7 Minyak Semula jadi untuk Melembapkan Jenis Kulit Yang Berbeza

, Jakarta - Wajar jika wanita selalu ingin tampil cantik dan menarik sepanjang masa. Ada kalanya wanita sanggup menghabiskan masa dan wang untuk cantik dengan rawatan yang canggih dan terkini. Ada juga yang gemar melakukan rawatan sederhana di rumah dengan bahan semula jadi.

Wanita masa kini semakin sedar akan pentingnya menjaga kulit mereka. Penjagaan kulit sekarang bukan hanya menggunakan krim pelembap atau losyen. Pelbagai jenis produk yang berasal dari minyak semula jadi kini semakin digemari sebagai alternatif untuk penjagaan kesihatan kulit. Beberapa minyak semula jadi yang sering digunakan untuk merawat kulit yang boleh anda cuba termasuk:

1. Minyak Zaitun

Minyak zaitun telah lama diketahui berkesan dalam penjagaan kulit kerana mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kulit. Minyak zaitun mempunyai sifat pelembap dan pencerah. Pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk memanfaatkan kelebihan minyak zaitun, bermula dari membuatnya penghilang solekan , topeng muka dan rambut, campurkan tab mandi mandi, atau pakai seperti itu losyen badan seluruh badan. Bukan hanya untuk rawatan luaran, anda juga boleh menggunakan minyak zaitun sebagai topping s alad.

2. Minyak Jojoba

Jojoba adalah tumbuhan herba buxaceae parenial yang tumbuh di kawasan padang pasir seperti Mexico dan California. Ekstrak dari biji tanaman ini yang menghasilkan minyak atau dikenali sebagai minyak jojoba. Minyak Jojoba biasanya digunakan untuk luka bakar, jerawat, atau perawatan rambut. Kelebihan minyak jojoba adalah bahawa ia mempunyai tahap alergi yang paling rendah sehingga selamat untuk kulit. Anda juga boleh menggunakan minyak ini untuk bayi sebagai minyak bayi.

3. Minyak Delima

Selain memiliki rasa manis dan enak dimakan, minyak ini diketahui mempunyai khasiat yang baik untuk tubuh berkat kandungannya yang kaya dengan antioksidan yang baik untuk kulit. Minyak delima dipercayai dapat mengekalkan kelembapan dan keanjalan kulit, mengurangkan garis-garis kedutan, menegangkan kulit, dan melindungi kulit dari bahaya cahaya matahari.

4. Minyak Marula

Marula ori berasal dari kacang buah Marula yang tumbuh di Afrika. Minyak Marula telah lama digunakan sebagai rawatan kulit semula jadi. Minyak ini mempunyai antioksidan yang tinggi dan berguna untuk melindungi kulit dari kerosakan dan pencemaran cahaya matahari. Jangan risau, minyak marula sesuai untuk semua jenis kulit, malah dapat mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan untuk kulit berminyak dan mengurangkan penampilan jerawat. Minyak Marula juga mengandungi vitamin C tinggi yang berkhasiat untuk mencerahkan dan mengurangkan tanda-tanda penuaan pada kulit.

5. Minyak Rosehip

Minyak rosehip berasal dari sejenis tanaman mawar yang tumbuh di China dan Amerika Selatan. Minyak rosehip diekstrak dari biji buah rosehip yang diproses secara manual akhbar sejuk . Kelebihan rosehip termasuk mampu memudarkan bintik hitam pada kulit yang berpunca dari parut atau bekas jerawat. Minyak ini juga berguna untuk melembapkan dan mencegah penuaan awal kulit.

6. Minyak Argan

Biji argan banyak ditanam di Maghribi. Minyak yang dihasilkannya mempunyai manfaat kecantikan dari kepala hingga kaki. Minyak argan juga mengandung antioksidan, yang diyakini dapat menghaluskan dan melembapkan kulit, mencegah penuaan dini, dan membuat rambut berkilau.

7. Minyak Kelapa

Ramai orang sudah mengetahui kelebihan minyak kelapa untuk kulit, seperti mencegah kulit kering disebabkan oleh panas matahari atau sinaran dari sinar UV. Sebabnya, apabila anda menggunakan minyak kelapa, anda akan merasakan kesan yang menenangkan. Bukan hanya itu, minyak kelapa juga dapat merawat bibir yang pecah-pecah dan kulit kering. Sebenarnya, ia menjadikan kulit bermasalah kembali bersinar. Beberapa jenis minyak kelapa bahkan boleh dimakan secara langsung untuk menjaga kulit yang sihat dari dalam.

Itulah 7 minyak semula jadi yang boleh anda gunakan sebagai penjagaan kulit. Minyak semula jadi dipercayai lebih selamat kerana belum dicemari bahan kimia sehingga baik untuk kulit. Sekiranya anda mempunyai masalah lain yang berkaitan dengan kulit, anda juga boleh bertanya kepada doktor di . Anda boleh merujuk dalam permohonan dengan: Berbual atau Suara / Panggilan video bila-bila masa dan di mana sahaja. Muat turun permohonan sekarang untuk kepraktisan kesihatan anda!

Baca juga:

  • 4 Khasiat Minyak Zaitun untuk Muka
  • Petua Merawat Kulit Yang Terbakar Matahari
  • 5 Kesalahan untuk Bersihkan Wajah

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found