Adakah Imbasan CT Perlu untuk Trauma Setiap Kepala?

, Jakarta - Trauma kepala atau cedera di kepala boleh berlaku pada sesiapa sahaja yang disebabkan oleh hentaman. Sekiranya anda merasakan sesuatu yang tidak biasa, anda boleh melakukan CT Scan. Trauma kepala boleh berlaku pada otak, tengkorak, atau kulit kepala. Kecederaan biasa termasuk gegar otak, patah tulang tengkorak, dan kecederaan pada kulit kepala.

Trauma kepala yang berlaku terbahagi kepada dua jenis, iaitu tertutup dan terbuka. Trauma dalam jenis tertutup apabila dipukul tidak merosakkan tengkorak. Walaupun trauma kepala terbuka adalah kejadian yang menyebabkan kehancuran kulit kepala, tengkorak, dan otak anda.

Sukar untuk mengetahui betapa seriusnya trauma kepala tanpa melakukan pemeriksaan mendalam, seperti imbasan CT. Beberapa kecederaan pada kepala menyebabkan pendarahan, sementara kecederaan lain tidak menyebabkan pendarahan sama sekali. Apabila anda mengalami pukulan di kepala dan merasakan simptom yang tidak normal, cuba periksa diri anda dan minta CT scan.

Baca juga: Cara mencegah trauma kepala kecil yang perlu anda ketahui

Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Imbasan CT

Imbasan CT atau Tomografi Berkomputer (CT) atau Tomografi Paksi Berkomputer (CAT) adalah pemeriksaan yang menggabungkan data dari beberapa sinar-X untuk menghasilkan gambar terperinci struktur badan yang sedang diperiksa. Imbasan CT menghasilkan gambar 2 dimensi serta data yang boleh digunakan untuk membuat gambar 3 dimensi.

Imbasan CT akan memancarkan rangkaian sinar yang sempit ke seluruh tubuh manusia semasa melalui arka. Ini berbeza dengan mesin sinar-X, yang hanya mengirimkan satu pancaran sinaran. Imbasan CT menghasilkan gambar akhir yang lebih terperinci daripada gambar sinar-X.

Pengesan sinar-X pada imbasan CT dapat melihat beratus-ratus tahap ketumpatan yang berbeza. Objek itu juga dapat melihat tisu di dalam organ pepejal. Setelah data dihantar ke komputer, gambar keratan rentas 3D bahagian badan akan dibina dan ditampilkan di layar. Kadang kala, pewarna kontras digunakan kerana dapat membantu menunjukkan struktur tertentu dengan lebih jelas.

Baca juga: Risiko Fatal Di Sebalik Kecederaan Kepala

Semasa Imbasan CT, Inilah Yang Berlaku

Imbasan CT berbentuk seperti donat besar. Semasa pemeriksaan dilakukan, anda akan berbaring di atas meja yang sempit dan meluncur melalui celah ke dalam terowong. Tali dan bantal boleh digunakan untuk membantu anda kekal di posisi awal. Semasa imbasan kepala, peranti mungkin dilengkapi dengan dudukan khas yang berfungsi untuk menahan kepala di tempatnya. Selepas itu, alat pengesan dan X-ray berputar di sekeliling anda.

Setiap putaran yang dibuat akan menghasilkan beberapa gambar potongan badan yang nipis. Seorang ahli teknologi di bilik yang berasingan dapat melihat dan mendengar anda. Semasa pemeriksaan, komunikasi dilakukan melalui interkom. Ahli teknologi mungkin meminta anda menahan nafas pada titik-titik tertentu untuk mengelakkan pengaburan gambar.

Adakah Terdapat Kesan Sampingan?

Sebilangan orang boleh mengalami alahan terhadap bahan yang digunakan. Umumnya, reaksi yang timbul adalah ringan, yang hanya boleh menyebabkan gatal atau ruam. Dalam beberapa kes, pewarna pada imbasan CT dapat mencetuskan reaksi yang mengancam nyawa. Oleh itu, penyedia penjagaan kesihatan anda mungkin ingin memantau anda untuk waktu yang singkat setelah imbasan CT dilakukan.

Yang harus anda lakukan ialah memberitahu doktor mengenai alahan terhadap ubat-ubatan, makanan laut, atau yodium. Doktor anda juga harus mengetahui sama ada anda menghidap diabetes dan mengambil metformin. Doktor anda akan memberitahu anda jika anda perlu berhenti mengambil ubat sebelum atau selepas prosedur. Walaupun jarang, bahan kontras boleh menyebabkan masalah buah pinggang. Beritahu juga doktor anda jika anda mempunyai masalah buah pinggang sebelum imbasan CT.

Baca juga: 6 Rawatan untuk Trauma Kepala Kecil

Itulah perbincangan mengenai perlunya imbasan CT ketika trauma kepala berlaku. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan trauma kepala, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found