8 Cara Menjaga Kesihatan Wanita Hamil semasa Trimester 3

, Jakarta - Selamat! Ibu telah memasuki trimester kehamilan terakhir dan akan segera menemui bayinya. Pada trimester ketiga ini, ibu dapat berehat sambil menunggu hari bersalin.

Tetapi ingat, menjaga tabiat sihat dapat membantu membuat tubuh anda merasa lebih sihat, kuat, dan lebih selesa. Di samping itu, menjadi aktif dan makan makanan yang sihat juga mengurangkan bengkak, meningkatkan tenaga, dan mempersiapkan ibu dengan lebih baik untuk kelahiran bayi.

Baca juga: Ini adalah penjelasan mengapa wanita hamil memerlukan tidur siang

Berikut adalah cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk menjaga kesihatan pada trimester ketiga ini:

1. Lakukan Aktiviti yang Anda Suka

Luangkan masa untuk diri anda setiap hari untuk melakukan perkara yang anda gemari. Wanita hamil boleh melakukan pelbagai aktiviti ringan, seperti berjalan kaki, berkebun, membaca buku, dan lain-lain. Jangan lupa untuk berehat antara aktiviti dengan duduk dengan kaki sedikit terangkat atau tidur siang.

2. Mengekalkan Berat yang Sihat

Anda akan terus menambah berat badan semasa trimester ke 3. Memantau kenaikan berat badan anda dan bercakap dengan pakar kandungan anda mengenai matlamat kenaikan berat badan anda.

Semasa trimester ke-3, anda hanya memerlukan sekitar 450 kalori tambahan sehari untuk kenaikan berat badan yang sihat. Jagalah pengambilan kalori yang anda konsumsi setiap hari agar anda tidak berlebihan dengan meningkatkan pengambilan makanan sihat, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, protein rendah lemak, dan serat. Hadkan pengambilan makanan bergula dan tinggi lemak. Di samping itu, terus minum vitamin pranatal ibu setiap hari.

3. Bersenam secara berkala

Melakukan aktiviti fizikal dapat menjaga kesihatan tubuh anda dan dapat membantu mengurangkan segala ketidakselesaan fizikal yang mungkin anda alami. Wanita hamil yang aktif secara fizikal juga berisiko rendah untuk mengalami gejala seperti sakit belakang, bengkak, kekejangan kaki, dan sesak nafas. Selain itu, senaman juga dapat membantu mengurangkan tekanan dan kegelisahan yang kadang-kadang dialami oleh wanita hamil pada minggu-minggu terakhir kehamilan.

Tidak perlu melakukan senaman yang melelahkan, wanita hamil hanya berjalan-jalan setiap hari untuk menjaga kesihatan pada trimester ketiga. Berenang juga merupakan pilihan senaman yang baik pada akhir kehamilan. Latihan ini dapat membuat ibu berasa lebih ringan dan membantu melegakan kesakitan dan kesakitan.

Baca juga: Lebih Santai dan Sihat dengan Berenang Semasa Hamil

Walau bagaimanapun, ibu dinasihatkan untuk selalu membincangkannya dengan pakar obstetrik mereka sebelum memutuskan untuk melakukan sukan tertentu. Wanita hamil boleh aktif dalam sukan selagi pakar obstetrik menyetujuinya. Sekiranya anda merasa tidak selesa, ubah jenis latihan yang anda lakukan atau kurangkan tempoh atau intensiti latihan.

4. Urut peranakan

Salah satu cara untuk menyiapkan badan ibu untuk bersalin adalah dengan mengurut kawasan antara vagina dan dubur (perineum) bermula pada usia kehamilan 35 minggu. Mengurut dan meregangkan perineum 5 kali seminggu bermanfaat untuk:

  • Melembutkan dan meregangkan bukaan faraj.
  • Kurangkan keperluan untuk episiotomi (prosedur yang melebarkan faraj dengan membuat sayatan melalui perineum) jika ini adalah kelahiran pertama ibu.
  • Mencegah tisu terkoyak, jadi ibu tidak memerlukan jahitan.
  • Membolehkan anda merasakan tekanan atau regangan yang sama seperti yang anda rasakan semasa melahirkan.

Sekiranya anda memutuskan untuk melakukan urutan perineum, berbincanglah dengan pakar obstetrik anda terlebih dahulu.

5. Penjagaan Pergigian

Cara lain untuk menjaga kesihatan pada trimester ketiga adalah menjalani rawatan pergigian. Doktor gigi akan memberitahu ibu mengenai risiko dan faedahnya. Sekiranya anda menjalani kerja pergigian, anda mungkin perlu menyesuaikan cara anda duduk di kerusi doktor gigi. Sekiranya boleh, berbaring di sebelah anda di kerusi atau gunakan bantal untuk membantu ibu berbaring di sebelah kirinya, supaya bayi tidak menekan punggungnya.

Selain itu, jaga kebersihan mulut dan gigi, kerana keadaan mulut dan gigi yang tidak bersih dikaitkan dengan kelahiran pramatang.

Baca juga: Kebersihan Gigi Ibu Boleh Mempengaruhi Kesihatan Janin, Bagaimana Anda?

6. Cukup Rehat

Rehatkan setiap peluang yang anda dapat. Ibu akan mempunyai sedikit masa untuk berehat sebaik sahaja bayi dilahirkan. Anda boleh tidur siang ketika memerlukannya, dan tidur lebih awal jika boleh.

7. Amalkan Teknik Pernafasan

Latih teknik pernafasan yang betul semasa melahirkan anak yang anda pelajari di kelas pranatal. Berkonsentrasi pada pernafasan membantu ibu lebih banyak berehat semasa bersalin.

8. Berhati-hati dengan Depresi Selepas Bersalin

Ketahui mengenai kemurungan selepas bersalin, jadi anda boleh mendapatkan bantuan dengan segera sekiranya anda mengalaminya. Gejala kemurungan postpartum termasuk perubahan selera makan, kesedihan, masalah tidur, dan keletihan.

Itulah cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk menjaga kesihatan semasa trimester 3. Sekiranya ibu mengalami masalah kesihatan semasa hamil, ibu boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk mendapatkan nasihat perubatan dari doktor bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Ibu Bapa yang Sihat Anak yang Sihat. Diakses pada tahun 2020. Kekal Sihat pada Trimester Ketiga.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Petua Trimester Ketiga.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found