Mengubati Katarak pada Warga Emas

"Katarak pada orang tua sebenarnya normal. Namun, itu tidak bermaksud anda boleh mengabaikannya. Walaupun tidak menyebabkan gejala, keadaan ini boleh mengganggu penglihatan dan menyukarkan orang tua untuk bergerak. Tetapi jangan ' jangan risau, keadaan ini sebenarnya dapat diubati! "

, Jakarta - Katarak pada orang tua sebenarnya agak biasa, alias sering terjadi. Katarak adalah keadaan yang mempengaruhi mata dan menyebabkan lensa mata menjadi keruh, menyebabkan penglihatan kabur. Katarak boleh berlaku pada satu atau kedua mata sekaligus. Oleh itu, bolehkah katarak pada orang tua disembuhkan? Bagaimana prosesnya?

Katarak adalah penyakit yang menyerang lensa mata, yang merupakan bahagian telus di belakang murid. Lensa mata berfungsi memfokuskan cahaya yang memasuki mata ke retina, sehingga objek dapat dilihat dengan jelas. Nah, pada orang dengan katarak prosesnya terganggu. Bolehkah katarak pada orang tua disembuhkan? Jawapannya adalah ya! Ketahui lebih banyak maklumat dalam artikel ini.

Baca juga: Kenali Tanda dan Gejala Katarak pada Warga Emas

Rawatan Katarak pada Warga Emas

Seiring berjalannya waktu dan dengan usia, terdapat penumpukan atau penggumpalan protein di lensa mata dan membuat penglihatan kabur dan berkabut. Ini adalah salah satu pencetus katarak pada orang tua. Keadaan ini tidak boleh diabaikan kerana boleh menjadi penyebab utama kebutaan.

Secara umum, katarak menyerang mata dan berkembang secara perlahan. Pada mulanya, penderita penyakit ini mungkin tidak menyedari bahawa mereka mengalami masalah penglihatan, kerana hanya sebahagian kecil lensa mata yang memiliki katarak. Tetapi lama-kelamaan, katarak akan bertambah buruk dan menyebabkan sejumlah gejala.

Pembedahan katarak adalah satu-satunya kaedah rawatan yang boleh dilakukan pada orang tua. Dalam operasi katarak, lensa keruh akan dikeluarkan dan diganti dengan lensa tiruan yang terbuat dari plastik atau silikon dan dapat digunakan seumur hidup. Sekiranya seseorang mempunyai katarak di kedua mata, pembedahan akan dilakukan secara berasingan. Operasi kedua akan dilakukan ketika orang tua telah pulih dari pembedahan katarak pertama yang sebelumnya dilakukan.

Operasi ini cenderung selamat, namun tetap menanggung risiko. Terdapat beberapa risiko yang boleh berlaku selepas pembedahan bermula dari pendarahan dan jangkitan. Untuk mengelakkannya, pastikan selalu berjumpa dan ikuti nasihat doktor untuk menyembuhkan pembedahan katarak.

Baca juga: Apa yang Berlaku pada Mata Apabila Katarak Muncul

Mengenali Gejala Katarak

Gejala katarak yang dapat dikenali adalah penglihatan kabur dan berkabut, mata sensitif terhadap cahaya, lingkaran di sekitar sumber cahaya, kesukaran melihat pada waktu malam, dan objek yang kelihatan dua kali ganda. Penyakit ini juga dapat menyebabkan penderita mengalami kesukaran untuk mengenali warna, kerana kelihatan pudar atau tidak cerah. Orang yang menghidap katarak juga sering mengalami simptom dalam bentuk perubahan ukuran lensa kaca mata.

Katarak adalah sejenis penyakit mata yang tidak menimbulkan rasa sakit, tetapi dalam beberapa keadaan rasa sakit mungkin muncul di mata. Ini lebih mungkin berlaku jika katarak yang dialami teruk atau terdapat gangguan mata lain yang menyertai penyakit ini. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan katarak yang betul dan mengelakkan komplikasi teruk, seperti kebutaan kekal.

Berita buruknya ialah sehingga kini masih belum jelas apa yang menyebabkan lensa mata menjadi keruh ketika penuaan berlaku. Walau bagaimanapun, risiko katarak dikatakan lebih tinggi pada orang tua dengan keadaan mata yang sering terdedah kepada cahaya matahari, mempunyai penyakit tertentu, menjalani pembedahan mata, mengalami kecederaan mata, dan mempunyai sejarah keluarga dengan penyakit yang sama. Selain itu, risiko katarak juga meningkat pada orang yang menjalani diet tidak sihat, minum alkohol secara berkala dan berlebihan, dan aktif merokok.

Baca juga: Matlamat Katarak, Mula Menjaga Kesihatan Mata

Lengkapkan gaya hidup sihat dengan mengambil multivitamin tambahan agar badan sentiasa dalam keadaan sihat. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh membeli vitamin atau produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Muat turun sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
NHS UK. Diperoleh pada 2021. Katarak Berkaitan Umur.
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Pembedahan Katarak.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Katarak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found