Pertama kali membesarkan kucing, perhatikan 7 perkara ini

Jakarta - Kucing sering dipilih sebagai haiwan peliharaan. Bukan hanya ekspresi dan ekspresi wajahnya yang comel, tingkah lakunya yang comel juga dapat menghilangkan keletihan setelah seharian bekerja. Bagi seseorang yang ingin berusaha mengekalkannya, dia perlu mengetahui perkara-perkara apa yang perlu disiapkan. Berikut adalah beberapa petua penjagaan kucing yang perlu anda ketahui sebelum memutuskan untuk memilikinya:

Baca juga: Apa yang menyebabkan anjing tidak menyalak?

1. Siapkan Keperluan Asas

Petua pertama untuk menjaga kucing adalah mengetahui keperluan asas dan menunaikannya. Berikut adalah beberapa keperluan asas yang mesti dipenuhi:

 • Makanan basah atau kering. Jenis makanan boleh disesuaikan mengikut keperluan.
 • Bekas makanan atau minuman.
 • Singki untuk tandas dan sekop untuk kotoran.
 • Pasir kucing.
 • Syampu kucing.
 • Pengering rambut.
 • Gunting kuku kucing.
 • Sikat kucing.
 • Beg kucing atau bakul.
 • Pen.
 • Mainan kucing.

Sebagai tambahan kepada sejumlah keperluan asas, anda boleh menambah beberapa keperluan lain, seperti vitamin, makanan ringan , atau papan cakar untuk mengasah kuku. Sebilangan keperluan yang telah disebutkan adalah utama. Jadi, pastikan untuk menyediakan sejumlah keperluan asas ini sebelum mengadopsi anak berbulu, ya.

2. Memperkenalkan Alam Sekitar

Petua seterusnya untuk menjaga kucing adalah memperkenalkannya ke persekitaran sekitarnya. Apabila memasuki tempat baru, kucing boleh mengalami tekanan dan menjadi pemalu. Daripada aktif dan menggemaskan, kucing akan bersembunyi di tempat gelap yang dianggap selamat. Untuk mengelakkan perkara ini terjadi, ketika dia sampai di rumah, letakkan kandang di dalam rumah, dan biarkan dia menjelajah seluruh rumah.

3. Petua untuk Menggantikan Makanan Kucing

Sekiranya anda menganggap makanan yang disediakan terlalu mahal, jangan segera menukar jenama makanan. Mengganti makanan kucing boleh dilakukan dengan mencampurkan jenama makanan lama dengan jenama pengganti, dengan kuantiti lama jenama yang lebih besar. Kurangkan dos makanan jenama lama secara beransur-ansur seiring berjalannya hari. Jangan lupa memberinya makanan ringan dan vitamin tambahan, ya.

Baca juga: 6 Tabiat Yang Menjadikan Anjing Hidup Lebih Lama

4. Beri Kawasan Khas

Menyediakan kawasan khas untuk kucing menjadi petua penjagaan kucing seterusnya. Sekiranya anda tidak mempunyai kawasan yang cukup besar, anda boleh menggunakan sudut bilik untuk meletakkan rumah, tilam, atau mainan kucing. Ini penting dilakukan untuk menandakan wilayah yang dianggapnya selamat untuk berehat.

5. Perhatikan Kebersihan

Memperhatikan kebersihan kucing tidak hanya menjadikannya sihat, tetapi juga menjadi salah satu asas yang perlu dipertimbangkan ketika anda ingin memelihara binatang berbulu ini. Sekiranya anda seorang yang jijik dengan kotoran, anda harus melepaskan niat untuk mengekalkannya. Sebabnya, anda mesti membersihkan tabung kotoran secara berkala setiap hari dan memandikannya setiap 2-3 minggu.

6. Jemput Dia Bermain secara berkala

Bermain dengan kerap adalah salah satu petua untuk menjaga kucing. Selain menggunakan mainan yang anda ada, anda dapat bermain mengejar dengan iming-iming memberi makanan ringan . Sekurang-kurangnya luangkan masa anda sekurang-kurangnya 15-30 minit setiap hari untuk mengajaknya bermain. Bermain bersama akan membuatnya berasa lebih bahagia dan sihat secara mental.

Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Kutu Anjing Yang Mengganggu

Memelihara kucing bukan sekadar memberi makan. Anda juga perlu menyediakan lebih banyak dana untuk menyuntikkan vaksin ketika berusia 3-4 bulan. Untuk keterangan lebih lanjut mengenai kapan jadualnya tepat, dan jenis vaksin wajib apa yang diberikan, anda boleh meminta doktor anda secara langsung dalam permohonan .

Juga, jangan pisahkan kucing dari ibunya sebelum berumur 3 bulan. Sebabnya, ketika dia berusia di bawah 3 bulan, dia masih memerlukan susu ibunya. Jadi, itu adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memutuskan untuk mempunyai kucing. Hingga kini, adakah anda masih berminat untuk menjaganya? Fikirkan dengan teliti, ya.

Rujukan:
Proplan.co.id. Diakses pada tahun 2020. Inilah Yang Harus Dicari Semasa Pertama Anda Mempunyai Kucing.
Icatcare.org. Diakses pada tahun 2020. Berfikir untuk mendapatkan kucing?
pethelpful.com. Diakses pada tahun 2020. Nasihat Pemilik Cat Pertama Kali: Petua dan Persediaan untuk Membuat Rakan Bulu Anda Bahagia di Rumah Baru Mereka.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found