Cara menghilangkan rasa mengantuk selepas makan tengah hari

, Jakarta - Adakah anda sering merasa mengantuk selepas makan tengah hari? Ini adalah kejadian biasa dan hampir semua orang pasti pernah mengalaminya. Masalahnya, biasanya mengantuk berlaku pada waktu bekerja, iaitu sekitar jam 2 petang hingga 4 petang. Kebanyakan orang akhirnya memilih untuk minum kopi untuk menghilangkan rasa mengantuk. Namun, selain mengambil kafein, anda juga dapat mengatasi rasa mengantuk setelah makan tengah hari dengan cara sihat berikut.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa rasa mengantuk selalu muncul selepas makan tengah hari. Nampaknya, ia adalah tindak balas badan terhadap perubahan biokimia yang berlaku di dalam badan setelah makan. Berikut adalah beberapa perkara yang menyebabkan keadaan ini:

  • Perubahan Hormon

Peningkatan pengeluaran hormon serotonin dan melatonin dalam badan boleh membuat anda merasa mengantuk setelah makan. Tubuh akan mengeluarkan banyak serotonin ketika anda makan makanan yang mengandungi protein dan karbohidrat. Sementara itu, peningkatan pengeluaran melatonin disebabkan oleh beberapa makanan seperti ceri, pisang, dan oat. Semasa makanan sedang diproses, tubuh juga akan meningkatkan dua hormon ini.

  • Kurang tidur

Sebab lain mengapa anda mengantuk selepas makan, mungkin kerana anda tidak cukup tidur. Tidak melakukan apa-apa selepas makan juga boleh membuat anda mengantuk.

  • Penyakit

Rasa mengantuk setelah makan juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan tertentu, seperti diabetes, anemia, penyakit seliak , dan intoleransi makanan.

Nah, untuk menghilangkan rasa mengantuk yang muncul selepas makan, anda boleh melakukan perkara berikut:

  • Bergerak Selepas Makan

Selepas makan, jangan duduk dengan segera. Tetapi, lakukan aktiviti yang membuat anda tetap aktif, seperti berjalan kaki selama 15 minit, atau bukannya berjalan-jalan lif , anda boleh menaiki tangga untuk kembali ke meja anda. Dengan bergerak banyak, aliran darah anda akan menjadi lebih lancar, jadi oksigen dan nutrien dapat diedarkan dengan betul ke seluruh badan anda dan menjadikan anda lebih bertenaga.

  • Basuh Muka Anda dengan Air

Sekiranya rasa mengantuk anda tidak hilang, cuci muka dengan air sejuk. Bukan hanya senang dilakukan, kaedah ini juga hebat untuk menjadikan anda segar kembali.

  • Melekat Batu Ais di Dahi

Walaupun kaedah ini agak tidak selesa, melekatkan ketulan ais di dahi terbukti berkesan untuk menghilangkan rasa mengantuk, anda tahu. Ketulan ais sejuk dapat menenangkan otak dan menyegarkan minda. Tidak semestinya batu ais, anda juga boleh menempelkan tin sejuk ke dahi anda.

  • Minum air

Anda pasti sudah tahu bahawa minum banyak air sangat baik untuk kesihatan. Tetapi, ternyata air minum juga boleh menjadi cara untuk mengurangkan rasa mengantuk setelah makan, anda tahu. Ketika mengantuk, biasanya badan kekurangan oksigen. Nah, dengan minum banyak air, oksigen di dalam badan akan meningkat lagi.

  • Duduk Tegak

Sekiranya anda mengantuk, cuba ubah kedudukan duduk anda menjadi tegak. Duduk secara santai atau bersandar, sebenarnya akan menjadikan anda lebih mengantuk. Tetapi, dengan duduk tegak, badan sentiasa dalam keadaan siap dan berwaspada, sehingga dapat membantu mengurangkan rasa mengantuk.

Itulah beberapa cara untuk menghilangkan rasa mengantuk setelah makan Baca juga : Setelah bangun lewat tetapi harus datang lebih awal? Dapatkan 6 cara ini. Sekiranya anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, tanyakan terus melalui permohonan . Anda boleh menyampaikan masalah kesihatan yang anda alami dan meminta cadangan ubat dari doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found