Petua Memilih Ubat Batuk yang Betul untuk Kanak-kanak

Jakarta - Setiap keadaan kesihatan yang dialami oleh anak-anak dapat membuat ibu bapa risau. Apabila diserang penyakit, seperti batuk, anak-anak akan menjadi rewel dan kegembiraan mereka berkurang. Semasa kanak-kanak batuk, penting untuk memilih ubat batuk yang tepat untuk anak-anak.

Kerana, tidak semua ubat batuk yang dijual di farmasi dapat digunakan oleh anak-anak. Memandangkan terdapat juga banyak jenis ubat batuk, untuk merawat pelbagai jenis batuk. Jadi, bagaimana memilih ubat batuk yang tepat untuk kanak-kanak?

Baca juga: Batuk berterusan? Makluman Kanser Paru-paru

Ketahui Jenis Batuk sebelum Memilih Ubat Batuk Kanak-kanak

Terdapat banyak jenis batuk, dan ubat yang tepat untuk digunakan juga berbeza-beza. Contohnya, jika si kecil mengalami batuk kering, ibu tidak boleh memberinya ubat batuk kahak, dan sebaliknya. Memilih ubat batuk yang salah boleh menjadikan keadaan sukar diperbaiki.

Oleh itu, ibu perlu mengetahui jenis batuk yang dialami oleh anak terlebih dahulu dan kandungan ubat yang sesuai, seperti berikut:

1. Batuk kering

Seperti namanya, batuk kering adalah sejenis batuk yang tidak menghasilkan kahak atau lendir. Batuk jenis ini biasanya berlaku kerana jangkitan pada saluran pernafasan atas (hidung dan tekak), seperti selesema atau selesema.

Ubat batuk yang tepat bagi anak-anak untuk mengatasi batuk kering adalah ubat yang mengandungi bahan penekan atau antitussive, untuk mengurangkan batuk. Supresan berfungsi dengan menekan refleks batuk, sehingga batuk dapat mereda lebih banyak lagi.

2. Batuk dengan kahak

Kebalikan dari batuk kering, batuk dengan kahak disebabkan oleh adanya kahak atau lendir yang terkumpul di saluran pernafasan bawah (tekak dan paru-paru). Batuk jenis ini biasanya disebabkan oleh selsema dan jangkitan.

Ubat batuk yang tepat bagi kanak-kanak untuk merawat batuk dengan kahak adalah jenis ekspektoran yang mengandungi guaifenesin. Bahan ini berfungsi untuk menipiskan kahak di kerongkong, sehingga lebih mudah dikeluarkan.

Baca juga: 7 Jenis Batuk yang Perlu Diperhatikan

3. Batuk alahan

Selain batuk kering dan kahak, anak juga boleh mengalami batuk kerana alahan. Batuk jenis ini biasanya disebabkan oleh alergen, seperti habuk, asap, atau bahan lain yang memasuki saluran pernafasan. Ubat batuk yang betul bagi kanak-kanak untuk merawat keadaan ini adalah ubat yang mengandungi antihistamin.

Petua Penting dalam Memilih Ubat Batuk Kanak-kanak

Setelah mengetahui jenis ubat batuk untuk kanak-kanak yang sesuai untuk jenis batuk yang dialami, penting untuk memperhatikan perkara berikut:

1. Pilih ubat batuk khas untuk kanak-kanak

Walaupun kandungannya sama, ubat batuk untuk kanak-kanak dan orang dewasa berbeza dari segi dos. Jadi, anda harus memilih hanya ubat batuk khusus untuk kanak-kanak, untuk mengelakkan risiko kesan sampingan yang berbahaya jika diberikan ubat untuk orang dewasa.

2. Ubat batuk kanak-kanak mestilah sirap

Kanak-kanak pada amnya sukar menelan pil, tablet, atau serbuk. Oleh itu, anda harus memilih ubat batuk kanak-kanak dalam bentuk sirap, untuk memudahkan menelan.

Selain mudah ditelan, sirap batuk untuk anak-anak biasanya ditambah dengan rasa buah yang manis. Ubat seperti ini dapat membantu kanak-kanak yang mengalami kesukaran untuk mengambil ubat kerana mereka tidak menyukai rasa pahit.

3. Pilih Ubat Batuk Kanak-kanak yang Mempunyai Kesan Mengantuk

Semasa anda batuk, anak anda memerlukan rehat yang cukup untuk cepat sembuh. Oleh itu, ibu harus memilih ubat batuk anak yang mempunyai kesan sampingan dari mengantuk. Jadi, setelah minum ubat, si kecil dapat berehat dengan baik, sehingga proses penyembuhan dapat berlangsung dengan cepat.

Baca juga: Cara Mudah Menghilangkan Batuk dengan kahak

4. Ikut Arahan pada Pakej Perubatan

Dalam setiap bungkusan ubat batuk untuk kanak-kanak, biasanya terdapat petunjuk penggunaan, dos yang disyorkan, dan sudu pengukur. Pastikan anda mengikuti arahan penggunaan, dos, dan gunakan sudu pengukur yang disediakan, supaya ubat dapat berfungsi dengan optimum.

Itulah sedikit penjelasan mengenai petua memilih ubat batuk yang betul untuk anak-anak. Sekiranya anda keliru memilihnya, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor melalui sembang. Kemudian, beli ubat batuk anak yang diresepkan oleh doktor, melalui permohonannya juga.

Tetapi, jika batuk yang dialami oleh anak disertai oleh demam tinggi, sesak nafas, sakit dada, enggan makan, muntah, atau tidak hilang lebih dari 2 minggu, segera bawa anak ke hospital terdekat.

Rujukan:
Anak Sihat. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Saya Memberi Ubat Batuk yang Berumur 5 Tahun?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Ubat Selsema Kanak-kanak: Garis Panduan Baru.
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2021. Ubat Sejuk Untuk Kanak-kanak: Apa Risikonya?
FDA. Diperoleh pada 2021. Bilakah Memberi Perubatan kepada Anak-anak untuk Batuk dan Selsema.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found