5 Cara Mengatasi Kaki Bengkak Wanita Hamil

Jakarta - Pembengkakan kaki yang berlaku pada wanita hamil sebenarnya adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, banyak wanita hamil merasa tidak selesa dan ingin segera menghilangkan kaki yang bengkak. Keadaan ini berlaku kerana perubahan hormon dalam tubuh wanita hamil. Dalam tempoh kehamilan ini, badan akan menyimpan lebih banyak cecair dan garam (sodium). Bengkak ini juga biasa berlaku pada 24 atau 28 minggu pertama kehamilan.

Dalam dunia perubatan, pembengkakan ini berlaku kerana kerosakan atau peningkatan tekanan pada kapilari. Sehingga cairan itu akan meresap dari kapilari ke tisu organ sekitarnya. Selain itu, terdapat banyak faktor yang menyebabkan kaki ibu menjadi bengkak, iaitu: BACA JUGA: Ketahui 4 Khasiat Urut Untuk Wanita Hamil)

Berat Badan

Apabila usia kehamilan meningkat, berat badan ibu hamil akan terus meningkat. Tubuh ibu akan menyokong beban yang lebih berat daripada sebelum kehamilan, jadi bengkak tidak dapat dielakkan.

Kurang Bergerak

Semakin tua usia kehamilan, wanita hamil mungkin merasa semakin malas untuk banyak bergerak. Selain membahayakan janin, banyak pergerakan juga membuatkan ibu cepat letih. Akibat kurang pergerakan ini, peredaran darah ibu di kaki akan menjadi kurang lancar dan membuatnya bengkak.

Terdapat beberapa cara mudah yang boleh dilakukan untuk mengatasi ini, mari kita lihat ulasan berikut!

Kompres Kaki Dengan Air Sejuk

Ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk meningkatkan peredaran darah di kaki, ibu dapat menyediakan baldi air ais dan rendam kedua kaki di dalamnya. Pastikan kaki anda bersih sebelum memasuki air sejuk. Rendam selama beberapa minit dan apabila sudah cukup, keringkan kaki dengan tuala bersih. Lakukan ini dengan kerap apabila anda merasakan kaki anda mula membengkak.

Bergerak Selalunya

Ketika hamil, waktu yang tepat untuk melakukan banyak pergerakan, seperti berjalan kaki, adalah pada waktu pagi. Selain membantu mempermudah proses bersalin nanti, berjalan pada waktu pagi akan membantu melancarkan peredaran darah, terutama kaki, dan akhirnya menghilangkan bengkak.

Minum lebih banyak air dan kurangkan pengambilan garam

Selain mencegah dehidrasi, dengan minum banyak air, peredaran cecair yang terkumpul di kaki akan menjadi lebih lancar. Ibu juga perlu mengurangkan pengambilan garam. Ini kerana garam akan mengikat cecair di kaki dan membuat bengkak bertambah teruk.

Jangan Pakai Pakaian ketat

Pemakaian seluar ketat semasa kehamilan adalah kebiasaan yang salah, kerana ini akan mempengaruhi perkembangan janin di dalam rahim. Pemakaian seluar ketat juga menyebabkan aliran darah ke kaki tersumbat. Pilih seluar yang longgar untuk aktiviti harian semasa kehamilan untuk kesihatan janin dan keselesaan ibu.

Buat Keadaan Selesa Mungkin

Semasa mengandung, wanita hamil mesti mewujudkan keadaan yang selesa. Sebagai contoh:

  • Wanita hamil boleh memakai selipar dengan alas lembut agar kakinya tidak sakit
  • Jangan menyilangkan kaki kerana boleh menyekat aliran darah di kaki
  • Tidur di sebelah anda atau sokong kaki anda dengan bantal untuk meningkatkan aliran darah dan mengurangkan penumpukan cecair pada kaki yang bengkak.

Sekiranya perkara di atas masih belum dapat menghilangkan bengkak yang berlaku pada wanita hamil, anda boleh berjumpa doktor dengan menggunakan aplikasi tersebut melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video . Mari segera muat turun aplikasinya sekarang! ( BACA JUGA: 5 Latihan Paling Disarankan Untuk Wanita Hamil)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found