Pilihan Rawatan untuk Kanser Tekak

, Jakarta - Kanser tekak adalah tumor barah yang berkembang di kerongkong anda (faring), kotak suara (laring), atau amandel anda. Tekak anda adalah tiub yang mengalir dari belakang hidung ke leher anda.

Kanser tekak paling kerap berlaku seawal sel lapisan dalam atau karsinoma sel skuamosa. Kotak suara atau laring, yang berada di bawah kerongkong, juga mudah terkena barah.

Kanser tekak juga boleh mempengaruhi bahagian tulang rawan atau epiglotis, yang berfungsi sebagai penutup saluran angin. Perokok berisiko tinggi untuk menghidap barah jenis ini. Selain itu, seseorang yang kerap minum alkohol juga berisiko.

Apakah Gejala Kanser Tekak?

Sebelum pergi ke perbincangan mengenai rawatan barah organ di leher, ada baiknya mengetahui gejala yang timbul. Ini membuatkan pesakit cepat mendapat rawatan.

Kanser tekak boleh mempengaruhi pita suara seseorang dan gejala awalnya adalah perubahan suara. Orang yang terkena akan mengalami suara yang serak. Gejala lain yang mungkin timbul ialah:

  • Kesukaran atau kesakitan ketika menelan.

  • Sakit tekak yang tidak hilang.

  • Terasa seperti benjolan di kerongkong.

  • Bengkak atau sakit di leher.

  • Batuk kronik dan batuk darah.

  • Pengurangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.

Baca juga: Hati-hati, Ini Menyebabkan Kanser Tekak

Cara Mendiagnosis Kanser Tekak

Sebelum rawatan, doktor mesti menentukan gangguan yang berlaku pada diri anda. Sekiranya doktor mengesyaki bahawa anda menghidap barah tekak, pemeriksaan akan dilakukan di kawasan tersebut.

Pemeriksaan akan dilakukan dengan laringoskop, iaitu tabung dengan cahaya yang akan dimasukkan ke dalam mulut anda. Sebelum melakukan ini, doktor akan memberi anda ubat bius untuk mengurangkan rasa tidak selesa.

Setelah terdapat kelainan, doktor akan melakukan biopsi. Kaedah ini dilakukan dengan membuang sekeping tisu kecil untuk diperiksa dan mengesahkan adanya barah. Selepas itu, anda juga boleh menjalani pemeriksaan menggunakan imbasan CT.

Setelah hasil barah keluar, doktor akan menentukan seberapa parahnya. Umumnya dijelaskan oleh peringkat berangka, seperti Tahap 0 atau Tahap 1 dan seterusnya. Semakin tinggi bilangannya, semakin teruk barahnya.

Baca juga: Serak suara boleh menjadi tanda tumor tekak

Rawatan Kanser Tekak Yang Boleh Dilakukan

Setelah diagnosis dibuat dan hasilnya positif untuk barah tekak, langkah-langkah rawatan akan dilakukan. Apa yang dilakukan untuk mengatasi gangguan bergantung kepada keparahan kejadiannya.

Rawatan dilakukan untuk mengekalkan kemampuan seseorang yang memilikinya untuk menjalankan aktiviti normal. Terdapat beberapa kemungkinan rawatan untuk gangguan ini, termasuk:

  1. Pembedahan

Pembedahan atau pembedahan adalah satu langkah untuk merawat barah tekak. Terdapat beberapa pilihan pembedahan, iaitu pembedahan laser transoral, pembedahan endoskopi, dan pembedahan pemotongan tumor.

  1. Kemoterapi

Kemoterapi juga boleh digunakan untuk merawat barah tekak. Kaedah ini boleh berkesan dalam mengecilkan tumor dan membunuh sel barah selepas pembedahan. Kemoterapi umumnya digabungkan dengan terapi lain.

  1. Terapi radiasi

Salah satu terapi radiasi yang boleh dilakukan adalah terapi Brachy. Ia dilakukan dengan meletakkan manik radioaktif dekat dengan kedudukan tumor. Terapi pancaran radiasi 3-D dan radioterapi modulasi intensiti dapat disesuaikan mengikut bentuk tumor.

Baca juga: Hati-hati, Rokok Boleh Menyebabkan Kanser Mulut

Itulah beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk barah tekak. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found