Meletup Sindrom Kepala, Hati-Hati Bahaya

, Jakarta - Sindrom kepala meletup adalah keadaan parasomnia yang berlaku pada waktu yang sama dengan tidur. Letupan kepala terdiri daripada bunyi kuat yang tiba-tiba anda bayangkan sebelum tertidur. Ia kelihatan seperti letupan besar di kepala. Sindrom kepala meletup juga boleh berlaku ketika anda bangun pada waktu malam.

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Akademi Perubatan Tidur Amerika Dinyatakan bahawa penyebab sindrom kepala meletup selalunya disebabkan oleh keadaan badan yang sangat letih atau tertekan. Sindrom kepala meletup boleh dikelirukan dengan sindrom sakit kepala yang lain. Maklumat lanjut mengenai sindrom kepala meletup boleh dibaca di bawah!

Tekanan dan Keletihan Jadi Pencetus

Sindrom kepala meletup biasanya dicirikan oleh bunyi kuat yang tidak menyakitkan, sensasi benturan, dan bunyi bom yang meletup. Kadang kala sindrom ini dapat dicirikan oleh episod yang boleh menyebabkan tahap kesukaran dan ketakutan yang tinggi.

Ramai orang berpendapat bahawa mereka akan mengalami strok, kerana jumlah serangan berbeza dalam sindrom ini. Tempoh gejala sindrom kepala meletup boleh berlaku berkali-kali dalam satu malam.

Baca juga: Insomnia? Inilah Cara Mengatasi Insomnia

Mempunyai banyak episod boleh mengganggu tidur dengan serius. Beberapa orang melaporkan mengalami sekumpulan serangan selama beberapa malam, bahkan beberapa minggu. Sekiranya anda mempunyai gejala sindrom kepala yang meletup, doktor anda mungkin akan merujuk anda kepada pakar tidur.

Anda akan diminta untuk menyimpan buku harian mengenai gejala-gejalanya dan mengesan tabiat pemakanan dan keadaan emosinya, setiap malam selama beberapa minggu. Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu menjalani pemeriksaan intensif di makmal tidur.

Di sana, pakar tidur dapat melakukan ujian polisomnografi untuk menilai pelbagai perkara yang berlaku di dalam badan secara serentak ketika tidur. Ini termasuk aktiviti neurologi anda dengan electroencephalogram, untuk cuba menentukan penyebabnya.

Gejala sindrom kepala meletup tidak berbahaya. Namun, bagi sesetengah orang, sensasi yang berkaitan dengan tersentak terjaga dalam ketakutan boleh menyebabkan kegelisahan yang berterusan. Dalam beberapa kes, kegelisahan ini menjadikannya sangat sukar untuk kembali tidur, yang boleh menyebabkan masalah fizikal dan psikologi pada masa akan datang.

Rawatan Sindrom Kepala yang Meletup

Sindrom kepala meletup boleh mengejutkan dan menakutkan, terutamanya pada kali pertama anda mengalami simptom. Cuba kurangkan tahap tekanan, terutamanya sebelum tidur.

Apabila sindrom kepala meletup berkaitan dengan tekanan atau keletihan, para pakar mengesyorkan teknik pengurusan tekanan, seperti yoga, meditasi, atau mandi air panas sebelum tidur.

Baca juga: Selesa Dilakukan, Tidur yang terlalu lama boleh mengganggu kesihatan

Terdapat banyak gangguan tidur seperti sindrom kepala meletup yang berkaitan dengan penggunaan ubat-ubatan tertentu. Pengurusan penggunaan ubat ini dapat mengurangkan gejala sindrom kepala meletup. Bagi sesetengah orang, keadaan ini boleh datang dan pergi, hilang dalam jangka masa yang lama, dan akhirnya hilang dengan sendirinya.

Perlu maklumat mengenai gaya hidup sihat untuk menghilangkan tekanan, anda boleh bertanya terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Telah disebutkan sebelumnya bahawa mendengar suara kuat adalah gejala sindrom kepala meletup. Tetapi nampaknya, tidak selalu mendengar suara kuat adalah tanda sindrom kepala meletup. Ini boleh menjadi jenis gangguan tidur, kesan sampingan pengambilan ubat, menderita keadaan kesihatan perubatan atau mental, atau penyalahgunaan dadah atau alkohol.

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Sindrom Kepala yang Meletup?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Kepala yang Meletup.
Sleepeducation.org. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Kepala Meletup - Tinjauan & Fakta.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found