Keadaan ini memerlukan kateterisasi jantung

, Jakarta - Kateterisasi jantung adalah prosedur yang dilakukan untuk menentukan keadaan kesihatan jantung seseorang. Selain itu, kateterisasi jantung juga dapat dilakukan untuk mengesan masalah kesihatan, serta merawat beberapa masalah kesihatan jantung.

Seseorang yang sering mengalami sakit dada perlu melakukan prosedur ini untuk menilai keadaan kesihatan yang dialaminya. Sebabnya, sakit dada adalah gejala penyakit jantung koronari. Di samping itu, keadaan berikut memerlukan kateterisasi jantung.

Baca juga: Bukan Hanya Sakit, Kateterisasi Jantung Dilakukan Kerana Ini

Keadaan ini memerlukan kateterisasi jantung

Prosedur kateterisasi jantung diperlukan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan, seperti:

  • Angiografi koronari

Kateterisasi jantung pada pesakit dengan angiografi koroner dilakukan dengan memasukkan pewarna kontras untuk mendapatkan gambar saluran koronari melalui kateter jantung. Selepas pewarna dimasukkan, doktor akan mengimbas jantung untuk melihat apakah terdapat penyumbatan atau penyempitan arteri koronari.

  • Ablasi Tisu Jantung

Prosedur ini bertujuan untuk merawat aritmia jantung kerana keabnormalan tisu jantung. Kateter yang disisipkan dengan suhu tinggi yang tinggi dalam bentuk gelombang radio akan memusnahkan tisu yang tidak normal, sehingga denyut jantung kembali normal.

  • Angioplasti koronari

Kateterisasi jantung pada orang dengan angioplasti koronari bertujuan untuk memulihkan saluran darah yang menyempit atau tersumbat. Kateter akan disisipkan bersama dengan balon kecil yang mengempis melalui saluran darah, hingga sampai ke saluran yang menyempit atau tersumbat. Tiba di lokasi, balon akan melambung, sehingga saluran darah akan melebar dan aliran darah akan kembali normal.

Baca juga: Cuba Ujian Kesihatan dengan Kateterisasi Jantung

  • Valvuloplasti Belon

Prosedur ini dilakukan untuk memperbaiki injap jantung yang menyempit menggunakan belon. Prosesnya akan sama seperti angioplasti jantung, tetapi valvuloplasty belon akan digunakan pada injap jantung. Apabila injap jantung menyempit atau bocor, prosedur penggantian injap jantung mungkin dilakukan.

  • Biopsi Jantung

Kateter yang digunakan untuk biopsi jantung akan dilengkapi dengan pengapit khas untuk mengeluarkan tisu jantung. Kateter yang digunakan untuk biopsi jantung akan dimasukkan melalui urat di dekat leher atau di pangkal paha.

  • Pembaikan Keabnormalan Jantung Kongenital

Prosedur ini bertujuan untuk memperbaiki kelainan pada jantung. Tidak seperti yang lain, prosedur yang satu ini akan dilakukan dengan menggunakan dua kateter yang dimasukkan melalui arteri dan urat untuk memperbaiki kecacatan jantung. Sekiranya kelainan didapati injap jantung bocor, prosedur penyumbatan akan dilakukan untuk menghentikan kebocoran.

  • Trombektomi

Prosedur ini bertujuan untuk menghancurkan pembekuan darah yang dapat menyebabkan saluran darah tersumbat yang dapat bergerak ke organ lain, seperti otak. Dalam kes ini, kateter akan dimasukkan ke lokasi pembekuan darah melalui saluran darah dan menghancurkan pembekuan darah.

Baca juga: Sebab bagi Penyakit Jantung Perlu Pemeriksaan Treadmill

Prosedur kateterisasi jantung dilakukan dengan memberi pesakit anestetik tempatan, sehingga peserta akan tetap sedar semasa prosedur. Walau bagaimanapun, anestesia umum diperlukan pada peserta yang ingin menjalani penggantian injap jantung. Bukan hanya itu, tiub infusi juga dipasang untuk menyampaikan ubat semasa prosedur kateterisasi jantung.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur yang satu ini, jangan teragak-agak untuk bertanya terus kepada doktor pakar dalam permohonan tersebut . Tanyakan dengan sejelas mungkin, supaya anda tahu perkara apa yang mesti dilakukan semasa prosedur dan selepasnya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Prosedur Kateter.
Klinik Cleveland. Diakses 2019. Kateterisasi Jantung.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found