Bukan hanya sihat, ini adalah faedah terung untuk kecantikan

, Jakarta - Bukan hanya memiliki banyak manfaat kesehatan, ternyata terung juga bermanfaat untuk kecantikan kulit wajah. Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah terung untuk kesihatan, anda perlu makan terung dengan kerap.

Selain dimakan, manfaat terung untuk kecantikan dapat diperoleh dengan menjadikan terung sebagai bahan topeng. Maklumat lebih lanjut mengenai faedah terung untuk kecantikan boleh dibaca di bawah!

Manfaat Terung untuk Kecantikan

Topeng terung mungkin tidak begitu popular seperti topeng yang dibuat dari bahan semula jadi yang lain. Namun, secara teratur menggunakan topeng terung ke wajah terbukti memberikan banyak manfaat kecantikan yang luar biasa.

1. Melembapkan Kulit

Memakai topeng terung ke wajah anda boleh menjadikan kulit anda lebih sihat dan lembap, anda tahu. Ini kerana kandungan air dalam terung dapat membantu menghidrat kulit di pelbagai cuaca, terutamanya ketika cuaca panas dan kering.

Baca juga: 5 Buah Yang Boleh Digunakan Sebagai Topeng Muka Asli

Bagi anda yang mempunyai jenis kulit kering, topeng terung sangat membantu penghidratan kulit. Sapukan topeng ini ke seluruh wajah ke leher sambil berehat atau sebelum tidur. Hasilnya, wajah dijamin terasa lebih lembap, lembut, dan kenyal.

2. Menjadikan Kulit Awet Muda

Tahukah anda bahawa terung ungu mengandungi sebatian? nasunin dan flavonoid yang berperanan melindungi sel-sel tubuh dari radikal bebas yang masuk ke dalam badan. Oleh itu, pengambilan terung secara teratur dapat membuat anda kelihatan lebih muda. Selain itu, terung juga mengandungi antosianin dan antioksidan yang bertindak sebagai agen anti-penuaan.

Memakai topeng terung secara berkala dipercayai menyihatkan dan mengurangkan tanda-tanda penuaan pada wajah. Ingat, penggunaan topeng terung ini mesti ada pada kulit, kerana bahan-bahan penting ini terkandung di dalam kulit terung.

3. Menghilangkan Tompok Hitam dan Parut Jerawat

Terung ungu juga kaya dengan mineral dan vitamin E yang sangat baik untuk kulit. Kedua-dua bahan ini bukan sahaja dapat menjaga kelembapan kulit, tetapi juga membuat bintik-bintik hitam dan bekas jerawat di wajah anda cepat hilang.

4. Mencerahkan Kulit

Bagi anda yang mempunyai masalah dengan kulit kusam, ternyata topeng terung dapat menjadikan kulit wajah anda secara beransur-ansur menjadi lebih cerah, anda tahu. Ini berkat kandungan antioksidan yang terkandung dalam terung yang berguna dalam menangkal radikal bebas dan menghilangkan bintik-bintik hitam di wajah, sehingga wajah terlihat lebih cerah.

5. Menyembuhkan Keratosis Actinic

Keratosis aktinik adalah masalah kulit di mana tompok bersisik muncul pada kulit kerana terdedah kepada cahaya matahari. Nampaknya, terung dapat membantu mengatasi keadaan ini, anda tahu.

Baca juga: Topeng Alpukat, Apa Faedahnya?

Terung kaya dengan fitonutrien yang berkesan menenangkan kulit. Anda hanya perlu menggunakan topeng terung pada bahagian kulit yang terasa kering secara berkala.

Cara Membuat Topeng Terung

Membuat topeng terung memang mudah. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Pertama sekali, sediakan bahannya terlebih dahulu, iaitu satu mangkuk terung tumbuk dan setengah mangkuk yogurt biasa.
  • Kemudian, campurkan kedua-dua bahan ke dalam mangkuk, kemudian kacau hingga rata.

Setelah topeng terung selesai, sapukan topeng ke seluruh permukaan wajah ke leher, kemudian biarkan selama 20-30 minit. Selepas itu, bilas muka sehingga bersih.

Baca juga: 6 Khasiat Terung untuk Kesihatan

Lakukan rawatan wajah menggunakan topeng terung secara berkala untuk mendapatkan faedah maksimum terung. Sekiranya anda mempunyai masalah mengenai kecantikan kulit wajah, tanya doktor kulit melalui permohonannya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kesihatan Terung dan Maklumat Pemakanan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Faedah Kesihatan Terung yang Mengejutkan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found