3 Kelebihan Aloe Vera untuk Pemilik Wajah Kering

, Jakarta - Aloe vera adalah bahan semula jadi yang kini popular untuk penjagaan kulit wajah. Tumbuhan berbentuk unik ini dapat memberikan banyak manfaat yang baik untuk kulit, salah satunya adalah membantu melembapkan kulit.

Sebilangan orang mempunyai kulit wajah yang cenderung lebih kering daripada yang lain. Selain itu, penggunaan sabun dengan bahan kimia yang keras atau perubahan suhu juga boleh menyebabkan kulit wajah menjadi kering. Kulit wajah kering boleh terasa gatal, dan mungkin kelihatan bersisik atau mempunyai tompok-tompok merah yang pastinya mengganggu penampilan.

Namun, jangan risau. Dalam kebanyakan kes, kulit kering dapat dirawat dengan ubat-ubatan bebas. Daripada menggunakan ubat, anda boleh menggunakan bahan semula jadi seperti lidah buaya untuk melembapkan kulit.

Baca juga: Kulit kering dan bersisik membuat anda tertekan, sekiranya anda pergi ke psikologi atau psikiatri?

Kelebihan Aloe Vera untuk Muka

Aloe vera adalah tumbuhan seperti kaktus yang tumbuh di kawasan padang pasir di seluruh dunia. Daun menghasilkan gel yang kaya dengan vitamin A, C, E dan B12. Berikut adalah kelebihan lidah buaya untuk kulit muka kering:

1. Melembapkan dan Menghidratkan Kulit Muka

Gel lidah buaya mengandungi 98 peratus air, jadi membantu melembapkan, menenangkan dan menghidrat kulit wajah kering.

2. Menjadikan Kulit Lebih Lembut

Mengamalkan gel aloe vera pada kulit wajah juga dapat menjadikan kulit terasa lebih kenyal, daripada kaku dan kasar.

3. Menyejukkan kulit

Gel lidah buaya juga mempunyai kesan penyejukan, jadi ia dapat menenangkan kulit anda jika anda mengalami ruam merah atau selaran matahari.

Oleh itu, anda mungkin mempertimbangkan untuk mengganti pelembap biasa anda dengan lidah buaya yang digunakan selepas mandi untuk membantu melembapkan kelembapan ke dalam kulit anda.

Baca juga: Aloe Vera Dapat Menghilangkan Bintik Hitam Di Muka

Cara Menggunakan Aloe Vera sebagai Pelembap Muka

Berikut adalah beberapa cara menggunakan lidah buaya untuk merawat kulit kering:

  • Menggunakan Produk Pelembap dari Aloe Vera

Semasa membeli produk pelembap lidah buaya, elakkan produk dengan bahan tambahan, seperti alkohol atau bahan kimia lain. Bahan-bahan ini mempunyai kesan berbahaya pada kulit, terutamanya kulit kering. Cara menggunakannya, sapukan pelembap lidah buaya di wajah anda setiap kali mandi.

  • Menggunakan Gel Aloe Vera Secara Langsung dari Tumbuhan

Anda boleh menggunakan gel lidah buaya yang boleh diperoleh terus dari kilang. Walau bagaimanapun, pastikan anda melakukan ujian alergi sebelum menggunakan gel tumbuhan ke wajah anda. Untuk melakukan ujian alergi, anda boleh menggunakan sebilangan kecil gel ke bahagian dalam pergelangan tangan anda untuk memeriksa reaksi. Tunggu selama 24 jam. Sekiranya kulit mula gatal, membengkak, atau berubah warna, jangan gunakan lidah buaya.

Cara menggunakan gel yang diambil terus dari tanaman lidah buaya, iaitu kupas lidah buaya dan ambil dagingnya yang putih. Pastikan wajah bersih, kemudian sapukan daging lidah buaya secara merata ke seluruh permukaan kulit wajah. Tunggu sekitar 15-20 minit agar gel lidah buaya menyerap ke dalam kulit. Kemudian, bilas muka sehingga bersih.

Nah, itulah kelebihan lidah buaya untuk pemilik wajah kering. Selain menggunakan lidah buaya, anda yang mempunyai jenis kulit kering juga disarankan untuk memilih pelembap berasaskan minyak yang lebih berat yang mengandungi bahan-bahan yang membantu menjaga kulit sentiasa terhidrat. Elakkan juga produk yang mengandungi wangian dan bahan keras, seperti retinoid dan alpha hydroxy acid.

Baca juga: 8 Petua Cantik untuk Merawat Kulit Kering

Sekiranya kulit wajah anda mengalami kekeringan teruk, berjumpa dengan doktor anda . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , doktor yang berkelayakan boleh memberikan nasihat kesihatan yang sesuai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara menggunakan lidah buaya di wajah.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kulit Kering di Muka Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found