5 Bahaya Kegiatan Berat ketika Mengandung Muda

, Jakarta - Ketika pertama kali mengetahui bahawa anda hamil, secara automatik ada banyak senarai makanan, aktiviti, dan ancaman alam sekitar yang harus dihindari. Termasuk aktiviti berat semasa awal kehamilan. Peningkatan kegelisahan semasa kehamilan adalah perkara biasa untuk berjaga-jaga.

Ramai wanita hamil muda percaya bahawa lebih selamat untuk mengelakkan risiko kehamilan, tidak kira seberapa kecil. Aktiviti berat, seperti senaman yang kuat, bekerja keras, atau mengangkat berat, dianggap sebagai salah satu risiko kehamilan awal. Untuk meningkatkan kewaspadaan, aktiviti berat sering dielakkan semasa awal kehamilan.

Baca juga: Cara mengira tempoh subur wanita

Bahaya Aktiviti Berat Ketika Hamil Muda

Semasa kehamilan muda, disyorkan untuk tidak melakukan aktiviti berat. Sekiranya ini masih dilakukan, makan boleh berisiko pada kehamilan. Ada apa-apa?

1. Keletihan dan Sakit Belakang

Pada awal kehamilan atau awal kehamilan, elakkan aktiviti berat. Walau bagaimanapun, keadaan tertentu masih memerlukan wanita hamil muda untuk aktif. Perkara ini kadang-kadang dianggap remeh. Sebenarnya, aktiviti berat boleh memberi kesan negatif pada kehamilan.

Aktiviti yang berat boleh menyebabkan kelemahan otot, yang dikhuatiri akan memberi tekanan yang luar biasa pada punggung bawah dan menyebabkan pusat graviti badan menjadi sedikit meregang.

2. Risiko terseliuh atau tergelincir

Mengurangkan aktiviti berat semasa kehamilan awal adalah baik untuk menjaga kesihatan ibu atau janin. Perlu diingat, aktiviti berat boleh memberi kesan buruk, iaitu jika ada risiko tergelincir dan membuat otot dan sendi menjadi terseliuh. Sebaiknya elakkan mengangkat berat atau aktiviti yang terlalu berat dan sentiasa berhati-hati sekiranya ibu terpaksa bekerja.

Baca juga: Kenali Tanda Perbezaan PMS atau Kehamilan

3. Tenaga Kerja Pramatang

Semasa kehamilan muda, anda harus mengelakkan bekerja lebih dari waktu biasa atau mengangkat berat dengan berat lebih dari 9 kilogram. Kerana, bahaya yang mungkin dihadapi adalah persalinan pramatang.

Artinya, aktiviti berat dapat memaksa berlakunya pembebasan pramatang pada wanita hamil. Bukan itu sahaja, kemungkinan bayi akan mempunyai berat badan yang tidak optimum.

4. Keguguran

Risiko keguguran adalah bahaya paling teruk untuk melakukan aktiviti berat semasa awal kehamilan. Sekiranya anda tidak mahu mengalami keguguran, anda harus melakukan aktiviti harian yang cukup selamat dan selesa. Sekiranya ibu memasak untuk aktiviti berat, maka risiko terburuk boleh berlaku, iaitu keguguran.

5. Mengalami Preeklamsia semasa Kehamilan

Wanita hamil muda dinasihatkan untuk tidak melakukan aktiviti berat kerana meningkatkan risiko komplikasi kehamilan. Kesan buruk lain adalah risiko tinggi terkena preeklampsia semasa kehamilan. Preeklampsia adalah salah satu komplikasi kehamilan yang boleh membawa maut. Preeklampsia boleh dicirikan oleh tekanan darah tinggi, kebocoran protein albumin dalam air kencing, hingga edema (bengkak) di tangan, kaki, atau muka.

Itulah beberapa bahaya aktiviti berat semasa awal kehamilan. Oleh itu, larangan ke atas wanita hamil muda dari melakukan aktiviti berat bukan tanpa alasan. Tetapi ada bahaya sebenarnya.

Baca juga: Umur Perkembangan Janin 1 Minggu

Wanita hamil dapat menjalankan aktiviti yang paling normal selagi dijalankan dengan selamat, berjaga-jaga, dan tetap memperhatikan langkah berjaga-jaga yang diperlukan. Sekiranya ibu ragu-ragu melakukan aktiviti, anda harus berbincang dengan pakar obstetrik melalui aplikasi tersebut mengenai batasan aktiviti semasa kehamilan.

Sebilangan wanita hamil, terutama yang berisiko lebih tinggi bersalin pramatang atau komplikasi lain, mungkin benar-benar perlu mengehadkan aktiviti tambahan di luar rutin yang benar-benar perlu mereka lakukan. Mintalah bantuan suami atau ahli keluarga anda yang lain di rumah sekiranya aktiviti berat perlu diselesaikan. Kewaspadaan perlu ditingkatkan, tentunya untuk keselamatan ibu dan janin di dalam kandungan.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. diakses pada tahun 2021. Apa yang harus dielakkan semasa mengandung
Kehamilan dan Kelahiran BMC. Diakses pada tahun 2021. Kesan latihan intensiti kuat pada trimester ketiga kehamilan: tinjauan sistematik dan meta-analisis
Perbualan. Diakses pada tahun 2021. Adakah senaman yang kuat selamat pada trimester ketiga kehamilan?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found