Mitos atau Fakta, Anak Kedua Lebih Nakal dan Memberontak?

, Jakarta - Ramai ibu bapa menginginkan sekurang-kurangnya sepasang anak yang tumbuh bersama di rumah. Tetapi ketika si kecil bertambah tua, kerana beberapa sebab anak kedua cenderung lebih nakal daripada anak pertama. Ramai ibu bapa merasakan hal yang sama mengenai isu ini. Namun, adakah ini benar atau hanya mitos yang berkaitan dengan keserasian? Untuk mengetahui fakta, baca ulasan berikut!

Anak kedua cenderung lebih nakal dan tahan

Apabila sebuah keluarga mempunyai tiga orang anak, kebanyakan ibu bapa akan berbangga dengan anak sulung dan bongsu. Anak kedua atau anak di tengah jarang dibincangkan. Selain itu, anak ini juga sering dilabel sebagai seseorang yang mempunyai sifat nakal dan sering melawan apa sahaja yang diberitahu oleh ibu bapanya. Walaupun begitu, adakah ini mitos atau fakta?

Baca juga: 5 Cara Berurusan dengan Bad Boys

Sebenarnya, bukti saintifik menyokong teori tersebut sekiranya benar. Kajian yang dilakukan oleh ahli ekonomi MIT, Joseph Doyle, mengatakan bahawa anak-anak yang dilahirkan kedua lebih cenderung menunjukkan tingkah laku nakal dan memberontak. Kemungkinan kejadian ini dapat digandakan sekiranya jantina nombor dua adalah lelaki.

Ternyata, ada banyak perkara yang boleh menyebabkan masalah ini berlaku. Dikatakan bahawa semua ini berkait rapat dengan seberapa ketat ibu bapa dengan anak sulung mereka dan cenderung lebih santai jika dibandingkan dengan anak kedua mereka. Di samping itu, sifat nakal ini juga dapat terjadi disebabkan oleh kesalahan kakaknya yang akhirnya ditiru oleh adiknya, sehingga menjadikannya panutan.

Data dari beribu-ribu pasangan adik-beradik di Denmark dan AS, menyimpulkan bahawa anak kedua mempunyai peluang 20-40 persen untuk mendapatkan lebih banyak disiplin di sekolah, dan bahkan mendapatkan sistem keadilan jenayah. Semasa masih bersekolah, kemungkinan mendapat penangguhan dari sekolah lebih tinggi, untuk melakukan kenakalan remaja yang boleh berakhir di penjara.

Baca juga: Mengapa Anak-Anak cenderung "Nakal" Ketika Ada Ibu?

Kesan masalah ini juga boleh berlaku kerana gaya keibubapaan yang mungkin berbeza bagi setiap anak. Sebagai contoh, anak sulung mempunyai hak istimewa untuk mendapat perhatian sepenuhnya daripada ibu bapanya, sementara anak kedua harus bekerja lebih keras untuk mendapatkan cinta itu. Namun, semua ini boleh berubah seiring keluarga bertambah.

Walaupun kebanyakan kes menggambarkan jika anak kedua sering ditakdirkan mempunyai sifat nakal dan suka memberontak, perubahan masih boleh berlaku. Perkara yang perlu diingat adalah bahawa urutan kelahiran boleh memainkan peranan besar dalam bagaimana ibu bapa berinteraksi dengan setiap ahli keluarga baru. Oleh itu, peranan besar ibu bapa adalah yang paling penting untuk mematahkan hasil kajian.

Itulah perbincangan mengenai anak kedua yang lebih cenderung mempunyai sifat nakal dan memberontak terhadap ibu bapanya. Untuk mengelakkan ini, peranan ibu bapa sangat penting dan penting agar tidak mahu semua sikap buruk ini disematkan pada anak-anak. Sebarkan perhatian sama rata kepada setiap anak, agar tidak ada rasa cemburu dan cuba bertanya kepada anak apa yang dia mahukan.

Baca juga: Anak Kecil Anda Selalunya Marah, Inilah Cara Mengatasinya

Anda juga boleh meminta ahli psikologi dari berkaitan dengan kecenderungan sifat nakal pada anak nombor dua. Ia sangat mudah, hanya dengan muat turun permohonan dan dapatkan akses mudah ke kesihatan tanpa perlu bertemu muka di tengah-tengah wabak COVID-19 ini. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Dunia Wanita. Diakses pada tahun 2020. Anak-anak yang Baru Lahir Lebih cenderung Menyebabkan Masalah, Cadangan Kajian.
Hidup Selatan. Diperolehi pada tahun 2020. Anak-anak Lahir Kedua Berkemungkinan Lagi Memberontak, Menurut Sains.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found