Jerawat muncul di dagu, inilah penyebabnya

Jakarta - Pernahkah anda berjerawat di dagu anda? Sebenarnya, tidak kira di mana ia berada, jerawat boleh menjengkelkan. Terutama jika jerawat tumbuh di kawasan muka, mungkin ada yang merasa kurang yakin. Namun, apa sebenarnya yang menyebabkan jerawat di dagu?

Apabila berkaitan dengan penyebab jerawat di dagu atau bahagian muka yang lain, tentu ada banyak faktor yang berperanan. Sebilangan orang mungkin mengalaminya kerana kebersihan muka yang buruk, atau ketidakseimbangan hormon. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai punca jerawat di dagu? Ayuh, lihat perbincangannya!

Baca juga: Ketahui 5 Fakta Mengenai Jerawat Yang Jarang Orang Ketahui

Ini Punca Jerawat di Dagu Yang Perlu Anda Ketahui

Kemunculan jerawat di dagu boleh membuat seseorang kurang yakin dan tidak selesa. Malah ada yang berpendapat bahawa jerawat di dagu boleh mengganggu penampilan.

Oleh itu, sangat penting untuk selalu menjaga kebersihan wajah anda, jika anda ingin mengelakkan jerawat. Secara umum, terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi penyebab jerawat di dagu, iaitu:

1. Perubahan Hormon

Hormon memainkan peranan penting dalam semua perkara yang berlaku di dalam badan, termasuk pertumbuhan jerawat. Salah satu penyebab jerawat di dagu adalah perubahan hormon. Tepatnya, ketika tahap hormon androgen atau hormon lelaki telah meningkat.

Apabila hormon androgen meningkat, kelenjar minyak akan menghasilkan lebihan minyak. Ini menjadikan liang pori di wajah tersumbat dan jerawat muncul. Pada wanita, peningkatan hormon androgen biasanya berlaku ketika memasuki akil baligh dan sebelum haid.

Ketidakseimbangan hormon juga boleh berlaku kerana diet. Anda mungkin pernah mendengar bagaimana diet mempengaruhi jerawat, bukan? Malangnya, kajian setakat ini menunjukkan korelasi yang lemah.

Walau bagaimanapun, kajian 2014 yang diterbitkan di Jurnal Dermatologi Klinikal dan Estetik , mendedahkan bahawa kesihatan usus boleh mempengaruhi jerawat. Ini kerana kesihatan usus mampu mengubah tahap hormon.

Terutama jika anda makan makanan berkarbohidrat tinggi atau produk tenusu dengan hormon tambahan. Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut diperlukan mengenai perkara ini.

Baca juga: Ketahui Mengenai Hormon Jerawat dan Cara Mengatasinya

2. Malas mencuci muka

Adakah anda salah seorang yang malas mencuci muka? Sekiranya demikian, jangan terkejut jika jerawat muncul di dagu. Kebersihan kulit yang buruk dapat menjadikan pori-pori tersumbat dengan minyak dan kotoran di wajah. Ini kemudian menjadi penyebab jerawat di dagu.

3. Rambut yang tumbuh

Risiko jerawat di dagu juga meningkat kerana rambut tumbuh ke dalam. Ini biasanya disebabkan oleh kebiasaan mencukur janggut dengan salah. Akibatnya, ini dapat meningkatkan risiko keradangan yang akhirnya menyebabkan benjolan dalam bentuk jerawat di dagu.

Baca juga: Cara Mencegah Jerawat dengan Makan Makanan Sihat

Itulah perkara yang boleh menjadi penyebab jerawat di dagu. Setelah mengetahui semua kemungkinan penyebabnya, anda juga perlu mengetahui cara mengatasinya. Sebenarnya senang, mengatasi jerawat di dagu boleh dilakukan dengan mencuci muka dengan kerap.

Cuci muka anda sekurang-kurangnya dua kali sehari, menggunakan pencuci muka yang ringan. Anda boleh membeli sabun pencuci muka dengan mudah melalui aplikasi .

Di samping itu, hindari kebiasaan memerah jerawat di dagu. Ini boleh membuat keadaan menjadi lebih teruk, menyebabkan jerawat dijangkiti, dan memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh. Oleh itu, bukannya memerah jerawat, cubalah memampatkannya dengan air sejuk.

Kompres sejuk dapat membantu mengurangkan keradangan yang berlaku pada jerawat. Sangat mudah, anda hanya perlu membungkus ais batu dengan kain bersih, kemudian menggunakannya untuk memampatkan jerawat selama 5 minit.

Rujukan:
Jurnal Dermatologi Klinikal dan Estetik. Diakses pada tahun 2021. Diet dan Dermatologi.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. Cara Menghilangkan Jerawat Dagu Itu.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Jerawat Remaja?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Cara-cara Anda Memburukkan Jerawat Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found