Hati-hati, ini adalah penyakit yang menyebabkan sakit haid

, Jakarta - Kesan haid yang dirasakan oleh setiap wanita boleh berbeza. Ada yang tidak merasa sakit sama sekali ketika mereka sedang haid, sementara kebanyakan wanita mengalami sakit perut dan sakit pinggang, tetapi ada juga beberapa wanita yang merasakan sakit perut yang sangat parah sehingga mereka tidak dapat melakukan apa-apa aktiviti. Kekejangan perut semasa haid sebenarnya masih dianggap sebagai keadaan normal jika kesakitan masih dalam tahap yang wajar. Namun, jika anda merasa sakit yang sangat teruk setiap kali haid anda datang, maka berhati-hatilah, itu boleh menjadi tanda penyakit.

Kekejangan perut semasa haid atau senggugut yang biasanya dirasakan di perut bawah adalah normal, kerana semasa haid, rahim berkontraksi untuk membantu melapisi lapisan yang akan keluar sebagai darah haid. Bahan seperti hormon yang dipanggil prostaglandin Inilah yang berperanan dalam kesakitan dan keradangan yang mencetuskan kontraksi otot rahim. Semakin tinggi tahapnya prostaglandin , maka semakin teruk kekejangan yang timbul.

Dilaporkan dari Wolipop Detik, pakar obstetrik, Kolonel Dr. Frits Max Rumintjap, SpOG (K) mendedahkan bahawa sakit haid dapat diklasifikasikan menjadi 4 tahap. Tahap pertama, sakit ringan yang tidak menyebabkan apa-apa. Tahap kedua, sakit yang perlu diatasi dengan mengambil ubat. Tahap ketiga, sakit yang cukup parah sehingga memerlukan tidur dan rehat selama beberapa hari disertai dengan pengambilan ubat. Tahap keempat, kesakitan sangat teruk sehingga memerlukan rawatan di hospital. Wanita yang mengalami kesakitan tahap tiga, disyorkan untuk berjumpa doktor atau membincangkan keadaannya melalui aplikasi .

Kesakitan yang teruk semasa haid boleh menjadi tanda penyakit. Berikut adalah 5 penyakit yang boleh menyebabkan kesakitan haid yang teruk:

  1. Endometriosis

Endometriosis adalah keadaan di mana sel-sel yang mengelilingi rahim, juga dikenal sebagai tisu endometrium, mulai tumbuh di luar rahim, seperti ovari atau saluran tuba. Sel-sel ini menyebabkan kesakitan yang teruk ketika mereka membusuk. Termasuk jenis penyakit kronik, endometriosis dapat mempengaruhi kesuburan, kerana dapat mencegah telur dan sperma bertemu, bahkan dapat merosakkan sperma atau sel telur.

  1. Keradangan Pelvis

Penyakit ini adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria menular seksual dan boleh menyebabkan radang rahim, ovari, dan tuba fallopi.

  1. Fibroid rahim

Fibroid rahim adalah barah bukan kanker yang tumbuh di dinding rahim. Tumor fibroid dapat bervariasi dalam ukuran, dari sekecil mikroskopik hingga sebesar semangka.

  1. Adenomiosis

Sekiranya endometriosis adalah keadaan di mana tisu tumbuh di luar rahim, adenomiosis adalah sebaliknya, di mana tisu endometrium tumbuh ke dinding otot rahim. Adenomyosis boleh berlaku pada akhir tempoh subur dan setelah mempunyai anak. Wanita dengan adenomyosis juga mungkin mengalami endometriosis.

  1. Stenosis serviks

Pada beberapa wanita, dinding serviks terbuka sangat kecil, sehingga menyekat aliran darah yang keluar semasa haid. Keadaan ini memberi tekanan pada rahim, menyebabkan kesakitan.

Selain mengambil ubat penghilang rasa sakit, kekejangan perut semasa haid juga dapat secara semula jadi melegakan dengan mandi air hangat, berbaring dengan kaki anda diangkat, dan meletakkan tampalan atau botol hangat di kawasan yang menyakitkan. Walau bagaimanapun, jika berlaku gejala tidak normal seperti pendarahan berlebihan, tempoh haid berlangsung lebih lama daripada biasa, dan rasa sakit yang kuat di pinggul, serta demam, maka anda perlu segera berjumpa doktor. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh membincangkan masalah haid anda kepada pakar kapan saja dan di mana sahaja.

Ini juga memudahkan anda mendapatkan produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan. Kekal pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ingin melakukan ujian kesihatan? kini mempunyai ciri Ujian Makmal yang memudahkan anda menjalankan pelbagai jenis ujian kesihatan. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found