Adakah benar bahawa bayi yang dilahirkan sebelum waktunya jatuh sakit dengan lebih mudah?

, Jakarta - Bayi biasanya dilahirkan pada usia kehamilan 37-42 minggu, tetapi beberapa bayi dilahirkan lebih awal. Sekiranya bayi dilahirkan di bawah usia 27 minggu, bayi itu dikatakan dilahirkan sebelum waktunya.

Bayi pramatang tidak membesar dan berkembang sebagaimana mestinya. Di samping itu, kelahiran pramatang juga menjadikan bayi pramatang lebih sakit daripada bayi yang dilahirkan secara bersalin.

Baca juga: 5 Punca Bayi Lahir Pramatang

Risiko Kesihatan Bayi Pramatang

Oleh kerana mereka dilahirkan lebih awal, bayi pramatang mempunyai sistem kekebalan tubuh yang belum matang, jadi mereka lebih mudah jatuh sakit daripada bayi yang dilahirkan pada waktu lahir. Selain itu, organ mereka juga tidak siap sepenuhnya untuk berfungsi sendiri. Oleh itu, bayi pramatang juga berisiko menghadapi masalah kesihatan. Secara amnya, lebih awal bayi dilahirkan, semakin besar risiko kesihatan yang ditanggungnya.

Baca juga: Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya berisiko menghadapi masalah kesihatan ini

Petua Merawat Bayi Pramatang

Walaupun bayi pramatang jatuh sakit lebih mudah daripada bayi lain, ibu bapa boleh mengikuti langkah-langkah mudah untuk menjaga kesihatan anak-anak mereka:

  • Rajin Mencuci Tangan

Mencuci tangan adalah kaedah terbaik dan sangat penting untuk menjaga kesihatan bayi pramatang. Kaedah ini mengelakkan bayi terkena kuman yang mungkin melekat pada tangan ibu semasa melakukan aktiviti seharian.

Basuh tangan anda setiap kali mereka kotor dan setelah menukar lampin atau pergi ke bilik mandi. Di samping itu, basuh tangan atau gunakan pembersih tangan pada masa berikut:

  • Setelah menempuh perjalanan dari mana sahaja.
  • Selepas memproses makanan mentah.
  • Selepas bersin atau meniup hidung.
  • Tanya Mengenai Vaksin RSV

virus sinsitial respiratori (RSV) adalah virus yang berbahaya bagi bayi pramatang. Walaupun virus ini hanya menyebabkan selesema teruk pada orang dewasa dan kanak-kanak yang sihat, RSV boleh menyebabkan kesukaran bernafas pada bayi pramatang dan merupakan penyebab utama kemasukan ke hospital untuk bayi pramatang.

Mencuci tangan adalah cara pertama untuk mencegah RSV, tetapi anak anda mungkin juga perlu mendapatkan Synagis, vaksin RSV. Vaksin ini mengandungi antibodi yang dihasilkan terhadap virus RSV. Vaksin diberikan setiap bulan selama musim RSV untuk melindungi bayi pramatang dari penyakit ini.

  • Beri Vaksin Selsema

Selain RSV, selesema juga dapat membuat bayi pramatang sakit parah. Penyakit ini dapat dicegah dengan pemberian vaksin selesema, tetapi vaksin hanya boleh diberikan kepada bayi yang berusia lebih dari 6 bulan. Sekiranya bayi pramatang anda berumur kurang dari 6 bulan, ada beberapa cara untuk melindungi anda dari penyakit ini.

Selain rajin mencuci tangan, penting bagi sesiapa yang menangani atau bersentuhan dengan bayi untuk mendapatkan vaksin selesema. Ibu bapa, penjaga, adik-beradik, semua harus mendapatkan vaksin selesema untuk mencegah penularan selesema ke bayi pramatang.

  • Elakkan Orang Ramai

Adalah wajar bagi keluarga dan rakan untuk bertemu dengan bayi yang baru lahir. Tetapi, jika bayi ibu dilahirkan sebelum waktunya, kesihatan si kecil mesti diutamakan. Elakkan membawa bayi ke perhimpunan yang ramai, dan minta mereka yang berkunjung mencuci tangan sebelum bersentuhan dengan bayi. Elakkan membawa bayi ke tempat yang sesak sehingga bayi lebih kuat dan pakar pediatrik membenarkannya.

  • Jangan merokok

Pendedahan terhadap asap tembakau boleh membahayakan bayi pramatang untuk beberapa keadaan, termasuk RSV dan penyakit pernafasan lain. Oleh itu, kaedah terbaik untuk ibu bapa dan bayi adalah sama sekali tidak merokok.

Sekiranya ibu atau suami merokok, jangan sekali-kali merokok di rumah atau berhampiran bayi.

Baca juga: Berhati-hatilah, inilah bahaya asap rokok pada bayi dan wanita hamil

Nah, itulah penjelasan mengenai bayi pramatang yang mudah jatuh sakit berbanding bayi lain. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menjaga bayi pramatang, tanyakan kepada pakar pediatrik melalui aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual Ibu juga boleh meminta nasihat doktor sekiranya kesihatan bayi. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Cara Menjaga Kesihatan Bayi Pramatang Anda Semasa Musim Selesema

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found