Mengalami 8 keadaan ini, lelaki mesti disunat

, Jakarta - Sunat adalah prosedur pembedahan yang dilakukan dengan tujuan menghilangkan kulit luar zakar yang menutupi kepala zakar. Ini biasanya dilakukan oleh lelaki di mana-mana bahagian dunia kerana alasan kesihatan. Secara umum, prosedur berkhatan akan memberikan faedah, seperti:

 • Mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing.

 • Membersihkan zakar semakin mudah.

 • Mengurangkan risiko barah zakar dan barah serviks pada pasangan.

 • Mengurangkan risiko jangkitan kelamin.

Baca juga: 5 Fakta Mengenai Sunat Yang Perlu Anda Tahu

Bukan hanya itu, prosedur pembedahan yang satu ini juga harus dilakukan sekiranya seorang lelaki mempunyai penyakit yang memerlukan sunat. Berikut adalah 8 penyakit yang dimaksudkan:

 1. Balanitis adalah keradangan pada kepala zakar. Orang yang mengalami balanitis akan mengalami bengkak dan sakit di kepala zakar. Ia lebih biasa pada lelaki yang tidak disunat.

 2. Phimosis, iaitu gangguan yang dialami oleh lelaki yang belum disunat. Penghidapnya akan mengalami penyempitan kulup zakar, sehingga tidak dapat ditarik ke belakang melewati kepala zakar.

 3. Condyloma acuminata, yang merupakan penyakit kulit kemaluan yang biasanya berlaku disebabkan oleh jangkitan kelamin. Penyakit ini biasanya berlaku di sekitar faraj, zakar, atau rektum.

 4. Paraphimosis adalah keadaan yang berlaku apabila kulup zakar tidak dapat ditarik ke kepala zakar. Ini akan menyebabkan pembengkakan kulup zakar, kerana peredaran darah di zakar tidak lancar.

 5. Epispadias, yang merupakan gangguan yang terjadi ketika bukaan uretra tidak terletak di hujung zakar, tetapi di bahagian atas zakar. Ini berlaku kerana pembentukan organ kemaluan tidak sempurna ketika memasuki minggu ke-5 kehamilan.

 6. Karsinoma sel skuamosa, yang merupakan barah kulit yang menyerang sel skuamosa, sel yang membentuk lapisan kulit tengah dan luar. Penyakit ini akan dicirikan oleh munculnya lebam atau tompok merah pada kulit.

 7. Zakar Palmatus, yang merupakan keadaan yang lebih dikenali sebagai zakar webbed. Keadaan ini biasanya berlaku setelah melakukan prosedur berkhatan atau pembedahan lain pada zakar. Selain itu, palmatus zakar juga boleh terjadi kerana pemotongan kulit pada zakar yang berlebihan.

 8. Megalourethra, yang merupakan keadaan yang berlaku apabila terdapat pelebaran uretra yang tidak obstruktif yang biasanya terjadi kerana perkembangan abnormal pada janin.

Baca juga: Inilah perbezaan antara lelaki yang disunat dan tidak bersunat dari segi kesihatan

Sunat tidak akan mempengaruhi kesuburan atau mengurangkan keseronokan seksual lelaki. Namun, ada beberapa orang yang harus berhati-hati ketika menjalani prosedur ini, iaitu bayi dengan kelahiran pramatang, lelaki dengan kecacatan zakar, lelaki dengan zakar kecil, seseorang dengan gangguan seks berganda, dan seseorang dengan gangguan pembekuan darah.

Baca juga: Ketahui kelebihan berkhatan dari sudut kesihatan

Sekiranya anda mengalami beberapa perkara, lebih baik membincangkannya dengan doktor pakar dalam permohonan terlebih dahulu sebelum melakukan prosedur berkhatan. Sunat akan mempunyai serangkaian risiko yang akan dialami, seperti sakit zakar, kerengsaan pada kepala zakar, peningkatan risiko keradangan pada pembukaan kencing, pendarahan, kecederaan pada zakar, penurunan kepekaan pada kepala zakar , dan pengerasan kulit akibat luka.

Walaupun prosedur berkhatan agak jarang menyebabkan komplikasi, tetapi orang-orang yang disebutkan di atas mempunyai petunjuk untuk mengalami serangkaian risiko pasca pembedahan. Oleh itu, bincangkan terlebih dahulu apa yang dibenarkan dan tidak, supaya risiko yang anda terima tidak membahayakan kesihatan anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Sunat.
NCBI. Diakses pada tahun 2019. Aspek Perubatan Sunat Lelaki.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found