3 Masalah Kesihatan Kerana Imej Badan

, Jakarta - Apa sebenarnya? imej badan itu? Menurut Honigman dan Castle (cth. Melliana, 2006), imej badan adalah gambaran mental seseorang mengenai bentuk dan ukuran tubuhnya, bagaimana seseorang melihat dan memberi penilaian mengenai apa yang difikirkan dan dirasakannya mengenai ukuran dan bentuk badannya, dan bagaimana orang lain memikirkannya.

Sebenarnya, apa yang difikirkan dan dirasakan oleh seseorang, tidak semestinya mewakili keadaan sebenarnya. Walau bagaimanapun, ini lebih merupakan penilaian kendiri yang subjektif. Imej badan terbahagi kepada 2, iaitu:

Imej badanPositif

imej badan Positif adalah persepsi yang betul mengenai bentuk badan anda. Anda melihat badan anda seperti sebenarnya. Anda menghargai bentuk badan anda dan memahami bahawa penampilan fizikal seseorang tidak sempurna. Anda merasa bangga dan menerima tubuh anda yang unik, dan merasa selesa dan yakin.

Imej Badan Negatif

Manakala imej badan Negatif adalah persepsi yang menyimpang dari bentuk anda. Anda melihat bahagian badan anda yang tidak seperti sebenarnya. Anda berpendapat bahawa ukuran atau bentuk badan anda tidak menarik dan tidak seperti yang anda mahukan. Akibatnya anda merasa malu, sedar diri, dan cemas dengan tubuh anda.

Apakah Masalah Kesihatan Kerana Imej Badan?

Bulimia Nervosa

Orang yang menghidap bulimia menunjukkan kehilangan kawalan ketika makan sebahagian besar dan dalam jangka masa yang singkat. Kemudian, penghidap melakukan segala daya untuk menghilangkan pengambilan kalori dengan memaksa muntah, senaman yang kuat, atau penyalahgunaan julap.

Gejala emosi bulimia merangkumi harga diri rendah yang teruk yang berkaitan dengan imej badan, perasaan tidak dapat mengawal diri sendiri, perasaan bersalah atau malu kerana makan, dan penarikan diri dari persekitaran.

Seperti kesan anoreksia, bulimia juga akan memberi kesan pada kerosakan badan. Kitaran makan dan muntah yang berlebihan boleh merosakkan organ yang terlibat dalam sistem pencernaan, gigi yang rosak akibat lelasan akibat muntah, dan bisul. Muntah berlebihan juga boleh menyebabkan dehidrasi yang boleh menyebabkan serangan jantung yang berirama, kegagalan jantung, dan bahkan kematian.

Kemurungan

Remaja yang mempunyai citra diri yang negatif lebih cenderung mengalami kemurungan, kegelisahan, dan kecenderungan untuk berfikir atau cuba membunuh diri daripada sekumpulan remaja yang dapat menerima tubuh mereka sebagaimana adanya. Sebenarnya, jika dibandingkan dengan remaja dengan penyakit mental yang lain.

Contohnya, komen "gemuk". Analisis Arroyo, Ph.D., dan Jake Harwood, Ph.D., dari Universiti California berkolaborasi dalam dua kajian berasingan untuk mengetahui sama ada jenis komen ini adalah penyebab atau akibat kebimbangan mengenai berat badan ideal dan masalah kesihatan mental yang lain.

Anorexia Nervosa

Ramai orang berpendapat bahawa anoreksia adalah keadaan yang dialami oleh seseorang secara sukarela. Anorexia adalah gangguan mental yang paling mematikan, yang membawa risiko kematian enam kali ganda. Kemungkinan lebih teruk bagi orang yang pertama kali didiagnosis dengan anoreksia pada usia 20-an. Mereka mempunyai 18 kali risiko kematian daripada orang yang sihat dalam kumpulan usia yang sama menurut analisis literatur perubatan oleh Jon Arcelus, M.D., Ph.D., dari Universiti Leicester , Bahasa Inggeris.

Orang yang mengalami anoreksia nervosa mungkin menganggap diri mereka berlebihan berat badan, walaupun mereka sebenarnya berat badan jauh di bawah tahap sihat. Anoreksia menyebabkan penderita menafikan dirinya sendiri keperluan makanan hingga kebuluran yang disengaja ketika dia terobsesi mengenai penurunan berat badan.

Bincangkan dengan segera doktor anda sekiranya anda, keluarga, atau rakan terdekat anda mengalami perkara seperti perkara di atas. Dengan aplikasi tersebut anda boleh berbincang secara langsung melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video di mana sahaja dan bila-bila masa. Anda bukan sahaja dapat mengadakan perbincangan langsung, anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan Apotek Antar dari . Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di App Store atau Google play!

Baca juga:

  • Jenis Gangguan Mental Yang Boleh Mempengaruhi Perkembangan Kanak-kanak
  • Psikopat adalah Penyakit Mental
  • Perhatikan, 5 Gejala Awal Kanak-kanak Mengalami Penyakit Mental

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found