4 Perkara Ini Dapat Membuat Anak Anda Lahir Dengan Tubuh Tinggi

Jakarta - Pertumbuhan fizikal anak-anak yang sempurna dan kesihatan yang baik adalah impian setiap ibu bapa yang menanti kelahiran bayi mereka. Malangnya, pertumbuhan satu anak dengan anak yang lain tidak dapat disamakan, seperti ketinggian. Penyelidikan yang dilakukan oleh Penyelidikan Kesihatan Asas (Riskesda) mendapati bahawa 1 dari 3 kelahiran anak mempunyai ketinggian di bawah purata. Angka ini setara dengan 31 peratus kanak-kanak usia sekolah di Indonesia.

Baca juga: Lakukan ini untuk kehamilan yang sihat pada trimester pertama

Pertumbuhan fizikal anak-anak sendiri telah bermula sejak mereka berada di dalam kandungan. Oleh itu, ibu mesti mengetahui cara memenuhi pengambilan dan pemakanan pemakanan yang mencukupi semasa mengandung. Sebabnya, apabila pertumbuhan fizikal anak berada di bawah angka normal, mungkin ibu kekurangan zat makanan ketika hamil. Harap maklum bahawa kanak-kanak yang mempunyai pertumbuhan fizikal di bawah purata boleh mengalami gangguan pertumbuhan hingga kurang upaya intelektual.

Untuk memastikan anak-anak tumbuh sihat dengan perkembangan fizikal seperti kanak-kanak pada umumnya, ibu harus memperhatikan empat perkara berikut:

  • Pengambilan dan Pemakanan Berkhasiat Semasa Mengandung

Sejak dalam kandungan, janin memerlukan pengambilan dan pemakanan pemakanan yang seimbang. Untuk memenuhi nutrien dan nutrien yang diperlukan semasa kehamilan, ibu diminta untuk mengambil makanan atau minuman yang mengandungi asid folik. Asid folik sendiri dipercayai dapat mencegah kecacatan otak semasa lahir. Selepas kelahiran, jangan lupa memenuhi keperluan susu ibu anak sekurang-kurangnya enam bulan.

Baca juga: 6 Makanan yang Baik untuk Dimakan semasa Trimester Awal Kehamilan

  • Makan mengikut keperluan

Semasa mengandung, keperluan kalori pada setiap trimester akan berbeza. Tugas ibu adalah menyesuaikan pengambilan kalori yang diperlukan, agar anak membesar dengan sihat dan normal. Secara amnya, wanita dewasa memerlukan 2,000 kalori setiap hari. Semasa mengandung, mereka memerlukan 150 kalori tambahan pada trimester pertama dan 350 kalori pada trimester kedua dan ketiga.

  • Urus Tekanan dengan Baik

Ibu seharusnya mengelakkan perkara yang boleh membebankan minda. Apabila ibu merasa tertekan, keadaan ini tidak hanya mempengaruhi keadaan kesihatan ibu, tetapi juga janin. Ini berlaku kerana janin melekat secara emosional, sehingga dapat merasakan apa yang dirasakan oleh ibu.

Oleh itu, adalah penting bagi ibu-ibu untuk sentiasa merasa bahagia. Bukan hanya pemakanan dan pemakanan yang diperlukan oleh janin, tetapi juga perasaan bahagia. Menjaga diri dari beban pemikiran akan membuat ibu lebih bersemangat untuk memenuhi pengambilan nutrien dan nutrien, agar pertumbuhan janin tidak terhambat.

Untuk memastikan pengambilan nutrien dan keadaan janin yang baik dalam rahim, jangan lupa untuk selalu memeriksa kandungannya di hospital terdekat, OK!

Baca juga: 8 Mitos Kehamilan Yang Perlu Anda Ketahui

Semasa anda hamil, terdapat banyak perkara yang perlu anda perhatikan. Selain perkara ini, ibu juga perlu memperhatikan apa yang mereka makan, kerana setiap jenis makanan mempunyai kandungan nutrisi yang berbeza. Untuk melengkapkan pengambilan nutrien yang seimbang, jangan lupa memenuhi pengambilan karbohidrat anda dari beras, kentang, ubi jalar, ubi kayu, dan jagung.

Jangan lupa makan makanan dengan sumber protein tinggi, seperti ikan, daging, telur, susu, tempe, dan cendawan. Kemudian, memenuhi pengambilan lemak dalam badan dengan memakan ayam, daging lembu, alpukat, dan minyak canola. Akhirnya, memenuhi pengambilan vitamin dan mineral dengan memakan buah-buahan, sayur-sayuran, susu, ikan, dan makanan laut lain. Jangan lupa untuk memenuhi keperluan cecair badan anda, puan!

Rujukan:

NCBI. Diakses pada tahun 2020. Mengurangkan stunting dengan Meningkatkan Pemakanan Ibu, Bayi dan Anak Muda di Kawasan seperti Asia Selatan: Bukti, Cabaran dan Peluang.

Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengatasi Tekanan Semasa Kehamilan.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengekalkan Kehamilan yang Sihat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found