Mendiagnosis Kanser Kelenjar Air liur dengan 5 Cara Ini

“Air liur adalah bahagian tubuh yang sangat penting seperti organ lain. Ia terletak di mulut, leher, dan tekak. Sementara kelenjar mempunyai tugas utama menghasilkan air liur. Intinya adalah untuk membantu tubuh mencerna makanan, menjaga kawasan mulut basah, dan menjaga gigi yang sihat. "

Jakarta - Kelenjar air liur sendiri terbahagi kepada tiga jenis, iaitu:

 • kelenjar parotidKelenjar air liur adalah yang terbesar dan terletak di bawah telinga kanan dan kiri.
 • Kelenjar subingualKelenjar air liur terletak di bahagian bawah lidah dan lantai mulut.
 • Kelenjar submandibular, kelenjar air liur yang terletak di bawah tulang rahang.

Kanser kelenjar air liur boleh timbul kerana sel yang tidak normal pada ketiga kelenjar. Ini menyebabkan sel tumbuh dengan tidak terkawal. Sudah tentu, untuk mengelakkan komplikasi yang tidak diingini, masalah kesihatan ini mesti diatasi dengan segera.

Baca juga: Kanser kelenjar air liur yang diabaikan sukar dikesan

Diagnosis Kanser Kelenjar Air liur

Untuk mendapatkan diagnosis kanser kelenjar air liur yang tepat, doktor biasanya akan melakukan beberapa siri pemeriksaan perubatan, iaitu:

 • Pertama, doktor biasanya akan menanyakan beberapa soalan, seperti gejala yang dialami, kehadiran atau ketiadaan faktor risiko, dan sejarah barah kelenjar air liur pada anggota keluarga yang lain.
 • Seterusnya, doktor akan melakukan beberapa prosedur pemeriksaan fizikal, seperti pemeriksaan mulut, tekak, dan kulit jika penghidapnya mengalami kelumpuhan saraf di kawasan muka.
 • Sebaiknya lakukan biopsi, prosedur pengambilan sampel tisu tumor di salah satu kelenjar air liur yang disyaki menjadi tempat pertumbuhan sel barah. Sampel tisu ini kemudian akan diperiksa lebih lanjut di makmal.
 • Prosedur endoskopi, dilakukan menggunakan alat khas dalam bentuk tiub kecil. Tiub akan dimasukkan melalui mulut dan diarahkan ke organ untuk diperiksa.
 • Mengimbas, prosedur yang dilakukan untuk menentukan lokasi sel-sel barah dan sejauh mana sel-sel barah telah menyebar. Imbasan dilakukan dengan imbasan CT, MRI, atau sinar-X.

Sudah tentu, anda perlu berbincang secara langsung dengan doktor sebelum menjalani pemeriksaan. Cukup gunakan aplikasi untuk memudahkan anda bertanya dengan doktor agar kesilapan dapat dielakkan. Muat turun permohonan terus melalui Play Store atau App Store, ya!

Baca juga: Kanser Kelenjar Air liur Berlaku Kerana Tumor Malignan

Berhati-hatilah dan Perhatikan Gejala yang Muncul

Sebilangan penghidap barah kelenjar air liur mengaku tidak merasakan sebarang gejala. Hanya setelah barah memasuki tahap yang lebih lanjut muncul gejala, seperti:

 • Benjolan atau bengkak berlaku di kawasan sekitar mulut, pipi, leher, dan rahang.
 • Mengalami kebas pada bahagian wajah.
 • Pelepasan berterusan dari telinga.
 • Mengalami kesukaran menelan makanan atau minuman, walaupun ketika hendak membuka mulut.

Perlu diingat bahawa gejala kanser kelenjar air liur mungkin serupa dengan keadaan perubatan lain. Sebagai contoh, pembengkakan kawasan kelenjar tidak selalu menyebabkan barah kelenjar air liur. Inilah sebabnya mengapa anda dinasihatkan untuk segera menjalani pemeriksaan, agar doktor tidak salah diagnosis dan merawat yang mesti diberikan.

Baca juga: Ini adalah Faktor Risiko untuk Kanser Kelenjar Air liur

Langkah berjaga-jaga yang boleh anda lakukan

Untuk mencegah barah kelenjar air liur, terdapat beberapa langkah pencegahan yang boleh anda cuba, termasuk:

 • Jaga kesihatan gigi dan mulut dengan tekun menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari, selepas makan, dan sebelum tidur.
 • Selepas makan, anda mesti membilas mulut dengan larutan air garam. Campuran mempunyai sifat antibakteria dan anti-radang yang baik untuk kesihatan mulut.
 • Pastikan mulut anda lembap dengan mengambil banyak air dan gula-gula tanpa gula.

Bukan hanya itu, pencegahan juga dapat dilakukan dengan menghadkan pengambilan makanan dan minuman dengan rasa pedas dan masam. Bukan tanpa sebab, makanan dan minuman ini boleh merengsakan mulut dan mencetuskan barah kelenjar air liur. Kemudian, hadkan pengambilan kafein dan alkohol.

Rujukan:
Persatuan Kanser Amerika. Diperoleh pada 2021. Apakah Kanser Kelenjar Air liur?
WebMD. Diperoleh pada 2021. Apakah Kanser Kelenjar Air liur?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found