Jangan risau, ini adalah 3 tanda bahawa haid anda normal

Jakarta - Semasa haid, wanita mengalami serangkaian gejala yang menunjukkan perubahan hormon dalam badan. Gejala ini pastinya berbeza pada setiap wanita. Beberapa simptom dikatakan normal, sementara yang lain dikatakan tidak normal. Lalu, apakah tanda-tanda yang menunjukkan bahawa wanita mengalami haid normal? Berikut adalah beberapa tanda haid normal:

Pendarahan dari Miss V

Tanda pertama haid normal, tentu saja, Miss V akan berdarah akibat pengelupasan dinding rahim yang tidak disenyawakan. Tanda ini juga menunjukkan berlakunya perubahan hormon bulanan dalam badan. Rata-rata, kitaran bulanan normal wanita untuk mendapatkan haidnya adalah 28 hari. Namun, sebilangan wanita juga mengalami kitaran antara 20 hingga 40 hari.

Jumlah kehilangan darah pada setiap wanita tidak sama. Kebiasaannya, banyak darah akan keluar pada hari pertama hingga ketiga. Pada hari keempat dan seterusnya, jumlah darah yang keluar akan berkurang. Jumlah darah yang keluar juga dapat berubah pada setiap haid.

Namun, jika pendarahan terlalu berat dan berterusan, itu boleh menjadi tanda kelainan pada tubuh. Oleh itu, jika anda mengalami haid tanpa henti selama lebih dari lapan hari, anda harus segera berjumpa doktor untuk memeriksa keadaan kesihatan anda.

Cara termudah untuk mencuba mengetahui berapa banyak jumlah darah yang keluar dalam satu bulan adalah dengan mencatat berapa banyak pad yang anda gunakan setiap hari. Sekiranya anda menukar alas anda terlalu kerap atau mengalami kebocoran sepanjang masa, ini bermakna anda mengalami pendarahan yang tidak normal.

Baca juga: Makanan Penghilang Sakit 5 PMS

Sakit Perut atau Kekejangan

Tanda lain haid normal yang sering dialami oleh kebanyakan wanita adalah penampilan kesakitan atau kekejangan di perut. Sebilangan wanita mengalami kesakitan pada hari pertama hingga kedua. Namun, tidak sedikit juga yang mengalami kekejangan perut sebelum darah haid keluar dengan sempurna. Kesakitan ini pastinya menjadikan aktiviti tidak selesa.

Keadaan kekejangan perut yang tidak normal dan perlu diperhatikan adalah ketika kesakitan benar-benar membuat anda tidak dapat bergerak, malah menyebabkan pengsan. Ini kerana kesakitan yang berlebihan yang anda alami boleh menjadi gejala gangguan kesihatan yang lain. Pakar kesihatan dari Jean Hailes untuk Kesihatan Wanita, dr. Amanda Newman mengatakan bahawa terdapat beberapa tindakan perubatan yang boleh diambil untuk mengurangkan kekejangan perut mengikut keperluan mereka.

Perubahan Emosi

Gejala terakhir yang menunjukkan berlakunya perubahan hormon dalam badan dengan sangat jelas adalah perubahan keadaan emosi seseorang. Gejala PMS yang dialami sebanyak 30 peratus wanita biasanya ditandai dengan perubahan emosi yang ketara.

Baca juga: Lebih teruk daripada PMS, Berkenalan dengan Gangguan Dysphoric Pramenstruasi

Gejala emosi ini termasuk kegelisahan, kerengsaan, dan tekanan yang berlebihan. Walau bagaimanapun, keadaan ini bukanlah perkara yang mudah bagi wanita yang mengalami gejala PMS akut atau apa yang dikenali sebagai PMS Gangguan Dysphoric Pramenstruasi (PMDD). Gejala PMDD termasuk perubahan mood, kesedihan, kemarahan, dan rasa putus asa sepanjang masa. Sudah tentu, perubahan ini akan mempengaruhi hubungan seseorang.

Sehingga anda dapat mengetahui apakah anda mengalami gejala haid secara normal, adalah untuk membuat catatan mengenai perubahan apa yang anda alami setiap bulan anda mengalami haid. Perhatikan dengan teliti semua perubahan ini, dan segera tanyakan kepada doktor anda jika anda menemui perubahan yang tidak biasa. Untuk mempermudah, anda boleh bertanya melalui aplikasi . Terdapat ciri Ask a Doctor yang akan menghubungkan anda secara langsung dengan pakar kesihatan secara percuma. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found