Bolehkah Bayi Dengan HIV Tumbuh Normal?

, Jakarta - Menjalani gaya hidup sihat adalah salah satu cara yang dapat anda lakukan untuk mencegah penularan HIV ( Virus Kekurangan Imuniti Manusia ). Penyakit ini disebabkan oleh sejenis virus berjangkit yang merosakkan sistem imun. Virus ini dapat memusnahkan sel CD4 di dalam badan. Semakin banyak sel CD4 yang rosak oleh HIV, sistem imun tidak akan berfungsi dengan optimum.

Baca juga: Orang dengan HIV / AIDS dapat hidup dengan normal, ini adalah fakta

Pelbagai cara penghantaran boleh berlaku. Bermula dari melakukan hubungan seks dengan penderita, menggunakan jarum bersama, hingga proses melahirkan dan menyusui. Ya, bukan hanya pada orang dewasa, HIV juga boleh dijangkiti bayi baru lahir. Kemudian, bolehkah bayi dengan HIV tumbuh normal? Inilah tinjauan HIV pada bayi!

Pertumbuhan dan Perkembangan Bayi dengan Keadaan HIV

Dilancarkan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pada tahun 2005 terdapat sekitar 540,000 kanak-kanak di bawah 15 tahun yang menghidap HIV akibat penularan dari ibu ke anak. Sebenarnya, di Afrika, 95 peratus bayi dengan HIV mengalami penularan dari rahim, semasa melahirkan, ke penyusuan.

Kemudian, bolehkah mereka tumbuh normal seperti kanak-kanak lain? Di Afrika, kira-kira 25-30 peratus bayi dengan HIV mati sebelum usia satu tahun. Manakala 50-60 peratus dapat bertahan hingga usia 2 tahun.

Sudah tentu, menjalani pertumbuhan dan perkembangan penyakit HIV bukanlah perkara yang mudah bagi orang yang menghidap HIV dan ibu bapa mereka. Rawatan boleh dilakukan dengan menjalani Terapi Antiretroviral (SENI). Bayi dengan HIV yang tidak mendapat rawatan ART biasanya lebih terdedah kepada pelbagai masalah kesihatan dan juga kematian.

Baca juga: Corak Makan Sihat untuk Orang dengan HIV

Namun, memberi ART bukanlah masalah dan masalah. ART boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan pada bayi dan kanak-kanak. Bermula dari cirit-birit, batuk, hingga penurunan selera makan. Keadaan ini juga dapat meningkatkan risiko memburukkan pertumbuhan bayi dan kanak-kanak.

Kekurangan pengambilan dan pemakanan pemakanan yang diterima oleh kanak-kanak boleh mempengaruhi pertumbuhan. Atas sebab ini, semasa anak menjalani rawatan, ibu harus memastikan anak mendapat khasiat dan pemakanan yang betul untuk kesihatan tubuh. Pastikan anak anda mendapat cukup cecair untuk menggantikan cecair yang hilang akibat cirit-birit.

Tidak hanya mengambil ubat dan memperhatikan pengambilan nutrien. Ibu juga perlu memberi sokongan moral kepada anak-anak mengenai penyakit mereka. Pastikan anak anda mendapat sokongan penuh dari keluarga untuk mengelakkan tekanan atau kemurungan.

Gejala HIV pada Bayi

Sebenarnya, simptomnya akan dialami secara berbeza oleh setiap bayi. Ada yang mengalami gejala awal setelah terdedah kepada virus HIV. Namun, ada juga yang mengalami gejala bersama dengan proses pertumbuhan dan perkembangan.

Sekiranya ibu bapa mempunyai sejarah HIV, tidak ada salahnya mengetahui beberapa gejala biasa yang dialami oleh bayi dengan HIV, seperti:

  1. Kanak-kanak tidak menunjukkan perkembangan dan pertumbuhan mengikut usia mereka. Lazimnya, bayi yang menghidap HIV akan sukar untuk menambah berat badan.
  2. Perkembangan motor dan deria tidak sesuai untuk usianya. Bayi dengan HIV akan mengalami perkembangan motorik dan deria yang lebih perlahan daripada kanak-kanak seusianya.
  3. Bayi dengan HIV akan mengalami gangguan perkembangan di otak. Ini menyebabkan mereka sukar mengingat.
  4. HIV akan menjadikan bayi lebih mudah diserang penyakit. Bermula dari batuk, cirit-birit, hingga jangkitan telinga.

Baca juga: Bagaimana Mencegah Penularan HIV dari Ibu ke Bayi?

Itulah beberapa gejala yang perlu diperhatikan berkaitan dengan penyakit HIV pada bayi. HIV pada bayi dapat dicegah dengan memeriksa keadaan kesihatan ibu sebelum merancang kehamilan.

menggunakan dan tanyakan terus kepada doktor mengenai pemeriksaan yang diperlukan berkaitan dengan pencegahan HIV pada bayi. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kanak-kanak Dengan HIV dan AIDS.
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. HIV pada Kanak-kanak.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai HIV pada Kanak-kanak.
Jurnal Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Diakses pada tahun 2020. Kegagalan pertumbuhan pada kanak-kanak yang dijangkiti HIV.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found