Ujian Akmil Seperti Enzo Zenz Allie, Ini Perkara Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Tokoh kadet Akademi Tentera (Akmil) Enzo Zenz Allie menjadi tumpuan ramai orang. Pemuda keturunan Perancis ini tidak hanya menarik perhatian kerana penampilan fizikalnya, tetapi dia juga dihubungkan sebentar dengan organisasi yang dilarang. Walaupun terdapat kontroversi, Enzo akhirnya ditahan oleh TNI.

Menjadi anggota tentera atau TNI masih menjadi impian banyak orang. Enzo sendiri, melalui berita itu, mengatakan bahawa dia ingin menjadi ahli Kopassus. Untuk menjadi anggota tentera di Indonesia, ada serangkaian ujian yang harus dilalui terlebih dahulu. Ujian ini merangkumi pengetahuan umum, ujian keperibadian, hingga ujian kesihatan. Berminat untuk menjadi pelajar akademi tentera seperti Enzo? Lihat beberapa petua dan perkara yang perlu dipertimbangkan di bawah!

Baca juga: 7 Pemeriksaan Fizikal Biasa Sebelum Memasuki Sekolah Tentera

Ujian Kesihatan kadet Akademi Tentera

Salah satu peringkat peperiksaan yang penting dan mesti dilalui oleh calon kadet akademi tentera aka akmil adalah ujian perubatan. Biasanya, ujian kesihatan akan dilakukan dalam dua tahap, iaitu pemeriksaan bahagian luar badan dan pemeriksaan kesihatan bahagian dalam badan. Dalam menjalankan pemeriksaan ini, seorang doktor dan perkhidmatan kesihatan khas dilantik.

Pada tahap pertama, pemeriksaan kesihatan yang dilakukan meliputi pemeriksaan tinggi badan, berat badan, postur, telinga, kesehatan kulit, buasir, amandel, mata, gigi, bentuk kaki, hingga urat varikos. Terdapat juga pemeriksaan khusus yang dilakukan sesuai dengan jantina calon kadet, untuk calon kadet wanita ada pemeriksaan pada kawasan pembiakan dan payudara sedangkan untuk lelaki pemeriksaan varikokel dan hernia dilakukan.

Baca juga: Untuk lulus Ujian Tentera TNI-AL, perhatikan ini

Setelah dinyatakan lulus dalam pemeriksaan pertama, calon kadet kemudian akan menghadapi pemeriksaan kesihatan tahap kedua. Pada tahap ini, pemeriksaan dilakukan untuk memerhatikan bahagian dalam badan. Ujian yang dilakukan merangkumi ujian air kencing, ujian darah, dan sinar-x. Siri pemeriksaan ini dilakukan untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan penyakit tertentu yang dialami oleh calon kadet akademi tentera.

Ujian air kencing dilakukan untuk mengesan penyakit buah pinggang dan diabetes. Sementara ujian darah, bertujuan untuk mengetahui kadar asid urik dan kolesterol dalam darah. Calon kadet mesti mempunyai kadar asid urik dan kolesterol yang normal, sebagai tanda bahawa tubuh berada dalam keadaan yang sangat baik dan sihat secara keseluruhan. Pemeriksaan ini juga dilakukan untuk memeriksa kadar gula darah, HB, lemak darah, dan trigliserida. Serangkaian pemeriksaan lanjutan juga dilakukan, salah satunya adalah pemeriksaan sinar-X untuk menentukan adanya atau ketiadaan kelainan atau penyakit pada organ penting, seperti paru-paru, hati, dan jantung.

Pemeriksaan elektrokardiogram (ECG) juga diperlukan untuk melihat sama ada jantung berada dalam keadaan baik atau tidak, dan untuk menilai prestasi organ-organ penting ini. Ultrasonografi (USG) juga dilakukan untuk menentukan kemungkinan adanya batu karang atau penyakit lain. Seseorang mesti dinyatakan lulus dalam beberapa peperiksaan untuk dapat mengikuti dan menjalani pendidikan di akademi ketenteraan.

Pemeriksaan untuk calon kadet memang sangat lengkap dan dijalankan dengan teliti. Bukan tanpa sebab, berada di TNI atau dalam angkatan bersenjata mesti seimbang dengan keadaan fizikal yang baik. Oleh itu, bagi mereka yang ingin memasuki tentera, disarankan untuk selalu menjalani gaya hidup sihat untuk lulus ujian masuk akademi.

Baca juga: Bukan Hanya Orang Dewasa, Kanak-kanak Memerlukan Pemeriksaan Perubatan

Ada masalah kesihatan dan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
. Diakses pada tahun 2019. 7 Pemeriksaan Fizikal Biasa Sebelum Memasuki Sekolah Tentera.
Pengambilan Iklan-tni.mil.id. Diakses pada tahun 2019. Pengambilan Tentera .

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found