4 Tabiat Ini Boleh Menyebabkan Spondylosis Serviks

, Jakarta - Adakah anda sering merasa sakit di leher anda? Atau sakit ini bahkan boleh memancar ke bahu hingga kepala? Anda mungkin mengalami spondylosis serviks. Penyakit ini mungkin terdengar asing, ya. Nah, spondylosis serviks berlaku kerana kerosakan pada vertebra serviks dan galasnya, sehingga memampatkan saraf tunjang dan menyebabkan gejala umum dalam bentuk sakit leher, bahu, dan kepala.

Spondylosis serviks umumnya berlaku akibat proses penuaan, tetapi boleh diperburuk oleh faktor lain. Sebagai tambahan kepada faktor penuaan, spondylosis serviks boleh disebabkan oleh tabiat berikut:

Baca juga: Selalunya sakit, ini adalah perbezaan antara sakit leher dan leher kaku

1. Merokok

Seperti diketahui, merokok itu mencetuskan pelbagai penyakit serius. Ya, salah satu penyakit yang boleh berlaku kerana kebiasaan ini adalah spondylosis serviks.

2. Kebiasaan atau pekerjaan yang melibatkan pergerakan leher yang banyak

Mempunyai kebiasaan atau pekerjaan yang melibatkan banyak pergerakan leher yang berulang, dan memberi banyak tekanan pada leher dapat memudahkan seseorang untuk mengembangkan spondylosis serviks. Dipetik dari Klinik Mayo, aktiviti ini memberi tekanan yang lebih tinggi pada tulang belakang, sehingga menyebabkan kehausan awal.

3. Mengalami kecederaan pada leher

Orang yang mengalami kecederaan leher lebih cenderung kepada spondylosis serviks. Kerana kecederaan leher dapat mempercepat proses penuaan.

4. Faktor Genetik

Mempunyai ahli keluarga dengan sejarah spondylosis serviks boleh menyebabkan seseorang berisiko tinggi untuk perkara yang sama.

Baca juga: Tidak perlu berjumpa doktor, ini adalah cara mengatasi sakit leher di rumah

Gejala yang Disebabkan oleh Spondylosis Serviks

Spondylosis serviks boleh mengakibatkan penyempitan saluran tulang belakang dan tekanan pada saraf di kawasan tersebut. Akibatnya, keadaan ini menyebabkan gejala berikut:

  • Kekakuan di leher;
  • Sakit leher yang diperburuk ketika batuk atau bersin;
  • Kesakitan memancar ke kepala, bahu, dan lengan;
  • Kesemutan, kekakuan, dan kelemahan di lengan, tangan, kaki, dan kaki;
  • Kesukaran berjalan dan kesukaran menyelaraskan pergerakan;
  • Tidak dapat menahan buang air kecil dan buang air besar.

Dalam beberapa kes, spondylosis serviks tidak boleh menyebabkan simptom kecuali ia menekan saraf tunjang. Dalam keadaan ini, mungkin hanya terdapat rasa sakit dan kekakuan di leher.

Rawatan yang Mungkin

Rawatan perubatan untuk spondylosis serviks biasanya bergantung kepada keparahan gejala. Dipetik dari garis kesihatan, Spondylosis serviks dapat diatasi dengan terapi fizikal, ubat atau pembedahan. Sekiranya gejala masih ringan, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter, seperti paracetamol atau ibuprofen.

Anda juga boleh menekan leher yang sakit dengan air suam atau ais untuk mengurangkan sakit otot, dan menggunakan pendakap leher ( pendakap gigi atau leher kolar ). Walau bagaimanapun, penggunaan pendakap leher tidak boleh digunakan untuk jangka masa panjang kerana boleh melemahkan otot leher.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Spondylosis Serviks

Sekiranya keadaannya lebih teruk, doktor akan mencadangkan terapi fizikal atau pembedahan. Itulah penjelasan mengenai spondylosis serviks, dan perkara-perkara yang boleh menyebabkannya.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai penyakit ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut , Anda boleh membincangkan banyak penyakit dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Spondylosis serviks.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Spondylosis serviks.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found