diri anda jika anda masih merasa pening. Semasa vertigo, anda harus mengelakkan menggunakan komputer atau menonton televisyen.

Selepas serangan berlaku, anda harus mengelakkan melakukan aktiviti fizikal atau sukan yang memerlukan pergerakan pantas, seperti bola keranjang dan bola sepak. Agar vertigo tidak bertambah buruk, biasakan minum air secukupnya dan elakkan memakan makanan atau minuman yang boleh mencetuskan vertigo, seperti makanan dan minuman yang mengandungi kafein atau alkohol.

Mengelakkan rokok atau asap rokok juga perlu dilakukan ketika mengalami vertigo. Walau bagaimanapun, jika pertolongan cemas tidak membantu mengurangkan gejala vertigo, anda harus segera pergi ke hospital untuk pemeriksaan. Gejala vertigo yang tidak hilang boleh menjadi tanda penyakit berbahaya.

Dianjurkan untuk segera membawa orang yang mengalami vertigo ke hospital jika ada tanda-tanda atau gejala berupa anggota badan yang lemah, gangguan penglihatan, kesukaran bercakap, pergerakan mata yang tidak normal, penurunan kesedaran, dan penurunan tindak balas badan. Vertigo juga dapat menyebabkan penderita mengalami kesukaran berjalan dan demam, jadi mereka mesti segera mendapatkan bantuan perubatan.

Baca juga: Punca Vertigo Yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya ragu-ragu, anda boleh meminta nasihat doktor untuk melakukan pertolongan cemas ketika vertigo menyerang melalui aplikasi . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses 2020. Vertigo.
NHS UK. Diakses 2020. Vertigo.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Vertigo?
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Apakah Punca dan Faktor Risiko untuk Vertigo?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found