Ingin Mempunyai Paru-paru yang Sihat? Lakukan 5 Cara Ini

Jakarta - Kesihatan paru-paru perlu dijaga. Sebabnya adalah kerana paru-paru memainkan peranan penting dalam proses pernafasan, terutama dalam memproses udara masuk dan memisahkan oksigen dari karbon dioksida. Gangguan organ ini memberi kesan negatif pada kelancaran pernafasan sehingga berpotensi mengancam nyawa. Contohnya bronkitis, radang paru-paru, asma, dan batuk kering.

Baca juga: Hidup Lebih Sihat dengan Menjaga Kesihatan Paru

Sama seperti organ tubuh yang lain, fungsi paru-paru merosot seiring bertambahnya usia. Organ ini menjadi kurang fleksibel dan kehilangan kekuatannya, sehingga sukar bernafas. Tetapi jangan risau, anda boleh melakukan beberapa cara berikut untuk menjaga kesihatan paru-paru, walaupun anda semakin tua.

1. Elakkan Tabiat Merokok

Terdapat banyak bukti saintifik yang mengatakan bahawa merokok meningkatkan risiko barah paru-paru. Walaupun sebenarnya, terdapat banyak penyakit paru-paru yang timbul akibat merokok. Antaranya ialah fibrosis paru-paru idiopatik dan asma. Keadaan ini berlaku kerana ketika anda merokok, ribuan bahan kimia berbahaya masuk dan merosakkan paru-paru.

2. Bersenam secara berkala

Latihan bukan hanya untuk mengekalkan kecergasan fizikal, tetapi juga untuk menyuburkan paru-paru. Kerana senaman secara teratur dapat meningkatkan pernafasan dengan meningkatkan peredaran darah tubuh. Tidak perlu melakukan senaman berat, hanya intensiti ringan tetapi dilakukan secara berkala, sekurang-kurangnya 15-20 minit sehari. Beberapa sukan yang boleh anda lakukan ialah berjalan, berlari, berbasikal, berenang, yoga, dan lain-lain.

Baca juga: Jantung dan paru-paru menjadi lebih kuat dengan kardio di rumah

3. Elakkan Pendedahan kepada Bahan Pencemar

Pendedahan kepada bahan pencemar memberi kesan negatif pada tubuh, mulai dari menyebabkan jerawat, kulit kusam, penuaan pramatang, hingga mengganggu fungsi paru-paru. Sebenarnya paru-paru dapat menahan toksin berbahaya yang masuk, tetapi seiring bertambahnya usia atau jika ia berlaku secara berterusan, keupayaan untuk melawan bahan berbahaya tidak optimum. Akibatnya, anda terdedah kepada jangkitan dan penyakit paru-paru.

Beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan pendedahan kepada bahan pencemar adalah memakai topeng ketika bepergian di luar rumah untuk mengelakkan pencemaran, menjadikan rumah anda sebagai zon bebas asap, membersihkan perabot rumah tangga sekurang-kurangnya sekali seminggu, dan sering membuka tingkap untuk meningkatkan ruangan pengudaraan udara.

4. Latihan Bernafas

Ini bermaksud bernafas secara optimum untuk membantu membersihkan paru-paru. Ia juga membantu proses pertukaran oksigen penuh. Anda boleh melakukan ini dengan menarik nafas panjang, kemudian menghembuskan nafas perlahan. Ulangi beberapa kali sehingga anda merasa lebih santai.

5. Basuh tangan anda dengan sabun

Tanpa anda sedari, tangan anda menjadi sumber bakteria yang boleh merosakkan paru-paru anda. Bahaya ini terdedah jika anda jarang mencuci tangan sebelum makan atau menyentuh wajah anda (terutamanya hidung dan mulut).

Oleh itu, disarankan agar anda mencuci tangan dengan sabun sebelum makan, semasa menyediakan makanan, selepas menggunakan tandas, setelah menyentuh haiwan, dan sebelum menyentuh wajah anda. Kerana ini dapat mencegah kemasukan bakteria yang melekat pada tangan ke dalam badan.

Baca juga: Penting untuk Kesihatan, Inilah Cara Mencuci Tangan Dengan Betul

Itulah beberapa perkara yang perlu dilakukan untuk menjaga kesihatan paru-paru. Sekiranya anda menghadapi masalah bernafas, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!