Bayi Mempunyai Enterokolitis Nekrotik, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa?

, Jakarta - Necrotizing enterocolitis (NEC) adalah penyakit yang berkembang apabila tisu di lapisan dalam usus kecil atau besar menjadi rosak dan mulai mati, menyebabkan usus menjadi radang. Keadaan ini biasanya hanya mempengaruhi lapisan dalam usus, tetapi keseluruhan ketebalan usus akhirnya akan terjejas.

Baca juga: 7 Fakta mengenai Bayi Baru Lahir

Dalam kes NEC yang teruk, lubang boleh terbentuk di dinding usus. Sekiranya ini berlaku, bakteria yang biasanya terdapat di usus dapat bocor ke dalam perut dan jangkitan boleh merebak. Inilah sebabnya mengapa NEC boleh dianggap sebagai kecemasan perubatan.

NEC boleh berkembang pada bayi baru lahir dalam masa dua minggu selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, penyakit ini paling biasa berlaku pada bayi pramatang. NEC adalah penyakit serius yang boleh berkembang dengan cepat. Penting untuk mendapatkan rawatan dengan segera sekiranya si kecil menunjukkan gejala NEC.

Penyebab Enterocolitis Necrotizing

Punca sebenar NEC belum diketahui. Walau bagaimanapun, dipercayai bahawa kekurangan oksigen semasa bersalin adalah faktor penyumbang. Apabila aliran oksigen atau darah ke usus berkurang, si kecil anda akan menjadi lemah. Keadaan yang lemah menjadikan bakteria dari makanan yang memasuki usus mudah merosakkan tisu usus.

Faktor risiko lain adalah terlalu banyak sel darah merah dan keadaan pencernaan yang lain. Anak kecil anda juga berisiko lebih tinggi terkena NEC jika dilahirkan sebelum waktunya. Bayi pramatang sering mempunyai sistem badan yang kurang berkembang. Ini dapat menyebabkan mereka mengalami masalah pencernaan, melawan jangkitan, dan mengedarkan darah dan oksigen.

Gejala Enterocolitis Necrotizing

Gejala umum enterokolitis nekrotik boleh merangkumi:

  • Bengkak atau kembung perut.
  • Perubahan warna perut.
  • Najis berdarah.
  • Cirit-birit .
  • Gag.
  • Masalah pernafasan (apnea).
  • Demam.
  • Kelesuan

Baca juga: Ibu Perlu Tahu, Tahap Pertumbuhan Kanak-kanak dari Duduk hingga Berjalan

Diagnosis enterokolitis nekrotik

Pemeriksaan fizikal dan pelbagai ujian biasanya dilakukan untuk mengesan NEC. Semasa peperiksaan, doktor akan menyentuh perut bayi dengan lembut untuk memeriksa pembengkakan, kelembutan, dan kelembutan ketika ditekan. Doktor kemudian akan melakukan X-ray perut untuk melihat gambaran usus yang lebih terperinci. Pemeriksaan ini membolehkan doktor mencari tanda-tanda keradangan dan kerosakan dengan lebih mudah. Najis bayi juga boleh diuji keberadaan darah. Pemeriksaan ini dipanggil ujian faai guaiac .

Doktor bayi juga boleh mengesyorkan ujian darah tertentu untuk mengukur tahap platelet bayi dan jumlah sel darah putih. Platelet membolehkan darah membeku. Sel darah putih membantu melawan jangkitan. Tahap platelet rendah atau jumlah sel darah putih yang tinggi boleh menjadi tanda NEC. Doktor bayi mungkin perlu memasukkan jarum ke dalam rongga perut bayi untuk memeriksa cecair di dalam usus. Kehadiran cecair usus biasanya menunjukkan adanya lubang di dalam usus.

Rawatan Enterokolitis Necrotizing

Ibu, jangan risau, penanganan awal enterokolitis nekrotik dapat mengelakkan si kecil mengalami komplikasi serius. Rawatan bergantung kepada beberapa faktor, seperti keparahan penyakit, usia anak, dan keadaan kesihatannya.

Dalam kebanyakan kes, doktor akan meminta anda berhenti menyusukan bayi anda. Kerana, bayi diberi cairan dan nutrisi melalui intravena atau infus. Anak anda juga mungkin memerlukan antibiotik untuk membantu melawan jangkitan. Sekiranya si kecil anda sukar bernafas kerana perut bengkak, doktor akan memberinya oksigen tambahan atau bantuan pernafasan.

Pembedahan mungkin diperlukan dalam kes NEC yang teruk. Prosedur ini melibatkan membuang bahagian usus yang rosak. Semasa rawatan, bayi anda akan dipantau dengan teliti. Pakar pediatrik akan melakukan pemeriksaan sinar-X dan darah secara berkala untuk memastikan penyakit ini tidak bertambah buruk.

Baca juga: Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya berisiko menghadapi masalah kesihatan ini

Itulah rawatan yang boleh dilakukan untuk Si Kecil yang menghidap NEC. Sekiranya ibu ingin bertanya mengenai keadaan perubatan anak anda yang lain, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor . Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found