Berhati-hati, ini adalah 10 gejala orkitis yang memerlukan rawatan khas

, Jakarta - Orchitis adalah keradangan atau keradangan akut pada testis yang biasanya berlaku sebagai reaksi sekunder terhadap jangkitan pada bahagian lain badan. Keradangan ini boleh berlaku pada satu atau kedua buah zakar sekaligus. Orchitis boleh dipicu oleh virus atau bakteria. Seperti virus gondok sebagai penyebab penyakit gondok, dan bakteria Neisseria gonorrhoeae sebagai penyebab umum epididimitis atau keradangan saluran sperma yang terletak di belakang testis. Apa simptom orkitis dan bagaimana rawatannya?

Gejala orkitis biasanya muncul secara tiba-tiba, seperti:

 1. Bengkak dan sakit pada satu atau kedua buah zakar sekaligus. Selain itu, testis juga akan lebih sensitif terhadap sentuhan.
 2. Keletihan.
 3. Sakit sederhana hingga teruk di testis.
 4. Sakit kepala.
 5. Demam.
 6. Sakit di pangkal paha.
 7. Kehadiran darah dalam air mani.
 8. Pening dan muntah.
 9. Sakit ketika membuang air kecil, semasa hubungan seks, dan ejakulasi.
 10. Ketidakselesaan di testis.

Baca juga: Jangkitan Menular Seksual Boleh Menyebabkan Orchitis

Orchitis yang disebabkan oleh jangkitan dengan virus gondok biasanya akan muncul 4 hingga 7 hari setelah didapati positif penyakit gondok. Sekiranya anda merasakan sensasi kesakitan atau bengkak di skrotum, berjumpa doktor dengan segera untuk berunding.

Adakah Kemungkinan Komplikasi?

Sekiranya orkitis berlaku di kedua testis, keadaan ini berisiko menyebabkan kemandulan dan penurunan pengeluaran hormon testosteron (hipogonadisme). Beberapa komplikasi lain yang mungkin berlaku pada orang dengan orkitis adalah:

 • Kambuhan epididimitis (keradangan saluran yang membawa sperma).
 • Atrofi testis (keadaan apabila testis mengecil).
 • Abses skrotum (keadaan apabila tisu yang dijangkiti dipenuhi dengan nanah).

Baca juga: 4 Penyakit Menular Seksual pada Lelaki yang Perlu Anda Ketahui

Rawatan Perubatan yang diperlukan

Kaedah rawatan yang digunakan oleh doktor dalam kes orkitis biasanya akan ditentukan berdasarkan jenisnya, iaitu:

 • Orkitis idiopatik. Untuk orkitis yang tidak diketahui, doktor boleh menetapkan ubat antibiotik dan anti-radang (anti-radang).
 • Orkitis bakteria. Untuk orkitis yang disebabkan oleh bakteria, doktor anda akan menetapkan antibiotik. Selain mengatasi jangkitan yang berlaku, antibiotik juga berfungsi untuk mencegah penyebaran bakteria. Sekiranya orkitis berasal dari penyakit menular seksual, ada kemungkinan pasangan penghidapnya juga memerlukan rawatan dengan antibiotik.
 • Orkitis virus. Untuk merawat orkitis yang disebabkan oleh virus, doktor anda akan mengesyorkan ubat anti-radang bukan steroid. Untuk membantu melegakan simptom, penghidapnya dapat memampatkan skrotum dengan ais dan berehat sepenuhnya. Sebilangan besar orang dengan orkitis virus akan mengalami peningkatan dalam beberapa hari.

Bolehkah Mencegah?

Ada beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mencegah jangkitan yang menyebabkan orkitis, iaitu:

 • Sentiasa gunakan kondom jika anda tidak pasti pasangan anda bersih dari penyakit kelamin.
 • Berunding dengan doktor supaya anda mendapat vaksin gondok, kerana keadaan ini adalah penyebab orkitis yang paling biasa.

Baca juga: Mitos dan Fakta Unik Penyakit Menular Seksual

Itulah sedikit penjelasan mengenai penyakit orkitis. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found