Jangan memandang rendah, hipokalemia boleh membawa maut

Jakarta - Adakah anda pernah mendengar mengenai hipokalemia? Hipokalemia adalah keadaan apabila tahap kalium dalam aliran darah berada di bawah had normal. Biasanya, kadar kalium dalam badan berkisar antara 3,6 hingga 5,2 milimolar / liter. Sekiranya tahap kalium berada di bawah itu, keadaan ini boleh membahayakan kesihatan dan menyebabkan kematian.

Baca juga: Penggunaan Pisang Boleh Mencegah Hipokalemia, Benarkah?

Kalium itu sendiri adalah elektrolit yang penting untuk fungsi saraf dan otot, terutamanya otot jantung. Tahap kalium dalam badan dikawal oleh buah pinggang. Apabila kadar kalium berlebihan, ginjal membuang lebihan kalium dalam badan dalam bentuk peluh atau air kencing.

Gejala Keadaan Hipokalemik

Seseorang mengalami beberapa gejala ketika mengalami tahap hipokalemia atau kalium yang berada di bawah had normal. Gejala adalah kekejangan perut dan sembelit, kadang-kadang orang dengan hipokalemia mengalami kesemutan dan kebas yang berpanjangan. Mual, kembung dan muntah juga merupakan tanda hipokalemia.

Gangguan jantung seperti berdebar adalah gejala seseorang yang mengalami hipokalemia. Masalah jantung yang disertai dengan tekanan darah rendah adalah tanda seseorang menderita hipokalemia. Keadaan ini kadangkala menyebabkan penghidap kehilangan kesedaran atau pengsan.

Perhatikan jika tahap kalium kurang dari 2.5 milimolar / liter. Keadaan ini telah memasuki keadaan hipokalemia yang teruk. Hipokalemia yang teruk boleh menyebabkan gejala yang berbeza seperti kelumpuhan, kegagalan pernafasan, kerosakan tisu otot dan kurang pergerakan di saluran pencernaan.

Punca Hipokalemia

Kekurangan kalium dalam tubuh boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, salah satunya adalah penggunaan ubat-ubatan yang mempercepat pembentukan air kencing.

Di samping itu, terdapat beberapa penyakit yang menyebabkan seseorang mengalami hipokalemia. Antaranya ialah kegagalan buah pinggang kronik, cirit-birit, ketoasidosis diabetes, penggunaan julap, pengambilan alkohol yang berlebihan, berpeluh berlebihan dan kekurangan asid folik.

Baca juga: Disebabkan oleh Tahap Kalium Rendah, Ini adalah Fakta Hipokalemia

Diagnosis Hipokalemia

Untuk menentukan keadaan hipokalemia, doktor melakukan beberapa pemeriksaan untuk memastikan keadaan kesihatan seseorang dan tahap kalium.

Ujian darah adalah salah satu ujian wajib bagi pesakit yang disyaki mengalami masalah kekurangan kalium. Dengan melakukan ujian darah, doktor mengukur tahap kalium dalam darah.

Sebagai tambahan kepada ujian darah, ujian air kencing perlu dilakukan untuk menentukan jalur perkumuhan kalium tertinggi pada orang dengan hipokalemia. Pemeriksaan elektrokardiogram juga dilakukan untuk mengesahkan keadaan hipokalemia pada seseorang. Pemeriksaan ini dilakukan untuk melihat kesan hipokalemia terhadap fungsi jantung.

Baca juga: Inilah sebab wanita terdedah kepada hipokalemia

Lakukan rawatan ini untuk penghidap hipokalemia

Rawatan untuk penghidap hipokalemia berbeza-beza, bergantung pada keadaan setiap penghidapnya. Namun, secara amnya, ada beberapa rawatan yang dapat dilakukan untuk mengatasi keadaan kekurangan kalium, yaitu:

1. Merawat Punca Kekurangan Kalium

Setelah membuat diagnosis, biasanya doktor akan menemui penyebab mengalami keadaan kekurangan kalium. Selepas itu, doktor akan merawat berdasarkan penyebab utama seseorang mengalami kekurangan kalium.

2. Mengembalikan Tahap Kalium

Doktor memberikan suplemen kalium sekiranya keadaan yang dialami oleh penghidap hipokalemia tidak terlalu teruk.

3. Memantau Keadaan Tahap Kalium

Jangan lupa untuk memantau keadaan kadar kalium semasa tempoh rawatan. Langkah ini diambil untuk memastikan tahap kalium dalam badan berada dalam had normal dan tidak berlebihan atau kekurangan.

4. Menjalani diet sihat yang tinggi kalium

Kekurangan kalium dapat dielakkan dengan memakan makanan yang sihat. Tidak ada yang salah dengan memakan makanan yang dapat membuat kadar kalium anda normal, seperti pisang, kiwi, jeruk, bayam, tomato atau kacang.

Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko sehingga rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found