Corak Makan Sihat untuk Mencegah Penyumbatan Usus

, Jakarta - Penyumbatan usus yang dialami, biasanya dialami oleh sebahagian usus, bahkan secara keseluruhan. Pada orang yang mengalami penyumbatan sebahagian usus, makanan masih dapat melalui usus, walaupun hanya sedikit. Sementara itu, secara keseluruhan, makanan tidak dapat melalui usus sama sekali. Sekiranya keadaan ini dibiarkan, ia akan menyebabkan tekanan yang menyebabkan usus bocor. Nah, jika ini berlaku ia akan membahayakan nyawa penghidapnya.

Baca juga: 5 Makanan yang Harus Dielakkan Ketika Anda Mengalami Masalah Usus

Halangan Usus, Kerosakan Berbahaya pada Usus

Penyumbatan usus adalah penyumbatan yang berlaku di usus, baik usus kecil dan usus besar. Penyumbatan usus itu sendiri boleh menyebabkan masalah dengan penyerapan makanan atau cecair di saluran pencernaan. Sekiranya keadaan ini tidak diubati dengan segera, penyumbatan usus akan mati secara berfungsi dan akan menyebabkan komplikasi serius bagi penghidapnya.

Ini adalah Gejala yang Muncul pada Orang yang Menghadapi Usus

Gejala biasa yang timbul pada orang dengan penyumbatan usus termasuk tidak dapat membuang air besar, sakit perut yang datang dan pergi, kembung perut, mual dan muntah, dan tidak dapat membuang angin. Semakin teruk penyumbatan usus, semakin teruk sakit perut yang dialami oleh penghidapnya.

Baca juga: Punca Penyumbatan Usus Boleh Berlaku pada Bayi Baru Lahir

Berikut adalah sebab dan faktor risiko penyumbatan usus:

Penyumbatan usus terbahagi kepada dua jenis berdasarkan faktor penyebab, iaitu:

Halangan usus mekanikal

Penyumbatan usus mekanikal berlaku apabila usus kecil tersumbat. Ia dipicu oleh lekatan usus yang biasanya muncul selepas pembedahan perut atau pelvis. Di samping itu, beberapa faktor yang boleh menyebabkan keadaan ini, iaitu radang usus, hernia yang menyebabkan usus menonjol ke dinding perut, batu empedu, menelan benda asing, usus yang melipat ke dalam, pengumpulan tinja di dalam usus, dan penyempitan usus besar kerana keradangan atau pembentukan tisu parut.

Halangan Usus Bukan Mekanikal

Penyumbatan usus bukan mekanikal boleh berlaku apabila terdapat gangguan penguncupan usus besar dan usus kecil. Gangguan ini boleh berlaku sementara, bahkan jangka panjang. Keadaan ini boleh dipicu oleh beberapa keadaan, seperti gangguan elektrolit, pembedahan pada perut atau tahap, radang perut dan usus, radang usus buntu, gangguan neurologi, dan kekurangan hormon tiroid seseorang.

Corak Makan Sihat untuk Mencegah Penyumbatan Usus

Untuk mengelakkan keadaan ini, anda boleh menggunakan diet yang sihat dengan mengelakkan perkara berikut:

  • Elakkan pengambilan kafein.
  • Elakkan makanan dengan serat tinggi, seperti biji-bijian, kacang, dan bijirin.
  • Elakkan pengambilan daging kering.
  • Elakkan memakan buah dengan kandungan air yang rendah.
  • Elakkan minum minuman beralkohol.
  • Elakkan pengambilan makanan berlemak untuk mengelakkan risiko barah usus besar.
  • Elakkan kebiasaan mengangkat benda berat untuk mengelakkan hernia.

Baca juga: Ini adalah prosedur perubatan untuk merawat penyumbatan usus

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penyumbatan usus dapat menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa, salah satunya adalah kematian tisu usus akibat pemberhentian bekalan darah. Sekiranya anda telah mengambil langkah awal pencegahan tetapi gejala tidak hilang, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found