Terapi Biologi untuk Multiple Myeloma

, Jakarta - Multiple myeloma adalah barah yang terbentuk dalam sejenis sel darah putih yang disebut sel plasma. Sel plasma yang sihat membantu anda melawan jangkitan dengan membuat antibodi yang mengenali dan menyerang kuman.

Pada orang dengan pelbagai myeloma, sel-sel plasma barah terkumpul di sumsum tulang dan melepaskan sel darah yang sihat. Daripada menghasilkan antibodi yang bermanfaat, sel barah menghasilkan protein yang tidak normal yang boleh menyebabkan komplikasi. Terapi biologi adalah salah satu jenis rawatan untuk rawatan pelbagai myeloma.

Baca juga: Bolehkah Mencegah Barah Myeloma?

Prosedur Terapi Biologi untuk Pengurusan Multipel Myeloma

Terapi biologi dan kemoterapi adalah terapi yang kedua-duanya bertujuan untuk memusnahkan sel barah. Kemoterapi menggunakan bahan kimia tertentu, tetapi ia boleh merosakkan sel yang sihat di sekitar barah. Terapi biologi sendiri merosakkan sel barah dengan mencetuskan sistem imun untuk menyerang sel barah.

Terapi biologi menggunakan organisma hidup, baik manusia maupun rekayasa, untuk melawan sel barah. Sistem kekebalan tubuh yang melawan penyakit tidak menyerang barah tetapi mengganggu proses pembentukan protein yang dihasilkan oleh sel barah.

Terapi monoklonal antibodi (mAb) adalah terapi biologi untuk menyembuhkan barah. Sistem ini berfungsi hampir sama dengan jenis terapi biologi lain yang merangsang sistem imun untuk melawan sel barah. Ini dilakukan dengan menggunakan komponen sistem imun dalam bentuk antibodi rekayasa.

Terapi sitokin menggunakan protein interferon (INF) dan interleukin (IL) yang selain meningkatkan tindak balas imun terhadap sel barah juga memicu pengeluaran sel darah. Pemberian vaksin barah berbeza dengan jenis vaksin lain. Bukan untuk mencegah penyakit seperti vaksin secara umum, tetapi untuk meningkatkan imuniti.

Terdapat beberapa jenis terapi biologi yang lain. Dalam kes multiple myeloma, terapi biologi dirancang untuk meningkatkan aktiviti sel-sel pembunuh barah dalam sistem imun penghidap.

Baca juga: Ini adalah kaedah rawatan bagi penghidap barah

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai terapi biologi, anda boleh bertanya terus di . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Harap maklum bahawa terapi biologi juga mempunyai kesan sampingan mulai dari reaksi alergi, gejala selesema, bengkak, kemerahan, ruam dan lain-lain. Pastikan anda mendapat rawatan yang tepat dengan mendapatkan cadangan perubatan profesional dari .

Multiple Myeloma Tidak Boleh Diubati

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh perkhidmatan kesihatan Kebangsaan , pelbagai myeloma tidak dapat diubati. Rawatan untuk pelbagai myeloma sering dilakukan untuk mengawal gejala dan meningkatkan kualiti hidup.

Orang yang mempunyai myeloma akan dirawat oleh pasukan perubatan yang biasanya diketuai oleh perunding hematologi yang pakar dalam myeloma. Pasukan perubatan akan membincangkan keadaan kesihatan anda secara keseluruhan dan mengesyorkan rawatan terbaik.

Baca juga: Bagaimana Mengubati Kanser Pankreas?

Rawatan untuk pelbagai myeloma sering dilakukan bersama dengan rawatan lain untuk membantu melegakan beberapa masalah yang disebabkan oleh rawatan, seperti:

1. Ubat penahan sakit untuk mengurangkan kesakitan.

2. Radioterapi untuk melegakan sakit tulang atau membantu penyembuhan setelah tulang diperbaiki secara pembedahan.

3. Ubat bifosfonat diberikan sebagai tablet atau suntikan untuk membantu mencegah kerosakan tulang dan mengurangkan kadar kalsium dalam darah.

4. Transfusi darah atau ubat eritropoietin untuk meningkatkan jumlah sel darah merah dan merawat anemia.

5. Pembedahan untuk memperbaiki atau menguatkan tulang yang rosak, atau merawat tekanan tulang belakang.

6. Dialisis diperlukan sekiranya penghidapnya mengalami kegagalan buah pinggang.

7. Rawatan pertukaran plasma untuk membuang dan mengganti cairan yang membentuk darah (plasma), jika penghidapnya mempunyai darah tebal yang luar biasa.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada 2020. Multiple Myeloma.
Penjagaan Onkologi Virginia. Diakses pada tahun 2020. Merawat Myeloma dengan Terapi Biologi.
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada 2020. Multiple Myeloma.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found