Produk Penjagaan Bayi Yang Digunakan Oleh Orang Dewasa, Benarkah?

, Jakarta - Sebilangan wanita gemar menggunakan produk bayi untuk penjagaan badan kerana rumusnya ringan dan mempunyai aroma lembut. Namun, tidak semua produk bayi sesuai digunakan oleh orang dewasa. Ini kerana orang dewasa mempunyai tekstur dan struktur kulit yang berbeza dari kulit bayi. Oleh itu, sebelum anda memutuskan untuk menggunakan produk bayi, perhatikan dahulu perkara-perkara berikut.

Kerana diperbuat daripada bahan ringan, produk bayi dianggap lebih selamat daripada produk dewasa. Itulah sebabnya kebanyakan orang yang mempunyai kulit sensitif memilih untuk menggunakan produk bayi untuk penjagaan badan harian mereka.

Namun, perlu diingat juga bahawa keadaan kulit bayi masih sangat lembut dan halus kerana belum terdedah kepada faktor luaran yang merosakkan kulit seperti tekanan, pencemaran udara, dan radiasi matahari. Walaupun orang dewasa hampir tidak dapat mengelakkan perkara-perkara ini ketika melakukan aktiviti harian, jadi mereka perlu menggunakan produk yang bekerja lebih keras daripada yang digunakan oleh bayi.

Di samping itu, seiring bertambahnya usia, tubuh akan menghasilkan hormon yang mempengaruhi perkembangan kulit dan rambut. Itulah sebabnya orang dewasa sering mengalami masalah dengan rambut kering, berminyak, patah atau gugur, dan kelemumur. Masalah-masalah ini tidak dapat diatasi dengan menggunakan produk bayi, kerana formula hanya dirancang khusus untuk mengatasi masalah umum pada bayi.

( Baca juga: 5 Punca Kelemumur

Namun, itu tidak bermaksud anda tidak boleh menggunakan produk bayi. Terdapat beberapa produk bayi yang sebenarnya sangat bermanfaat untuk kulit orang dewasa. Bagi anda yang mempunyai jenis kulit sensitif, misalnya, anda disarankan untuk menggunakan produk bayi yang sangat selamat dan selesa digunakan, kerana biasanya mereka mempunyai bahan kimia yang minimum dan tidak mengandungi bahan pengawet. Produk bayi berikut boleh digunakan oleh orang dewasa:

  • Syampu Bayi

Syampu bayi sesuai digunakan oleh anda yang mempunyai kulit kepala yang sensitif, jadi anda tidak boleh menggunakan produk berasaskan bahan kimia pada rambut anda secara berlebihan. Formula lembut syampu bayi dapat menjadikan kulit kepala anda bersih dan selesa digunakan. Walau bagaimanapun, bagi anda yang rambutnya terdedah kepada kelemumur, anda harus mengelakkan menggunakan syampu bayi. Ingat, syampu bayi tidak cukup kuat untuk membersihkan dan melindungi rambut dari debu dan pencemaran udara kerana formula ini sangat ringan.

  • Sabun mandi

Sabun bayi adalah salah satu produk yang sesuai dan selamat digunakan untuk semua peringkat umur. Sabun bayi mempunyai kandungan yang lembut sehingga juga baik untuk kulit orang dewasa. Selain itu, sabun bayi dapat melembutkan, melembapkan, dan menjadikan kulit lebih halus daripada sebelumnya.

  • Krim Bayi

Anda juga boleh menggunakan krim bayi pada kulit anda sendiri, anda tahu. Walau bagaimanapun, krim bayi lebih sesuai digunakan pada siku, lutut, tumit, dan kawasan kering yang lain. Elakkan menggunakannya di seluruh badan, terutamanya pada wajah. Anda yang mempunyai kulit berminyak juga tidak boleh menggunakan krim bayi kerana kebanyakan produk ini mempunyai kandungan minyak yang tinggi. Apabila digunakan pada kulit berminyak, ia dapat menyumbat pori-pori kulit, mengakibatkan komedo dan jerawat.

  • Minyak bayi

Produk bayi lain yang juga boleh digunakan oleh orang dewasa adalah minyak bayi , kerana boleh digunakan untuk semua jenis kulit. minyak bayi boleh menjadikan kulit anda lebih halus dan lembut. Malah anda boleh menggunakan minyak bayi untuk membuang alat solek pada wajah terutamanya itu kalis air .

( Baca juga: 5 Petua Membersihkan Solek Yang degil

Anda boleh membeli produk bayi yang anda perlukan melalui aplikasi , kamu tahu. Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan Cukup gunakan ciri Apotek Deliver dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found