Ini adalah gejala tubuh mengalami kekurangan nutrisi

, Jakarta - Tahukah anda bahawa untuk menjalankan fungsinya tubuh memerlukan pengambilan nutrisi yang mencukupi? Ya, pemakanan adalah salah satu perkara terpenting dalam kehidupan seharian. Tanpa pemakanan yang mencukupi, tentunya fungsi tubuh tidak akan berjalan seperti biasa. Makan makanan sihat adalah salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk memenuhi pengambilan nutrien harian anda.

Baca juga: Peranan Pakar Pemakanan Klinikal dalam Mengatasi kekurangan zat makanan

Lalu, bagaimana jika badan tidak mendapat pemakanan yang betul? Keadaan ini boleh meningkatkan risiko kekurangan nutrisi atau apa yang dikenali sebagai kekurangan zat makanan. Anda boleh mengalami pelbagai masalah kesihatan ketika anda kekurangan zat makanan. Biasanya, keadaan ini tidak dirasakan oleh penghidapnya kerana gejalanya tidak begitu jelas. Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui beberapa gejala awal yang merupakan tanda-tanda keadaan kekurangan nutrisi sehingga anda dapat mengatasi masalah ini dengan betul.

Berikut adalah Gejala Kekurangan Pemakanan yang Perlu Anda Ketahui

Kekurangan nutrisi atau kekurangan zat makanan adalah salah satu syarat yang harus dielakkan. Apabila badan tidak mendapat pengambilan nutrien yang mencukupi, keadaan ini dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan yang serius.

Malnutrisi adalah keadaan yang jarang diketahui oleh penghidapnya kerana gejalanya tidak begitu jelas. Untuk itu, tidak ada salahnya mengenali beberapa gejala keadaan ini sehingga anda dapat melakukan pemeriksaan dan rawatan untuk mengatasinya.

Biasanya, orang yang kekurangan zat makanan akan mengalami penurunan berat badan 5-10 peratus dari jumlah berat badan mereka selama 3-6 bulan. Bukan hanya itu, seseorang yang mengalami kekurangan nutrisi biasanya akan mengalami penurunan selera makan, kehilangan minat terhadap makanan atau minuman yang sebelumnya menjadi menu kegemaran, merasa letih sepanjang hari, dan menjadi lemah.

Baca juga: Nampak Sihat Tapi Tidak Berkhasiat, Kenapa?

Orang yang kekurangan zat makanan juga akan lebih mudah mengalami masalah kesihatan dan mengambil masa yang lama untuk mengatasi penyakit yang mereka alami. Kurang fokus dan sukar menumpukan perhatian adalah tanda kekurangan nutrien yang lain. Anda harus segera bertanya kepada doktor melalui permohonan tersebut mengenai aduan kesihatan yang anda alami untuk mengetahui puncanya.

Gejala ini bukan sahaja dapat terjadi pada orang dewasa, kanak-kanak juga dapat mengalami gejala yang serupa. Walau bagaimanapun, kekurangan pemakanan pada kanak-kanak akan disertai dengan berat badan yang tidak sesuai dengan usia anak. Segera kunjungi hospital terdekat untuk pemeriksaan agar keadaan ini dapat dirawat dengan baik.

Punca Kekurangan Pemakanan

Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan seseorang mengalami kekurangan nutrisi, seperti tidak mengikuti diet yang sihat, mengalami masalah kesihatan yang menyukarkan anda makan, mengalami masalah kesihatan mental, hingga masalah ekonomi.

Bukan hanya itu, kesan sampingan dari beberapa ubat juga dapat menyebabkan seseorang mengalami kehilangan selera makan. Ini boleh menyebabkan kekurangan nutrisi sekiranya kesan sampingan rawatan tidak dirawat dengan baik.

Untuk mengelakkan kekurangan pemakanan, anda harus melakukan diet seimbang dan sihat. Anda boleh makan makanan yang terdiri daripada sayur-sayuran, buah, lemak sihat, protein, dan karbohidrat kompleks. Jangan lupa untuk selalu melakukan pemeriksaan berat badan untuk mengetahui keadaan berat badan anda sekarang.

Baca juga: Inilah Yang Berlaku Sekiranya Badan Anda Kekurangan Nutrien

Harus mengelakkan kekurangan nutrisi kerana meningkatkan risiko masalah kesihatan. Lancarkan jurnal Kolej Perubatan Diraja , kekurangan nutrisi yang dialami dapat menyebabkan gangguan pada fungsi otot, fungsi pernafasan, gangguan saluran pencernaan, dan penurunan imuniti.

Rujukan:
Kolej Perubatan Diraja. Diakses pada 2020. Kekurangan zat makanan: Sebab dan Akibat.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Kekurangan zat makanan: Apa yang Perlu Anda Ketahui.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. kekurangan zat makanan.